StoryEditorOCM
S mora i krajaNOVOGODIŠNJI UDAR

Veliki šok za dalmatinske iznajmljivače, porez raste za više od 250 posto! Doznajemo precizne iznose za brojna mjesta

Piše Toni Veljača
8. studenog 2023. - 07:17

Grad Šibenik uputio je u postupak javnog savjetovanja drugu izmjenu i dopunu Odluke o paušalnom porezu za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu, a koja bi na snagu trebala nastupiti 1. siječnja 2024. godine.

Prijedlogom se propisuje drastično povećanje postojeće visine nameta, što će zasigurno izazvati nezadovoljstvo brojnih turističkih iznajmljivača u tom dijelu Dalmacije. Takva namjera obrazlaže se izjednačavanjem iznosa po vrstama paušalnog poreza po kategorijama koje se određene ovisno o razvijenosti i dostupnosti turističke infrastrukture, a koje se ne mijenjaju.

Povećanje paušalnog poreza najviše će osjetiti iznajmljivači iz samoga grada Šibenika, te prigradskih i otočnih mjesta Brodarice, Krapnja, Zlarina, Grebaštice i Žaborića, koji su do sada paušalni porez po krevetu plaćali 300 kuna, odnosno 40 eura. Za smještajnu jedinicu u kampu ili robinzonski turizam, paušalni porez im je iznosio 350 kuna, odnosno 46 eura.

Novim prijedlogom, paušalni porez bi im poskupio na 150 eura, dakle dva i pol puta više.

Dodajmo i kako taj oblik davanja za mjesta Dubrava, Jadrtovac, Kaprije, Lozovac, Raslina, Zaton i Žirje raste na 105 eura, a u naseljima Boraja, Brnjica, Čvrljevo, Danilo, Danilo Biranj, Danilo Kraljice, Donje Polje, Goriš, Gradina, Konjevrate, Lepenica, Mravnica, Perković, Podine, Radonić, Sitno Donje, Slivno, Vrpolje i Vrsno paušal po krevetu ili smještajnoj jedinici u kampu poskupljuje na 75 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. veljača 2024 19:03