StoryEditorOCM
S mora i krajaKORAK DO TRAGEDIJE

Veliki odron na cesti prema popularnom dalmatinskom izletištu: ‘Ne želim ni pomisliti što bi bilo s ljudima u autu!‘

Piše Vinko Vuković
23. siječnja 2023. - 14:36

Kad prestane padati kiša, u Omišu počnu padati stijene. Kako uvijek, tako i danas. Srećom, ozlijeđenih ni ovaj put nije bilo.

Najnoviji odron dogodio se jutros nešto iza 11 sati na cesti koja u kanjonu Cetine iz Omiša vodi prema popularnom izletištu Radmanove mlinice te gusto naseljenim mjestima Kučiće i Svinišće. S obližnjeg kamenog brda na županijsku su se prometnicu odronile višetonske stijene zatrpavši oba prometna traka zbog čega je i promet tom dionicom neko vrijeme bio zaustavljen.

Brzom reakcijom djelatnika omiške ispostave Županijskih cesta, koji su na teren izveli tešku mehanizaciju, promet je omogućen jednim kolničkim trakom, a tako će i ostati sve dok alpinisti ne provjere stabilitet preostalih prijetećih stijena te odrede mjere zaštite.

- Ne smijem ni pomisliti što bi bilo da su ova kamenja pala na neki auto, ništa od njega ne bi ostalo, gulaš bi to bio - pretjerano slikovit bio je jedan od omiških cestara.

Stijene su pale s visine od pedesetak metara, a na njihovu putu do ceste, uz koju za ljepših dana dnevno prolazi na stotine trkača i šetača, ništa ih nije moglo zaustaviti pa ni čempresi i borovi koje su kamene mrcine kao od šale iščupale iz korijena.

Posebno je zabrinjavajuće što stijene na omiškom području dosad nisu padale na ovom dijelu kanjona, stoga ovdje i nisu postavljane zaštitne mreže, da bi ovo bio već drugi slučaj u samo mjesec dana, nakon što je pred Božić, također u blizini Radmanovih mlinica, jednom (ne)sretniku stijena probila vjetrobransko staklo na automobilu i pala na prazno suvozačevo sjedalo.

Dobra je vijest što ovaj odron nema veze s gradnjom obližnjeg mosta preko Cetine.

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 01:52