StoryEditorOCM
S mora i krajaProključat će rijeka

Veliki obračun na Maratonu lađa; Neretvani: ‘Ne damo Domagojev štit Zagrepčanina, dogodilo bi se nešto nezapamćeno!‘

Piše Stanislav Soldo
9. kolovoza 2024. - 15:50

Svi putovi vode u dolinu Neretve gdje se za subotu priprema veliki spektakl na kopnu i na vodi, 27. po redu Maraton lađa na Neretvi.

Svita i elita sjurit će se u neretvansku deltu koja će biti pretijesna za primiti petstotinjak lađara, veslača i tisuće znatiželjnika željnih dobre zabave i avanture. Dolazak je najavio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, tradicionalni visoki pokrovitelj i stalni gost na ovom zanimljivom natjecanju. Tu su i brojni političari, estradnjaci, celebrityji, kojima je Neretva druga destinacija nakon Sinjske alke. Svi će oni uživati u zanimljivom natjecanju koje je u prvi plan postavilo neretvansku lađu koja je sačuvana od propasti i zaborava.

Stroge propozicije

Prema propozicijama natjecanja u lađi je deset veslača, kormilar i bubnjar, koji “udara” ritam veslanja. Prvo odmjeravanje snaga neretvanskih lađara u Opuzenu, nagovijestilo je veliki spektakl i grčevitu borbu za mjesto pobjednika u subotu na 27. Maratonu lađa.

Krije li se pobjednik između tri najbolje plasirane ekipe na Brzinskim utrkama u Opuzenu, između Slivna, Komina, Zagreba, znat ćemo već u subotu navečer oko 19 sati. A možda će iskočiti neka od samozatajnih ekipa čiji su lađari danima veslali na Neretvi, Stablina, Crni put, Sveti Ilija.

image
Joško Šupić/Cropix

Na Maratonu lađa na Neretvi nastupit će čak 31 lađarska ekipa u borbi za štit kneza Domagoja. Među njima je deset ekipa s kontinenta te Salašari iz Sombora. Dvije su debitantske, a ima i nekoliko povratničkih ekipa.

Neretvani se nadaju se da će štit kneza Domagoja ostati u Neretvi i da će pobijediti neka od uvježbanih domaćih lađarskih posada. Međutim, štiti bi mogao otići ponovno u Zagreb, ovaj put u trajno vlasništvo (jer bi to bila treća uzastopna pobjeda lađara Zagreba što znači da dobivaju štit u trajno vlasništvo).

Upravo je tu rivalstvo Neretvana i Zagrepčana, premda je u lađi iz Zagreba podosta domaćih momaka koje je studij ili posao odveo u metropolu.

- Veseli nas ovoliki broj ekipa. To je respektabilan broj. Podižu se i standardi sigurnosti i regularnosti natjecanja. Regularnost je na visokoj razini - kazao je direktor Maratona lađa Mišo Glavinić, koji naglašava da popratna plovila ove godine neće remetiti lađarsko natjecanje.

- Očekujem jednu do kraja neizvjesnu utrku - kazao je Glavinić, potvrđujući da će lađari Zagreba dobiti štit kneza Domagoja u trajno vlasništvo ako pobijede, a s druge strane ostale ekipe će se itekako potruditi da do toga ne dođe i da štit ostane u Neretvi.

image

Mišo Glavinić, direktor Maratona lađa

Tonči Plazibat /Cropix

Uvedene su akreditacije i na maratonu mogu biti samo oni s akreditacijama uz poštivanje uputa za plovidbu. Osim toga, vodstvo udruge lađara Neretve je otklonilo mogućnosti primjedbi oko staze (što je bio problem prošle godine kada se ekipa Stabline nasukala u ševaru). Tako će na dan maratona predstavnici lađarskih udruga koje se natječu sa sucima imati priliku obići kompletnu natjecateljsku stazu na Neretvi.

image

Milojko Glasović, reporter, publicist i osnivač glasovitog Maratona lađa
 

Saša Burić/Cropix

Maratona lađa ne bi bilo bez samozatajnog Opuzenca Milojka Glasovića, koji je daleke 1998. godine krenuo u ovaj za ona vremena i pomalo čudan pothvat, koji se realizirao u povodu obljetnice vojno-redarstvene akcije "Zelena tabla-Mala bara“ uz pomoć braniteljskih udruga i medijsku potporu Slobodne Dalmacije.

Povratnička ekipa

Opuzen je na neki način kolijevka maratona, lađa i lađara, ove godine ima i povratničku lađarsku ekipu, na što je Milojko posebno ponosan.

- Imamo mušku i žensku ekipu, muški su nam povratnici. Treba znati da je na prvom Maratonu od osamnaest ekipa njih pet bilo iz donje Neretve. Vidite i sami da smo postali spektakl -  kazao je Milojko koji je stvarao Maraton lađa.

image
Joško Šupić/Cropix

 

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 05:10