StoryEditorOCM
S mora i krajaZNANSTVENA PISTA

Veliki dalmatinski aerodrom mijenja svoje ime već od sutra! Otkrivamo pozadinu, moćni HDZ-ovac je imao prste u tome

Piše DV
1. studenog 2023. - 13:56

Zračna luka Dubrovnik od četvrtka, 2. studenoga, nosit će novo ime: svi avioputnici slijetat će u Zračnu luku "Ruđer Bošković".

Izmjena imena stupa na snagu sa sutrašnjim datumom, a službena odluku o tome kako će se u budućnosti zvati aerodrom u Konavlima donesena je u lipnju na sjednici održanoj u Zagrebu.

Ondje je inicijativa o dodavanju imena znanstvenika nazivu zračne luke dobila podršku članova Skupštine tvrtke te je izglasana i službena odluka. Inače, radi se o ideji koju je pokrenuo Nikola Dobroslavić (HDZ), župan dubrovačko-neretvanski, u vrijeme obilježavanja 300. obljetnice rođenja velikog znanstvenika, a revitalizirana je kad su joj podršku dale i lokalne vlasti, redom iz spomenute stranke.

Vijest da će dubrovački aerodrom nositi ime Ruđera Boškovića, jednog od najvećih matematičara svog vremena, izazvala je u svibnju bijes u istočnoj Hercegovin,i jer su tamošnje srpske vlasti potajno namjeravale isto ime dati velebnom aerodromu koji namjeravaju izgraditi tik uz granicu s Hrvatskom.

Podsjetimo, zračnu luku u BiH, na samo 20-ak minuta vožnje od Dubrovnika, trebala bi graditi tvrtka "Aerodromi Srbije". Radi se o državnoj tvrtki, gubitašu, čiji aerodromi u Kruševcu, Kraljevu, Užicama i Nišu na mjesečnoj razini nemaju promet zrakoplova koji Zračna luka Dubrovnik ima dnevno, pisao je Dubrovački u svibnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:03