StoryEditorOCM
S mora i krajaZa sve je kriva suša

Velika promjena u dalmatinskim vinogradima: nikad ranija berba, prinosi i upola manji! Grožđe je vrhunsko, a cijena...

Piše Mladen Nejašmić
20. rujna 2024. - 10:40

Berba grožđa u Hrvatskoj obično se odvija u rujnu i listopadu, kada grožđe dostigne optimalnu zrelost.  

Takva praksa je bila do ove godine. Zbog klimatskih (ne)prilika i visoke ljetne temperature, posebno na područjima na kojima u najsušnijim ljetnim mjesecima nije pala ni kap kiše, kao što su to pojedini dijelovi Dalmatinske zagore, s berbom se, ovisno o sorti, krenulo gotovo mjesec dana ranije.  

Rana zrioba bijelih i plavih bobica obično je posljedica nekoliko faktora, a jedan od najvažnijih je spomenuto dugotrajno sušno razdoblje. Suša, kažu dalmatinski vinari, može itekako ubrzati proces zriobe jer smanjuje sadržaj vode u bobicama, što dovodi do koncentracije šećera. Osim toga, visoke temperature i smanjena količina oborina utječu i na fotosintezu i rast vinove loze, što ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 10:41