StoryEditorOCM
S mora i krajaMALI VAKULA

Velika prognoza Ivana Šolića za sljedeće dane: kiša, osvježenje, a onda nam stiže ‘pakao‘ iz Afrike...

Piše IVAN ŠOLIĆ - MALI VAKULA
11. lipnja 2024. - 17:35

GOSPE MOJA, KAKVA SPARINA !?

U Dalmaciji su proteklih dana „padale tridesetice“, u subotu u 12h od svih meteoroloških postaja, najtoplija je bila ona na Komiži na kojoj je izmjereno čak 31.2 C, a vrijednosti od +30 C mjerene su na većini dalmatinskih postaja. U poslijepodnevnim satima, Slavonija je (temperaturno) pretekla Dalmaciju. Bilo je to očekivano i Slavoncima nikako nije bilo ugodno u vikendu koji je za nama. U nedjelju se „navukao“ zid tanke naoblake, a uz visoke temperature, Dalmacija je disala na škrge. Dobro je, preživjeli smo vikend, ali bilo je uistinu sparno, naročito u Slavoniji (iako su se i u Dalmaciji mnogi požalili na sparinu). Naime, Slavonski Brod je u subotu navečer u 20h „dojavio“ temperaturu kakve se ljeto u podne ne bi postidjelo: 30.2 C. Gospe moja, kakva sparina !?

image

Ivan Šolić Mali Vakula, snimio: Paun Paunović/CROPIX

KONAČNO, OSVJEŽENJE, ALI OPREZ- UPALIO SE METEOALARM!

Tijekom utorka „iza Klisa“ je stiglo očekivano (i iščekivano) osvježenje u vidu kiše, pljuskova i grmljavine, a lokalno je bilo i tuče. Za to vrijeme, s druge strane Klisa (uz more) zadržavalo se sunčano, gotovo vedro vrijeme, ali zbog atmosferskih aktivnosti u Zagori- sparno. Stoga, možemo slobodno reći kako je u utorak dio Dalmacije konačno stiglo osvježenje (pod uvjetnom) budući da je uz obalu, zasad, ono izostalo, ali ako je za vjerovati prognozama, osvježenje bi se u srijedu ujutro trebalo proširiti i na obalu te na otoke. Srijeda će u Dalmaciji biti vrlo nestabilan dan, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu, naročito u jutarnjim satima. Slično vrijeme će se zadržati i tijekom četvrtka, kada je također lokalno moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme. Meteoalarm DHMZ-a „obojio“ je žarkim bojama gotovo cijelu zemlju.

image

Odstupanje temperature zraka na 2m od prosjeka za 8 dana /METEOCIEL.FR (ECMWF)

image

U srijedu će grmljavinskih pljuskova biti uz obalu/METEOCIEL.FR (ECMWF)

KNINSKA I SPLITSKA REGIJA

U kninskoj i splitskoj regiji upozorava na mogućnost mjestimično i obilnijih grmljavinskih pljuskova, uz mogućnost tuče dok je u riječkoj regiji na snazi ozbiljno upozorenje na mogućnost za lokalne urbane i bujične poplave, uz veliku vjerojatnost grmljavine. U danima koji su pred nama, nek vam meteoalarm bude „na oku“ jer atmosfera će se zaista ozbiljno destabilizirati. Također, za sjeverni Jadran na snazi je upozorenje na prolazno pojačanu (mjestimice i jaku) buru. Na sjevernom i srednjem Jadranu, za sutra je na snazi upozorenje na mjestimice prolazno moguću pojačanu buru (na Šibenskom području i jako jugo) uz maksimalne udare vjetra između 65-75 km/h. Zanimljivo, od upozorenja za opasne vremenske prilike za sutra, meteoalarm je „poštedio“ samo krajnji sjever i jug zemlje. Oborine će u iduća dva dana biti lokalnog karaktera pa je njihovu točnu lokaciju (i količinu) nemoguće s velikom pouzdanošću istaknuti, ali ono što je sigurno, one će u danima koji su pred nama u nekim mjestima Lijepe naše biti vrlo izdašne! Iako je (meteo) fokus na nestabilnostima, sunčana razdoblja nikako neće izostati.

image

Idući tjedan nam stižu vrućine /METEOCIEL.FR (ECMWF)

OD PETKA STABILIZACIJA VREMENA, USKORO SE VRAĆA LJETO?

Pogled na sinoptičke karte u petak obećava stabilizaciju vremena u Dalmaciji i pritjecanje sve toplijeg zraka u naše područje, a sve bi moglo kulminirati idućeg tjedna, kada bi se, čini se vrlo mogućim u ovom trenutku, ponovno trebale vratiti prave ljetne temperature i vrućine „pogonjene“ sa sjeveroistoka Afrike. Svježe i nestabilno vrijeme, u tom slučaju, trebalo bi se držati na sigurnoj udaljenosti, u zapadnoj i sjevernoj Europi. Vrijeme u idućem tjednu ćemo uskoro analizirati, ali čini se da su svi oni koji konzumiraju „stari“ godišnji odmor u idućem tjednu bili mudri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 17:36