StoryEditorOCM
S mora i krajaCIRKUS OKO OBLIKA

Velika pobuna mještana u srcu Dalmacije: ‘Žele ugurati kamenolom među naše kuće i polja!‘; pogledajte slike s prosvjeda

Piše Mia Sesartić
7. veljače 2024. - 11:00

Više od 500 mještana Vrsina i Poljica u općini Marina potpisalo je peticiju kojom se protive da se na brdu Oblik iznda Vrsina proširi prostor kamenoloma s novim eksploatacijskim poljem, što bi se, kako su ustvrdili, uskoro trebalo naći u izmjenama i dopunama Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije.

Građani su se okupili u Vrsinama, njih stotinjak, odakle su preko Gustirne u povorci s vozilima i transparentima "Nedamo Oblik i našu didovinu", stigli u Marinu, ispred sjedišta Općine. Došli su "pod prozor" načelniku Anti Mamutu (nezavisni), predati mu potpise i izraziti svoje nezadovoljstvo budući da se na prostoru Oblika nalaze njihovi stoljetni maslinici, zemljišta OPG-ova, baštinski suhozidi...

- Ljudi se žele baviti poljoprivredom, stočarstvom i turizmom, da imaju čisti zrak i da im teška mehanizacija ne prolazi kroz mjesto, a ne da ih zaspe tamo neki kamenolom - poručili su okupljeni mještani i dodali kako nemaju ništa protiv postojećeg kamenoloma, ali su protiv bilo kakvog njegova daljnjeg širenja.

Načelnik Mamut je poručio kako je uz njih, kako će se zajedno boriti i kako će Općina uputiti prijedlog Županiji za brisanje eksploatacijskog polja iz regionalnog prostornog plana. Prvi čovjek Marine je istaknuo da je važno da pojedinci ne prodaju svoja zemljišta.

image

Prosvjednici u koloni vozila došli u općinsko središte

Jakov Prkić/Cropix
image

Postojeći kamenolom na brdu Oblik iznad Vrsina trebao bi biti povećan za novo eksploatacijsko polje

Jakov Prkić/Cropix
image

Transparent u središtu Vrsina

Jakov Prkić/Cropix
image

Prosvjednici su krenuli iz središta Vrsina

Jakov Prkić/Cropix
image

Okupljeni mještani pod prozorima općinske zgrade

Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:08