StoryEditorOCM
S mora i krajaradovi se privode kraju

Uz rijeku niče novo, atraktivno izletište: zauzet će 12.000 kvadrata, a posebno je zanimljiva prenamjena starog bunkera. Jedna stvar ipak nedostaje: ‘Pregovaramo s privatnim vlasnicima....‘

13. kolovoza 2022. - 19:56

Na prostoru u blizini izvora Jadra u solinskom Majdanu vide se već konture budućeg izletišta koje se realizira u sklopu projekta "Jadro - izvor života", inače vrijednog više od 24 milijuna kuna.

- Radovi dobro napreduju, unatoč tome što je financijski dio projekta, ali i samo izvođenje radova bilo zaista zahtjevno. Što se tiče građevinskih radova, oni bi trebali biti gotovi do kraja kolovoza, nakon čega slijedi ishođenje svih potrebnih dozvola – upoznaje nas s rokovima solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević.

Nositelj čitavog projekta je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije "More i krš", a projektni partneri su Grad Solin i solinska Turistička zajednica, s tim da je Grad Solin zapravo nositelj svih aktivnosti izgradnje, dok je sadržaje projektirao Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.

Veliki udio novca iz EU-a

- Svim gradovima nedostaje sadržaja ovakvog tipa, tako da mislim da će ljudi koji budu dolazili i ubuduće na ovo izletište Jadra, u Majdan, biti veoma zadovoljni, jer smo se pobrinuli da ubuduće bude više reda i sadržaja. Ono što nas posebno čini sretnima jest to što je ovo jedan europski projekt, dakle čak 80 posto je sufinancirano sredstvima Europske unije. To je zapravo ono čemu težimo, da i druge neke sadržaje, pritom mislim na kulturnu baštinu, a posebno Salonu, možemo u nekoj perspektivi financirati i drugim izvorima osim vlastitih, prije svega tu mislim na EU fondove. Veseli me što ćemo ovdje dobiti iznimno uređeno izletište s raznovrsnim sadržajima za sve generacije, od posjetiteljskog centra mekousne pastrve do uređenog igrališta za djecu ili boćališta za odrasle – kazuje nam gradonačelnik.

image

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević: Građani Solina i drugi posjetitelji dobijaju iznimno uređeno izletište

Paun Paunović/Cropix

A kada je riječ o objektima i sadržajima, detaljnije nas je o svemu upoznala Marijana Žižić, v.d. pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove grada Solina.

Na mjestu staroga bunkera je interpretacijski centar mekousne pastrve, u kojem će se nalaziti svi interaktivni sadržaji vezani za edukaciju o prirodnoj baštini i ovom obitavalištu mekousne pastrve, posebno za najmlađe posjetitelje. Što se tiče samog uređenja, unutra će biti interaktivni stol, a zidovi će uz šumove rijeke pričati priču o mekousnoj pastrvi.

image

Ovako će izgledati Interpretacijski centar

Posebno je zanimljivo što će se ispod kupole bivšeg bunkera nalaziti pod koji će izgledati poput bazenčića, tako da će djeca imati dojam kao da gaze u rijeku, a oko njih plivaju ribice. To će njima biti posebno interesantno. Također, posjetiteljima će se prikazivati edukativni film koji smo radili kroz projekt i moći će dobiti sve informacije o ovom području – pokušava nam predočiti pročelnica kako će izgledati novi ambijent budućeg izletišta u Majdanu.

Parkić za djecu

Dvije strane terena povezivat će novoizgrađeni mostić kojim će se moći doći do drugih sadržaja, odnosno od interpretacijskog centra do posjetiteljskog centra s bazenom u kojem će se mrijestiti pastrve, ugostiteljskog objekta, info pulta i WC-a, te interaktivnog parka u tupinolomu, napravljenog u prvoj fazi projekta.

image
Paun Paunović/Cropix

- Posjetiteljski centar je ostakljen. U njemu će biti jedna mala dvorana u kojoj će se moći pogledati edukativni film o mekousnoj pastrvi i održavati neka manja predavanja. U prednjem dijelu je i info pult, a u podrumu je predviđen bazen za mriještenje mekousne pastrve, jedine autohtone vrste ribe u rijeci Jadro. U sklopu ovog zahvata napravili smo manji ugostiteljski objekt, kao i javni WC kojeg do sada nije bilo, kao i ove okolne sadržaje, parkić za djecu prije samog ulaza na "otočić", kao i ovo boćalište na gornjem dijelu.

image

U dvorani će biti i mala dvorana

Najveći naglasak kroz cijeli obuhvat, koji je nešto veći od 12 tisuća metara četvornih, je zapravo na edukaciji, posebno djece i mladih – naglašava pritom pročelnica, te nam pokazuje desetak betonskih podloga koje će predstavljati "platforme znanja" jer će se na svakoj od njih u konačnici nalaziti info panoi s različitim sadržajima vezanim za očuvanje prirodne i kulturne baštine ovog područja, odnosno grada Solina.

- Izgradit će se i rampa za invalidska kolica. Osobe s invaliditetom moći će pristupiti svim sadržajima, a staze će biti povezane - kazuje naša sugovornica, ističući da će svi ovi objekti koje vidimo imati zelene krovove u skladu s postojećom prirodom. U šumi će biti i stupići s kojih će se aplikacijom moći očitati edukativni sadržaji.

Stop vozilima

- To će isto tako biti zanimljivo, poput nekog istraživanja i igre kroz šumu – govori Marijana Žižić, dodajući da jedino za sada nedostaje parkirališnog mjesta, budući da se očekuje dosta posjetitelja, no to se također, kaže, nastoji riješiti na vrijeme.

image
Paun Paunović/Cropixx

- Unutar rezervata neće se moći pristupiti vozilima, osim interventnih službi.

S obzirom na to da očekujemo velik broj posjetitelja, sadašnje parkiralište kapacitetom neće biti dovoljno i nedostajat će nam parkirališnih mjesta. Upravo zato vodimo razgovore s privatnim vlasnicima zemljišta, kao i s tvrtkom "Cemex" da nam dodijeli jedno zemljište na kojem bi se eventualno mogli parkirati i autobusi – kazuje prvi čovjek grada.

- Ono što je sada najvažnije jest da će brojni građani Solina i drugi posjetitelji dobiti iznimno uređeno izletište koje će se, čvrsto vjerujem, otvoriti možda čak u listopadu ili studenome, ali svakako do kraja ove godine i bit će ugodno mjesto za odmor i istraživanje svim generacijama - zaključuje Ninčević.

image

Radovi su sve bliže završetku

Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
image
Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2022 18:53