StoryEditorOCM
S mora i krajaDa se ne zaboravi !

Most Bistrina preimenovan u ‘Most hrvatskih branitelja‘. Barba Rato Kliškić na rubu suza: ‘Čuvamo ih u srcu‘

Piše Stanislav Soldo
10. rujna 2024. - 10:58

Most na Bistrini se i službeno zove „Most hrvatskih branitelja“. Ploču je otkrio Ratomir Kliškić, otac poginulog branitelja Gorana Kliškića. Riječ je o mostu koji premošćuje uvalu Bistrina južno od Neuma, a prijedlog preimenovanja inicirala je Udruga veterana 4. Gardijske brigade u spomen na hrvatske branitelje, Gorana Kliškića i Ivicu Vucu, pripadnike diverzantskog voda IV. Gardijske brigade HV-a, koji su poginuli 24. ožujka 1992. godine na bistrinskom mostu braneći jug Hrvatske od srpsko-crnogorske agresije. Goran je poginuo spašavajući svog teško ranjenog suborca Ivicu Vucu usred žestoke minobacačke paljbe i diverzantskog napada na obrambeni položaj koji je držao diverzantski vod 4. GBR braneći most na Bistrini.

image

Spomen na poginule branitelje na Bistrini

- Nikad ih ne smijemo zaboraviti i držimo ih u srcu, bio je emotivan Ratomir Kliškić, prvak splitske opere i otac pokojnog Gorana Kliškića.

Da bi se ova inicijativa realizira, velike napore je uložio prof. dr. Dragan Primorac, osnivač i predsjednik taekwondo kluba Kocunar, čiji je član bio i poginuli branitelj, Goran Kliškić, pukovnik HV koji je stradao kao zapovjednik diverzantskog voda 4 GBR na položaju kod mosta, priopćili su veterani 4. Gardijske brigade.

image

Goran Kliškić i Rato Kliškić

Obiteljski Album/

Priča o Goranu Kliškiću, sinu opernog prvaka splitskog HNK-a, Ratomira Kliškića, priča je o istinskom heroju Domovinskog rata koji je u 22. godini položio život na oltar domovine spašavajući svog suborca kod mosta na Bistrini, gdje je danas uređen spomen park s pločama kao podsjetnik na bolne događaje iz ratne 1992 godine. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 11:16