StoryEditorOCM
S mora i krajagodišnjica pogibije

Veterani složni: u spomen na Gorana Kliškića i Ivicu Vucu, diverzante Četvrte brigade, preimujte most na Bistrini

Piše Stanislav Soldo
24. ožujka 2024. - 15:53

Prošle su 32 godine o pogibije hrvatskih branitelja Gorana Kliškića i Ivice Vuce kod mosta na Bistrini. Goran Kliškić i Ivica Vuco bili su pripadnici diverzantskog voda IV. Gardijske brigade HV-a, koji je tog 24.ožujka 1992 godine na bistrinskom mostu branio jug Hrvatske od srpsko-crnogorskih napada. Goran je poginuo spašavajući svog teško ranjenog suborca Ivicu Vucu. Nažalost kiša granata odnijela je ova dva mlada života.

Priča o Goranu Kliškiću, sinu opernog prvaka splistkog HNK-a, Ratomira Kliškića, priča je o istinskom heroju Domovinskog rata koji je u 22. godini položio život na oltar domovine spašavajući svog suborca na Južnom bojištu. Važno je istaknuti da je Goran Kliškić bio prvi zapovjednik diverzantskog voda 4. gardijske brigade. O njegovoj pogibiji svjedoči spomen ploča kod mosta na Bistrina na kojoj je uklesan dirljiv epitaf koji svjedoči o Goranovu junaštvu.

Svake godine veterani IV. Gardijske brigade prisjete se svog suborca i posjete mjesto njegove pogibije.

- Trideset i druga je godišnjica pogibije Gorana Kliškića zapovjednika diverzantskog voda 4. GBR i suborca Ivice Vuce. Pogibija se dogodila tijekom napada na most Bistrina. Pod kišom granata Goran je izvlačio već ranjenog Ivicu i tik do bunkera kobna granata ih je obojicu pokosila. Na mjestu obrambenog položaja mosta, danas imamo uređen spomen park sa pločama kao podsjetnik na bolne događaje. Barba Rato (otac Gorana Kliškića opa) je većinu toga uredio a mi smo preuzeli, svijećama i molitvom obilježimo današnji dan koji je duboko ostao u sjećanju posebno nama iz diverzantskog voda, kazao je Marinko Lijak, iz diverzantskog voda 4. GBR.

image

Spomenik hrvatskom branitelju Goranu Kliškiću na Bistrini

- Svake godine pripadnici diverzantskog i izvidničkog voda 4. GBR sa prijateljima obilježavaju taj dan u spomen na sve poginule branitelje južnog bojišta sa posebnim pijetetom prema svojim suborcima. Na obljetnicu nam se zadnjih godina pridružuju mladi iz okolnih mjesta u čemu prednjače momci iz Neuma na čemu smo im zahvalni posebno na uveličavanju 30. godišnjice kad su upriličili spektakularnu bakljadu rasporedivši se dužinom cijelog mosta, te slike su nezaboravne. Osim mosta na Bistrini kao strateške točke obrane južnog bojišta, diljem hrvatskog juga svoje živote su ostavljali pripadnici 4. GBR, 1.GBR, 7. GBR, HOS, HRM, bojna Zrinski, 114 DP, 156. DP, 115 DP, 116 DP, 163DP 14. TD, 39. inž.B. 2/204 PZO ...", kazali su Željko Kovačević - Kova i Marko Bilić suborci Gorana Kliškića.

Sa obilježavanja obljetnice pogibije hrvatskih branitelja, Gorana Kliškića i Ivice Vuce pokrenuta je inicijativa da se Most Bistrina nazove: "Most branitelja hrvatskog juga".

- To je spomen zajedništvu hrvatskih oružanih snaga te kao simbol pijeteta prema više od stotinu hrvatskih sinova koji su pali za hrvatsku neovisnost u operacijama obrane i oslobađanja hrvatskog juga, ističe stožerni narednik u miru Boran Martić, iz diverzanatskog voda 4. GBR, koji ovom prilikom poziva župana Dubrovačko neretvanskog, Nikolu Dobroslavića i direktora Hrvatskih cesta Josipa Škorića da postupe i po savjesti i po dužnosti i promptno uvaže ovaj zahtjev i inicijativu branitelja. Što se tiče ministra hrvatskih branitelja, Tome Medveda njega je obavijestila Udruga veterana 4. GBR iz Splita, pa ga pozivamo da ispuni obećanje da inicijativu i provede do kraja, zaključio je Martić.

- Svi pozdravljamo imenovanje reprzentativnog trajekta po imenu "Oliver" u spomen ostavštine svima nam dragog pjevača. Međutim, dok je Oliver dobio naziv sa lakoćom u par dana, braniteljska inicijativa nije doživljena unatoč obećanjima. Vrijeme prolazi a ostavština koju su u svojoj krvi upisali poginuli dajući svoje živote za domovinu, odlazi u zaborav. Zahtijevam u njihovo, svoje i ime svih slobodnomislećih hrvatskih građana da se ova inicijativa ostvari što prije, kazao je Ratomir Kliškić, otac poginulog zapovjednika diverzantskog voda Gorana Kliškića, prvak opere u mirovini HNK iz Splita.      

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:08