StoryEditorOCM
S mora i krajaveliki korak naprijed

U ovoj se dalmatinskoj bolnici godišnje otkrije 180 karcinoma dojke, a sada će u ranom otkrivanju opasnosti pomagati i najsuvremeniji mamograf

Piše Iva Ivanac
23. veljače 2022. - 19:08

Nabavom jednog od najsofisticiranijih uređaja za mamografiju, Opća bolnica Zadar u potpunosti je zaokružila dijagnostiku karcinoma dojke.

Riječ je o mamografu vrijednom pola milijuna kuna, koji je dalmatinska medicinska ustanova nabavila uz pomoć decentraliziranih sredstava i Ministarstva zdravstva. Među najzaslužnijima za nabavu ovog uređaja zasigurno su djelatnici Odjela za kliničku radiologiju.

Posjetili smo ih u podrumu zgrade Poliklinike, gdje je smješten moderni 3D mamograf tvrtke "Hologic", kako bi objasnili zbog čega je ovaj novi uređaj toliko bitan za Zadarsku županiju. Novi uređaj omogućava izvođenje stereotaksijske vakuum asistirane biopsije pod tomosintezom, a što to točno znači te koje prednosti imaju pacijentice, upitali smo dr. Davora Dorčića, specijalista radiologije, i inženjera Igora Šarunića.

Oni su uz pomoć inženjera Roka Padelina i Grozdane Mihić te kolega iz KBC-a Split početkom prosinca izveli prvu takvu proceduru u zadarskoj bolnici.

– Izvedeni postupak jedan je od načina za uzimanje uzoraka tkiva, a da biste to mogli napraviti, morate to i vidjeti. Do sada smo biopsije radili pod ultrazvukom zato što smo mogli na taj način vidjeti leziju.

Međutim, neke stvari se ne vide pod ultrazvukom, već samo pod mamografom i zato nam je ovaj uređaj odlično došao jer možemo obavljati biopsiju nad uzorcima koji se vide samo pod mamografom – ističe dr. Dorčić, dodajući kako, kada je u pitanju dijagnostika dojki, pacijentice s područja najsjevernije dalmatinske županije više ne trebaju ići u kliničke bolničke centre, već se sve može obaviti u Općoj bolnici.

Nabavljeni uređaj je najmoderniji takve vrste i samo zadarska bolnica u Dalmaciji izvodi punkciju tomosintezom.

– Tomosinteza je postupak u kojem "glava" mamografskog uređaja napravi luk od 90 stupnjeva. Tako dobivamo dubinu slike, odnosno treću dimenziju.

Nakon toga se igla za biopsiju uz pomoć vijaka spušta na točno određeno mjesto gdje se nalazi mikrokalcifikat – kaže dr. Dorčić, pokazujući i uređaj za vakuumski asistiranu biopsiju.

S njim se uz pomoć vakuuma uzimaju uzorci tkiva pacijentice.

– Kada se biopsija izvodi na ovaj način, ne postoji nikakav rizik za pacijenta, odnosno postignuta je apsolutna sigurnost, jer imate sve tri dimenzije slike. Pomicanjem "glave" mamografa i dobivanjem 3D slike imamo najveću sigurnost i kontrolu nad iglom za biopsiju te tako doslovno u milimetar dolazimo do sumnjive tvorevine koju je potrebno uzeti i poslati na analizu – ističe Dorčić, umirujući sve buduće pacijentice.

Naime, za ovu proceduru daje se lokalna anestezija tako da postupak nije bolan. Prilikom izvođenja biopsija u ordinaciji se uz novi mamograf nalaze tri inženjera, dvije sestre i liječnik, pazi se da u svakom trenutku ima 10 ruku koje mogu pripomoći.

Prije nabave novog mamografa, biopsije su se obavljale uz pomoć ultrazvuka. Međutim, zbog toga što se mikrokalcifikati dojki koji mogu upućivati na određene procese i tipove tumora ne vide na ultrazvuku, liječnici ih nisu mogli ni bioptirati.

– Sada ćemo na onim tumorima koji se jasno vide pod ultrazvukom biopsiju izvoditi uz pomoć novog mamografskog uređaja kako bismo povećali sigurnost pacijenta – zaključuje naš sugovornik.

Godišnje se u zadarskoj bolnici obavi oko 120 biopsija dojke, a otkrije se oko 180 karcinoma, dok se godišnja brojka sumnjivih i nesumnjivih tvorevina godišnje penje i do 500. Svi nalazi koji su dvojbeni zbog veličine tumora i sumnje na metastaze, kao i zbog personalizacije kemoterapije, moraju se bioptirati, dok se slučajevi za koje je jasno da će operacijom sve biti riješeno i da ne trebaju kemoterapiju, ne punktiraju.

Zadarski tim je radi obuke za rad na novom uređaju nekoliko dana proveo u KBC-u Ljubljana te očekuju da će do kraja godine na njemu obaviti stotinjak biopsija. No prije biopsije važna je prevencija, a to su redoviti pregledi, naglašavaju liječnici.

Kada je počela provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, prosječna veličina tumora koje su liječnici otkrivali bila je čak 18 milimetara. Sada, desetak godina nakon otvaranja projekta, kada je u tijeku provedba sedmog ciklusa Nacionalnog programa, prosječna veličina otkrivenog tumora smanjila se na 11 milimetara.

Kada je u pitanju odaziv stanovnica Zadarske županije na besplatni mamografski pregled, on se kreće negdje oko 50 posto. Šteta, jer bi odaziv na pregled koji život znači trebao biti puno veći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 02:31