StoryEditor
S mora i krajaGDJE PALME CVATU

U njedrima neretvanske doline večeras se otvara izložba fotografija Zvonimira Atletića o najvećem hrvatskom misionaru: ‘Kadrovi su u svetoj tišini, kao pred Stvoriteljem‘

Piše Ivan Ugrin
20. listopada 2022. - 16:06

U povodu 34. obljetnice smrti Sluge Božjega oca Ante Gabrića, u Gradskom kulturnom središtu Metković u četvrtak, 20. listopada, u 20 sati svečano će biti otvorena izložba “Tamo gdje palme cvatu”.

Autor je fotograf Zvonimir Atletić, a izložba će biti otvorena do 1. studenoga, odnosno svetkovine Svih svetih.

Metkovčani će imati priliku vidjeti seriju vrlo sugestivnih fotografija svoga zemljaka na kojima je Atletić prije više od 40 godina pratio i snimao najvećeg hrvatskog misionara, isusovca oca Gabrića i njegove vjernike u misijskim postajama, na obalama Gangesa u dalekoj Bengaliji.

Otac Ante Gabrić bio je neumoran i požrtvovan u naviještanju Radosne vijesti. Razumio je siromahe jer je i sam živio životom krajnje uzdržljivosti i pokore. Kao takav zauzimao se i ublažavao bijedu mnoštva siromaha.

Svoju silnu i onima koji su ga promatrali začuđujuću snagu crpio je iz molitve. Njegova pisma otkrivaju čovjeka duboke i neprestane molitve. Biti misionar za njega je značilo dati Isusa drugima, dati život za druge, donijeti Isusa svima. Za razliku od onih koji su druge izgladnjivali i prepuštali ih smrti, otac Ante žrtvovao se do krajnjih granica kako bi nahranio mnoge potrebne i spasio ih od materijalne i duhovne gladi.

U katalogu izložbe Branimir Stanić je istaknuo: “Crnobijele fotografije Zvonimira Atletića ne govore tisuću riječi. One zapravo uopće ne govore. One su zaokružene u svetoj tišini, u tišini kojom otvaramo prostor našoj duši za komunikaciju s našim Stvoriteljem…

Danas, u vrijeme nehumane brzine, stresa te stalnih udaraca sa svih strana, On traži pomoć od viteza, ali ne glasnim zvucima već šapćući: “Ne idi nigdje drugdje, ne ostavljaj me, ostani ovdje.”

Izložba je postavljena u organizaciji Zaklade “Otac Ante Gabrić” i Veleposlanstva Indije, uz podršku Grada Metkovića, s ciljem organiziranja događanja u domovini i inozemstvu koja komuniciraju sa širokom publikom svih generacija i govore o ljudskoj i duhovnoj veličini oca Ante Gabrića u želji da uskoro bude uzdignut na čast blaženika i sveca.

Violeta Oršulić, čelnica Zaklade, ističe da je kao neprofitna organizacija osnovana s ciljem širenja pobožnosti prema ocu Anti Gabriću, oživljavanju misijskih postaja koje je za svoga života i rada osnovao u Bengaliji, najsiromašnijemu dijelu Indije.

Oršulić navodi kako je krajnji cilj ovoga djelovanja u misijskim postajama pružanje pomoći siromašnim obiteljima u obrazovanju njihove djece preko projekta kumstva “Palma”, a potom u osposobljavanju odraslih za život kroz revitalizaciju zanatskih radionica koje je za svoga života organizirao otac Ante.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. listopad 2022 16:06