StoryEditorOCM
S mora i krajana 40 stupnjeva

U Makarskoj i Kaštelima ostavili djecu zaključanu u autu, spašavali ih vatrogasci. Roditeljima prijeti 15 godina zatvora

Piše Dalmacija SD
10. srpnja 2024. - 09:37

Vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Split i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kaštela imali su jučer dvije intervencije spašavanja djece iz zaključanih auta. To se ubraja u kaznena djela povrede djetetovih prava za koje se dobiva i do 15 godina zatvorske kazne.

Makarska i Kaštel Lukšić

Naime, u Makarskoj je dijete ostalo zaključano u vozilu, a sve se dogodilo oko 17 sati i 26 minuta. Na intervenciji su bili spašavatelji iz JVP-a Makarska s jednim vozilom i tri vatrogasca, prenosi Dalmacija danas.

Također, slično se dogodilo i u Kaštel Lukšiću. I tako je dijete ostalo zaključano u vozilu, a vatrogasci su dojavu dobili oko 20 sati i 34 minute. Na terenu su bili spašavatelji iz DVD-a Kaštela s jednim vozilom i tri vatrogasca.

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela Povreda djetetovih prava.

image

 

 

/Shutterstock

Kazna i do 15 godina

Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

Stres, užurbanost života i velik broj svakodnevnih obveza u današnje doba najčešći su uzroci zaboravljanja roditelja. Borba s pamćenjem se nerijetko manifestira tako da aktivnosti obavljamo automatski, ne posvećujemo im dovoljno svjesne pažnje, a kasnije se ne možemo sjetiti jesmo li nešto obavili ili nismo (isključili peglu ili štednjak).

Posebnu pažnju potrebno je usmjeriti na djecu, s obzirom na to da se tijekom ljetnih mjeseci događa sve veći broj nesretnih slučajeva, kada roditelji uslijed velikih temperatura i preopterećenosti obvezama ostave djecu samu u vozilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. srpanj 2024 09:51