StoryEditorOCM
S mora i krajaotputovao i boban

U Jeruzalemu otkriven kip svetog Jeronima, riječ je o daru puka naše županije. Monsinjor Barišić je ponosan: On nas je predstavljao u vremenima kada nismo imali ništa

Piše Dalmacija SD
21. svibnja 2022. - 19:01

Župan Blaženko Boban, monsinjor Marin Barišić, akademski kipar Veno Jerković i opat jeruzalemske dominikanske opatije Bernhard Alter otkrili su na jeruzalemskom brdu Sion kip Svetoga Jeronima, dar puka Splitsko-dalmatinske županije. Kip je smješten u Crkvi Usnuća Marijina na Sionu..

- Posebno sam danas ushićen, ponosan i sretan jer mnogi za Svetoga Jeronima pitaju gdje je rođen. Rođen je u našem srcu i našoj duši. Zbog toga sam ponosan što danas jednu cijelu lepezu aktivnosti koju smo imali prethodnih godina današnjim činom završavamo. Bitno je da građani i vjernici shvate njegovu veličinu, njegovu dimenziju i njegov doprinos čovječanstvu - kazao je župan Boban koji je posebno istaknuo kako se tom trenutku veselio već tri godine. 

image
SDŽ

Svečanu misu i blagoslov kipa vodio je monsinjor Marin Barišić koji je naglasio kako je ovdje riječ o velikom i povijesnom danu za budućnost. 

- Veliki je ovo dan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju, Splitsko-dalmatinsku županiju, a ja bih rekao i za čitavu Hrvatsku. Sveti Jeronim je jedna kulturna i duhovna baština kojom se ponosimo. On nas je predstavljao u vremenima kada nismo imali ništa. Dosta je bilo reći Sveti Jeronim i njegov kraj i zahvaljujući njemu sačuvali smo i narodni jezik u liturgiji. To je jedinstven slučaj u cijeloj crkvi - tvrdi Barišić.

image
SDŽ
image
SDŽ

Kip postavljen u Sionu djelo je akademskog kipara koji nije mogao sakriti oduševljenje. 

- Uzbuđen sam i teško je naći prave riječi kako bih izrekao sreću i zadovoljstvo jer je moj rad došao na jedno ovako sveto mjesto i u ovaj sveti grad. Mogao je to biti bilo koji drugi kipar, ali to sam ja - komentirao je ovaj svečani trenutak Veno Jerković. 

Franjevac konventualac fra Tomislav Glavnik navodi kako je ovaj kip, postavljen na Sionu, znak prepoznavanja hrvatskoga naroda u Izraelu. 

- Sa Svetom zemljom bili smo uvijek povezani, bilo preko hodočasnika, utjecajnih svećenika ili svetaca poput Svetoga Nikole Tavelića. Upravo ovo postavljanje kipa Svetoga Jeronima je jedan veliki znak - izjavio je Glavnik.

Otkrivanju kipa nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić, rektor Sveučilišta u Splitu  dr. sc. Dragan Ljutić i hrvatska veleposlanica u Izraelu Vesela Mrđen Korać.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 13:07