StoryEditorOCM
S mora i krajaTajna tvrde ljuske

U Dalmaciji se ne oprašta slabo jaje: šarena uskrsna bitka pisanicama počinje. Otkrivamo trikove kako pobjediti!

Piše Stanislav Soldo
19. travnja 2025. - 20:37

Uskrs nam se bliži, a u mnogim domovima već vlada vesela, šarena atmosfera. Vrijeme je za bojanje pisanica – jednog od najprepoznatljivijih simbola ovog blagdana. Jaja se boje na razne načine, od tradicionalnih metoda poput kuhanja u kori crvenog luka, preko prirodnih boja od cikle, kurkume i špinata, pa sve do modernih tehnika poput dekupaža ili oslikavanja akrilnim bojama.

image
Bozo Radic/Cropix

No osim što trebaju biti lijepa, pisanice često postaju i "borbena sredstva" u uskrsnim igrama. Jedna od omiljenih tradicija svakako je kuckanje jajima – natjecanje u kojem se dva sudionika udaraju jajima vrhom o vrh, a pobjednik je onaj čije jaje ostane čitavo.

I upravo tu dolazi do pitanja koje svake godine izaziva najviše znatiželje: koje je jaje najtvrđe? Koja pisanica ima ljusku koja će izdržati kuckanje i donijeti vlasniku titulu šampiona?

image
Bozo Radic /Cropix

Odabir pravog jajeta prava je mala znanost – neki se kunu u jaja domaćih kokoši, drugi biraju ona manja i tvrđa, dok treći čak vjeruju u male trikove poput namakanja u slanoj vodi ili čak kratkog kuhanja u octu prije bojanja. Bez obzira na tehniku, jedno je sigurno – bez kuckanja pisanicama, Uskrs ne bi bio isti.

Evo trikova koji mogu pomoći:

• Birajte manja jaja – manja jaja često imaju deblju ljusku.

• Jaja domaćih kokoši – poznata su po tvrđoj ljusci u usporedbi s industrijskima.

• Provjerite starost jaja – svježa jaja obično imaju čvršću ljusku.

• Obratite pažnju na kraj jajeta – šiljatiji kraj često je jači za kuckanje.

• Namočite jaje u slanu vodu – neki vjeruju da to dodatno učvršćuje ljusku.

• Položaj kuhanja – kuhanje na laganoj vatri može spriječiti pucanje ljuske i sačuvati čvrstoću.

A tko ima najtvrđe jaje?

Kad su pisanice gotove, dolazi onaj napeti trenutak: kuckanje jajima. Ova zabavna igra okuplja obitelj i prijatelje oko stola, a cilj je jednostavan – razbiti protivnikovo jaje, a svoje sačuvati netaknutim.

image
Bozo Radic /Cropix

No, nije svako jaje isto. Mnogi se pitaju: koje jaje je najtvrđe? Postoji nekoliko trikova koji mogu pomoći, ali jedno jaje se posebno ističe:

Najtvrđa jaja dolaze od faraonke (japanske prepelice). Njihova ljuska je toliko čvrsta da u mnogim “kuckanjima” ostaju nepobjediva. Iako su sitnija od kokošjih jaja, njihova otpornost je impresivna – dovoljno je jednom sudariti se s pisanicom od faraonke da igra završi prije nego što je počela!

image
Ante Cizmic/Cropix

Ako se želite okruniti uskrsnim šampionom, možda je vrijeme da potražite upravo jaje faraonke. No pripazite – u nekim kućanstvima ta jaja su zabranjena u natjecanjima zbog “nepoštene prednosti”!

No, nije svako jaje isto. Mnogi se pitaju: koje jaje je najtvrđe? Evo nekoliko favorita:

• Jaja faraonke (japanske prepelice) – mala, ali nevjerojatno tvrda. Često su prava “tajna oružja” u uskrsnim duelima. Neki ih smatraju čak i previše snažnima za fer igru!

• Gusja i tučja jaja – velika, impresivna i s vrlo debelom ljuskom. Teška su za razbijanje, ali i za pronaći. Idealna su ako želite spojiti izdržljivost i veličinu.

• Domaća kokošja jaja – klasičan izbor. Ako su svježa i manja, mogu biti iznenađujuće čvrsta.

image
Ante Cizmic/Cropix

Nojevo jaje! To je kao tenk među jajima

Nojeva jaja – prava “gospodska” priča. Jedno jaje može težiti do 1.5 kilograma i ima ljusku debljine čak 2–4 milimetra! Iako se ne koristi za klasično kuckanje, nojevo jaje definitivno osvaja titulu najvećeg i najtvrđeg jajeta na svijetu. Idealno je za ukrašavanje i izlaganje, a prava je atrakcija gdje god se pojavi. 

image
Bozo Radic/Cropix

 

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2025 07:56