StoryEditorOCM

Triljska Ustanova znanja i otkrića izravno primjenjuje u praksi

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
22. listopada 2024. - 11:37

Kada je Grad Trilj prije nešto više od 10 godina krenuo u proširenje radne zone Čaporice s nakanom da dodatnih 28 hektara primarno bude u funkciji agropoduzetništva malo tko je bio upućen o kakvoj se to razvojnoj viziji radi. Triljani su od tada radili korak po korak i danas imaju izgrađenu prostornu, tehnološku i stručno-znanstvenu infrastrukturu obuhvaćenu kroz Ustanovu za istraživanje i širenje znanja u području prehrane i zdravlja CEKOM 3LJ, jedinstvenu Ustanovu u Republici Hrvatskoj i šire, koja svojim znanjima, zapravo vrhunskom opremom i kadrovskom ekipom, u suradnji s akademskom zajednicom, predstavlja vrhunski “alat” za izravnu primjenu dobivenih rezultata u razvoj gospodarstva.

Ustanovu CEKOM 3LJ osnovao je Grad Trilj u skladu sa svojim Strateškim razvojnim programom, temeljem istraživanja i analize razvojnih potencijala triljskog područja, a sve kako bi povezao znanstveno-istraživačke organizacije s malim i srednjim poduzetnicima, u svrhu pokretanja gospodarskog razvoja i poljoprivredne proizvodnje.

Koncem 2023. godine Ustanova je uspješno završila provođenje EU Projekta CEKOM 3LJ, radne oznake KK.01.2.2.03.0017. Ukupni prihvatljivi troškovi bili su 8.326.732,42 eura, od čega su bespovratna EU sredstva iznosila 6.365.830,44 eura, udio partnera poduzetnika bio je 1.381.784,67 eura, a Grad Trilj, Splitsko-dalmatinska županija i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a osigurali su preostalih 579.118,10 eura.

image

Saša Burić/CROPIX

Sasa Buric/Cropix

Popularizacija znanosti

Nakon uspješno završenog Projekta CEKOM 3LJ i kadrovskog ekipiranja, u suradnji s obrazovnim institucijama u segmentu znanstveno-istraživačkog rada i popularizacije znanosti u području poljoprivrede i poduzetništva, stvorene su sve pretpostavke za pokretanje kvalitetnih znanstveno-razvojnih programa. Neki od njih, koji će se bazirati na stvaranju nove vrijednosti kroz ekološko zbrinjavanje materijala kojima se, primjerice u maslinarstvu, uljarstvu i vinogradarstvu, do sada zagađivao okoliš već su značajno odmakli u pripremi.

Na čelnu dužnost ravnateljice Ustanove CEKOM 3LJ nedavno je, poslije provedenog javnog natječaja, izabrana Jelena Ružić, magistrica ekonomije s rukovodećim iskustvom na Mediteranskom institutu za istraživanje života – MedILS. Evo što nam ravnateljica Ružić uvodno kaže:

- Ja sam na čelu Ustanove od sredine travnja ove godine, neposredno nakon završetka provođenja Projekta CEKOM 3LJ. Moja prva zadaća bila je, u dogovoru s osnivačem Gradom Triljem, provesti natječaje za zapošljavanje radi jačanja kapaciteta u gospodarsko-laboratorijskom odjelu. Iz gradske uprave u Ustanovu je raspoređen dosadašnji voditelj projekata CEKOM 3LJ i projekta izgradnje Poslovno-uslužnog centra, tako da mi novozaposleni u naravi nastavljamo provoditi aktivnosti u našoj Gospodarskoj zoni započete od strane Grada Trilja prije desetak godina.

Koji su vam startni ciljevi i zadaci?

- Jedan od prioriteta u radu Ustanove je pokretanje našeg laboratorija, njegova certifikacija, radi čega smo i zaposlili troje visokoobrazovanih stručnjaka koji će raditi na razvoju specifičnih novih proizvoda i finalizaciji poljoprivredne proizvodnje te na analitičkim uslugama praćenja i kontrole tla i poljoprivrednih proizvoda, kao npr. kontrola i analitička obrada proizvodnje vina.

U javnosti se čuje kako će zahvaljujući laboratoriju CEKOM-a 3LJ ovogodišnja vina imati skokoviti porast kvalitete?

- Sve će nas veseliti očekivani rezultat rasta kvalitete proizvedenog vina. CEKOM 3LJ opremljen je s najsuvremenijom opremom za kontrolu mošta i vina. Značajnom broju malih vinara, a i nekolicini većih, radili smo kontrolu mošta pa su na osnovi laboratorijskih rezultata mogli pravovremeno intervenirati tijekom fermentacije.

Čujemo sa svih strana kako je velikom broju pojedinaca žao što nisu znali da naš laboratorij to radi pa stoga u narednoj godini očekujemo eksploziju interesa. U našim prostorima rade i stručnjaci za vino Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu na čije se savjete i mišljenja oslanjamo pri komunikaciji sa zainteresiranim vinarima.

Oni među njima koji su na temelju rezultata naših analiza donosili pravovremene odluke tijekom procesa fermentacije i sada pri odležavanja vina sigurno će dobiti bolja i kvalitetnija vina. One, pak, koji nisu poslušali savjete stručnjaka i s vinima imaju problema pozivamo da nam se jave u proljeće kada ćemo im ponuditi uslugu našeg generatora octa. Tako da od lošeg vina naprave kvalitetni ocat koji također ima tržišnu vrijednost.

image

Jelena Ružić, ravnateljica Cekoma 3LJ
Saša Burić/CROPIX

Sasa Buric/Cropix

Potentno područje

Analiza kvalitete mošta i vina vam je, kako se vidi, prvijenac. Čime se laboratorij još bavi?

- Na tržištu je u porastu potražnja za kvalitetnim i prirodnim proizvodima, pa usluge analize tla, mošta, vina, maslinova ulja i drugog, koje će raditi naša Ustanova, pomoći će poljoprivrednicima i malim proizvođačima u povećanju njihove konkurentnosti. Razvojni potencijali triljskog područja i cijele Dalmatinske zagore u brojnim studijama prepoznati su kao potentno područje za proizvodnju i preradu kvalitetnih autohtonih poljoprivrednih proizvoda, pogotovo samoniklih voćnih, aromatskih i ljekovitih vrsta koje se primjenjuju u prehrambeno-prerađivačkoj i kozmetičkoj industriji te farmaceutici.

Sadašnji zamjenik ravnateljice Ivan Šušnjara, koji je kao v.d. ravnatelja operativno vodio realizaciju projekta CEKOM 3LJ, najupućeniji je u vrijednost nabavljene opreme. Evo što on kaže:

- Ustanova ima opremljen proizvodni pogon u kojem smo u sklopu Projekta obavili testne proizvodnje nakon kojih nastavljamo s redovnim radom. Za naš proizvodni pogon nabavljena je vrijedna oprema od koje se posebno ističe superkritični CO2 ekstraktor. Pomoću njega iz biljaka koje obrađujemo dobivamo koncetrate svih korisnih sastojaka konkretne biljke. Takav ekstrakt ključan je za razvoj prirodnih dodataka prehrani, kozmetičarskim proizvodima i farmaceutskim preparatima.

Na tržištu je također u porastu potražnja za kvalitetnim prirodnim proizvodima, pa usluge ekstrakcije ljekovitog i aromatskog bilja, generiranja octa, sušenja voća, povrća i gljiva te drugi oblici finalizacije poljoprivrednih proizvoda koje naša Ustanova provodi kroz svoj proizvodni pogon na nabavljenim uređajima, uz asistenciju i pomoć naših tehnologa i po povoljnim cijenama, postaju ključni faktor uspjeha i povećavaju konkurentnost na tržištu proizvoda naših OPG-ova, malih i srednjih poduzetnika.

Ravnateljicu Ružić pitamo kako CEKOM 3LJ sa svojom opremom i kadrovima surađuje sa znanstveno-istraživačkim institucijama?

- Provedbom znanstveno – istraživačkih aktivnosti te novim metodama ekstrakcije i izolacije bioaktivnih komponenti iz biljaka, Ustanova CEKOM 3LJ nastavlja ugovorenu suradnju sa Sveučilištem u Splitu čija smo nastavna baza za provođenje fakultetskih vježbi različitih fakultetskih programa. Za sada su obuhvaćeni kemijsko-tehnološki, prehrambeni i mediteranske poljoprivrede. Imamo značajnu suradnju i s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku i Veleučilištem Marko Marulić iz Knina. Uskoro očekujemo prve studente koji će uz mentoriranje naših zaposlenika ovdje raditi završne i diplomske radove.

Imajući u vidu da je edukacija važna od najmlađe dobi, naša Ustanova zajedno s Udrugom Tvornica znanosti, Gradom Triljem, Dječjim vrtićem i Osnovnom školom u Trilju, već od ove školske godine provodit će “male znanstvene radionice” čiji je cilj popularizacija prirodnih znanosti i promocija važnosti očuvanja okoliša, ekološke proizvodnje, prehrane i zdravlja.

Znanstvena istraživanja bez primjene su poput puhanja u vjetar. Hoće li se u Ustanovi CEKOM 3LJ puhati u vjetar ili..., pitamo zamjenika ravnateljice Šušnjaru?

image


Saša Burić/CROPIX

Sasa Buric/Cropix

Projekti zaštite okoliša

- Znajući da je Sizifov posao beskoristan sigurno nećemo puhati u vjetar. Zajedno s partnerima iz javnog i gospodarskog sektora naša Ustanova upravo radi na pripremi projekta zaštite okoliša kroz potpuno novi gospodarski izazov. Riječ je o zbrinjavanju ostataka uzgoja i prerade maslina i vinove loze u Hrvatskoj, prvenstveno u Splitsko-dalmatinskoj županiji, obrađujući ostatke od orezanih grana i komine u vrijedne proizvode, sve korištenjem inovativnih tehnologija ekstrakcije i briketiranja te potičući kružnu ekonomiju u sektoru maslinarstva i vinogradarstva.

Maslinarstvo i proizvodnja maslinova ulja i vinogradarstvo kao grane poljoprivrede od iznimnog su značaja u Republici Hrvatskoj. Samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji registrirano je 1,5 milijuna stabala maslina. Od toga je na kopnenom dijelu 630 tisuća stabala, a na otocima 870 tisuća. Imamo i oko 1.450 hektara vinograda.

Kroz vinogradarstvo, maslinarstvo i uljarstvo proizvode se goleme količine otpada koje se iskazuju u tisućama tona, uključujući orezane grane i kominu, a što se najčešće odlaže u okoliš ili pali. Tako doprinose zagađenju okoliša i negativno utječu na uvjete života u lokalnim zajednicama neposredno uz mjesta odlaganja ili paljenja, a istovremeno predstavljaju propuštenu gospodarsku priliku.

Ovaj Projekt trebao bi služiti kao ogledni primjer za prikupljanje i obradu otpada nakon uzgoja i obrade maslina i loze u kopnenom dijelu naše Županije. Naprednim tehnološkim procesima ostaci će se preraditi u vrijedne proizvode, konkretno ekstrakte bogate bioaktivnim spojevima i održive brikete za grijanje i roštiljanje.

Time će se pozitivno utjecati na probleme vezane za okoliš, ali i na kvalitetu života u područjima gdje se loza i masline uzgajaju i obrađuju te pritom stvarati dodatni izvor prihoda. Projektom će se također razraditi detaljan poslovni plan za transfer tehnologije na otočna područja, sa specifičnim potrebama i ograničenjima, ali i u ostale dijelove Republike Hrvatske.

Projekt je usklađen s europskim ciljevima smanjenja otpada i promoviranja kružne ekonomije, podržava i Europsku direktivu o obnovljivim izvorima potičući korištenje održive biomase za grijanje, neovisno o iskorištavanju drvnih resursa. Ovom aktivnošću naša Ustanova je jedinstvena u Republici Hrvatskoj i šire, koja svojim znanjima, u suradnji s akademskom zajednicom, primjenjuje dobivene rezultate izravno u razvoj gospodarstva.

Pun pogodak

Projekt CEKOM 3LJ i istoimena gradska Ustanova “dijete” je Grada Trilja. Stoga pitamo gradonačelnika Ivana Bugarina koliko je gradska vlast zadovoljna dosadašnjim rezultatima te na koji sve način planiraju poticati OPG-ove i male i srednje poduzetnike na suradnju s Ustanovom CEKOM 3LJ?

- Osnivanje Ustanove CEKOM 3LJ pokazalo se punim pogotkom. Natjecali smo se skupa s partnerima na projektu na iznimno zahtjevan natječaj za istraživačku infrastrukturu i tako došli do bespovratnih 85 posto sredstava za realizaciju Projekta. Uspješno smo bez penalizacija završili Projekt u ugovorenom vremenu.

Nastavljajući započete aktivnosti, nabavljena oprema i kadar koji se upravo ekipira predstavljaju poveznicu između stručno-znanstveno-istraživačkih organizacija i naših poljoprivrednika. U suvremenoj poljoprivredi kvaliteta i održivost postali su prioriteti za proizvođače.

U tom su kontekstu usluge analize tla, vina, poljoprivrednih proizvoda na pesticide, herbicide, teške metale i drugo u neposrednoj blizini našim poljoprivrednicima, s informacijama i savjetima u realnom vremenu, od neprocjenjive vrijednosti. Grad Trilj u proračunu za sljedeću godinu planira osigurati znatna sredstva za sufinanciranje jednog oblika potpore triljskim poljoprivrednicima koji će vršiti analize u našem laboratoriju i finalizirati svoje proizvode na postrojenjima u proizvodnom pogonu Ustanove CEKOM 3LJ. Visina potpore biti će objavljena u sklopu programa potpore, a vrijedit će za cijelu 2025.godinu. Na slične aktivnosti po pitanju sufinanciranja troškova svojih poljoprivrednika uputit ću kolege gradonačelnike i načelnike iz naše županije.

Na istu temu obavit ću razgovore i sa županom Blaženkom Bobanom koji je za naše vizije kroz projekt CEKOM 3LJ do sada imao veliko razumijevanje pa se nadam da će tako biti i ubuduće.

Za naš proizvodni pogon nabavljena je vrijedna oprema od koje se posebno ističe superkritični CO2 ekstraktor. Pomoću njega iz biljaka koje obrađujemo dobivamo koncetrate svih korisnih sastojaka konkretne biljke

Tu rade i stručnjaci za vino Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu na čije se savjete i mišljenja oslanjamo pri komunikaciji sa zainteresiranim vinarima. Oni među njima koji su na temelju rezultata naših analiza donosili pravovremene odluke tijekom procesa fermentacije i sada pri odležavanja vina sigurno će dobiti bolja i kvalitetnija vina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 13:21