StoryEditorOCM
S mora i krajaprolazimo li lišo?

Tribaju li nam lumbrele ili kreme za sunčanje? Detaljnu prognozu onoga što nas čeka donosi Ivan Šolić

Piše Ivan Šolić - Mali Vakula
1. lipnja 2024. - 20:49

„Ća bi reka stari Dioklecijan, kad bi moga vidit svoj Mediteran?“

Vjerojatno bi trljao ruke kad bi mu netko od njegovih podanika donio izvještaj s glavne meteorološke postaje „Marjan“ na kojem bi pisalo „Količina oborine (mm) u protekla 24 h izmjerena 1. 6. 2024. u 8 h, Split-Marjan 0 mm“, a u isto vrijeme službene postaje DHMZ-a sa sjevera Jadrana dojavljuju (31. 5. 2024.); Krk (nevjerojatnih!!!) 168 litara kiše po metru četvornome, Crikvenica (također nevjerojatnih!!!) 113 L/m2, Bakar 95 L/m2, Rijeka-aerodrom 77 L/m2, Crni Lug- NP Risnjak 101 L/m2 (vrlo obilna kiša zabilježena je i u Gorskom Kotaru). Sjećate se našeg komentara uoči praznika kako se Dalmacija može „udarati nogom u stražnjicu“ kad je riječ o vremenskim prilikama, u odnosu na sjeverni Jadran.

I zaista, tako je i bilo na kraju, s tim da je Split podbacio i sada doslovce imamo poplavljen sjeverni Jadran i gotovo pa sušnu priobalnu Dalmaciju. Petak je u Dalmaciji bio vrlo nestabilan dan u znaku juga, a u Zagori je uz povremene pljuskove i kišu dojam bio više jesenski, nego li kasno proljetni. Za kraj meteo-izvještaja prvog dijela nekima produženog vikenda, još jednom pogled na izmjerene količine oborine u Splitu u odnosu na Kvarner, zaključujemo s većini poznatim stihom: „Ča nije bija pametan ti stari rimski car. A ime mu je, sami znate, Dioklecijan.“

image

Kiša, pljuskovi i grmljavina u Dalmaciji u ponedjeljak

Pivotalweather, Ecmwf/

1.6. KLIMATOLOŠKI POČETAK LJETA

Svima koji slave, sretan klimatološki početak ljeta, 1. lipnja. Subota je već danima naš favorit za sve vaše aktivnosti i rekreaciju na otvorenome, a to je zaista i opravdala, stanjem i temperaturom. U 13 h Split mjeri (DHMZ) čak (toplih) 26.1 C, koliko mjeri i naš najsunčaniji otok- Hvar. U Dubrovniku je nešto svježije (23.6 C), Šibenik mjeri 24.8 C, Zadar 24.0 C. Na većem dijelu Jadrana, izuzev krajnjeg juga, satelit se „ispraznio“, zamjećujemo tek nešto stratusa i cumulusa (vrsta oblaka) u Zagori, ambijenta na nebu radi kao i povećanu naoblaku na otocima dijela srednjeg i južnog Jadrana, ali ono što je najvažnije u 13:00 h za vrijeme pisanja ovog teksta, radar je u većini domovine „prazan“, uočavamo tek nestabilnosti na krajnjem sjeveru zemlje, a prilika je to i da meteoalarm predahne, doduše nakratko, jer već sutra stižu nove nestabilnosti u Lijepu našu...

image

Prema vikendu sve toplije, odstupanje temperature na plohi od 850 hPa od prosjeka

Meteociel.fr, Ecmwf/

NEDJELJA- PRVI DIO DANA POVOLJAN, POSLIJEPODNE NOVE NESTABILNOSTI

Ujutro pretežno sunčano, a prema sredini dana te naročito u poslijepodnevnim satima sve više oblaka na obzoru, koji će prema kasnim poslijepodnevnim satima biti sve konkretniji, kada će na naše područje s jednim slabim poremećajem vremena stići vlažan zraka s kojim će biti kiše, pljuskova i grmljavine, posebno u Zagori. Dobar dio nedjelje će se ipak moći iskoristiti, naročito njen prvi dio, kao i nekoliko poslijepodnevnih sati, naročito uz obalu. Prema kasnim poslijepodnevnim satima, vjerojatnost za oborine raste. Istaknimo kako Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena „crta“ nestabilnosti i mogućnost za neverine noćas na krajnjem jugu zemlje, pa ako se nalazite na tom području, nek vam meteorološki radar bude „pri ruci“. U prvom dijelu dana pojačano jugo, poslijepodne će oslabjeti.Temperature u većem dijelu dana slične današnjima, ali u drugom dijelu poslijepodneva u padu, a u Zagori će se one spustiti ispod 20 C, pa će na tom području poprilično osvježiti.

PONEDJELJAK- FINALE NESTABILNOSTI

U ponedjeljak već od jutarnjih sati stiže nam novi poremećaj vremena praćen kišom, pljuskovima, ali i grmljavinom. U odnosu na nedjelju, osvježit će, naročito u Zagori gdje će se temperatura zraka spustiti i ispod 15 C.

KREMU NA SUNCE, USKORO ĆE SE I ONI MALO MANJE HRABRI (KONAČNO) MOĆI OSVJEŽITI U MORU

Nemoguće je potpisati „bianco zadužnicu“ na stabilnost u atmosferi, naročito u Zagori gdje je lokalno gotovo svakodnevno moguć dnevni razvoj naoblake i pokoji kratkotrajni pljusak, ali pod dojmom smo da bi prema vikendu do naših prostora, prema projekcijama prognostičkih modela, mogao stići vrlo topao zrak sa sjevera Afrike s kojim bi se temperature u Dalmaciji opasno primakle vrijednosti od 30 C, čime bi se stvorili preduvjeti da se i oni malo manje hrabri (konačno) osvježe u moru.

image
Joško Ponoš/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 21:03