StoryEditorOCM
S mora i krajaBURA UZ JADRO

Trese se vlast u Solinu: HDZ-ovci postavljaju ‘minu‘ i traže smjenu čelnika Gradskog vijeća, evo što im je odgovorio

Piše Mia Sesartić
1. ožujka 2023. - 16:34

Osam solinskih gradskih vijećnika, članova oporbenog HDZ-a, Renato Prkić, Zdravko Perko, Nikola Čenan, Ivana Sedlar, Željko Ljubičić, Marilena Babić i Josip Jurić, predvođenih Goranom Miličevićem, predsjednikom stranačkog kluba u Vijeću i lokalnim HDZ-ovim čelnikom, podnijeli su prijedlog solinskom parlamentu za razriješenje Ivana Andabaka (NLM) dužnosti predsjednika Gradskog vijeća.

Takav zahtjev uvršten je u dnevni red sjednice Vijeća koja je sazvana za srijedu, 8. ožujka. HDZ-ovci u obrazloženju navode kako je prijedlog potpisan od strane osmero vijećnika valjan i tvrde da "nisu zadovoljni dosadašnjim radom predsjednika Gradskog vijeća". Dokument prisnažuju odredbama Poslovnika po kojem prijedlog za razrješenje dužnosti predsjednika Gradskog vijeća može podnijeti Odbor za izbor i imenovanje ili najmanje šest članova Gradskog vijeća.

Podsjetimo, solinsko Vijeće u ovom sazivu ima 19 članova, od kojih osam čine predstavnici HDZ-a, šest je članova Nezavisne liste mladih (NLM), stranka Bolji Solin ima dva zastupnika, po jednog Most i SDP, a u klupi je i trenutno nezavisni Tihomir Bečko, izabran kao nositelj liste Domovinskog pokreta.

Za većinu je potrebno 10 ruku, a budući da prvi put nakon tri desetljeća HDZ nije imao većinu u lokalnom parlamentu, djelovala je, kako su to neki vijećnici znali navoditi, "neslužbena koalicija" većine ostalih vijećnika.

Tako su se dogodile odluke o privremenom financiranju koja je bila gotovo tri mjeseca na snazi početkom 2022., zatim neslaganje oko izbora ravnatelja Javne ustanove u kulturi "Zvonimir", dok je ovogodišnji proračun, vrijedan 193,4 milijuna kuna ili 25,6 milijuna eura, za razliku od godine prije usvojen jednoglasno.

- Držim se Statuta i Poslovnika i bez problema ću sazvati sjednicu, to je njihovo potpuno legitimno pravo, a građani će u srijedu vidjeti tko će podržati HDZ.

Nemam puno što za reći, jer sve više od toga bi bilo spekuliranje - odgovorio nam je predsjednik Andabak na pitanje oko prijedloga za njegovim razrješenjem.

Za komentar smo zamolili i Davora Mikasa, predsjednika Boljeg Solina, koji imaju dva vijećnička mjesta:

- Zadržao bih pravo na komentar do same sjednice, treba vidjeti što će biti na sjednici i nakon nje možemo dati sve izjave koje budu trebale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 00:04