StoryEditorOCM
S mora i krajasummerkiller

Toplinski valovi više ne prijete: ljeto se ispuhalo nekako kao i Hajduk, ‘iza Gospe‘; idući vikend idealan za plažu

Piše IVAN ŠOLIĆ
20. kolovoza 2024. - 22:43
Ivan Šolić: Pred nama su prekrasni ljetni dani uz maksimalne temperature zraka tek nešto malo više od 30 stupnjeva Slobodna Dalmacija

Ako je i bilo sumnje u dolazak "summerkillera", odraz oborinske mase na radarskoj slici iz pravca Ancone dao je nasluditi kako, najkasnije do večeri, u Dalmaciju stižu ozbiljne oborine s kojima će završiti dugi ciklus oborinskog posta. Izdano je, s punim pravom, niz upozorenja na opasne vremenske prilike i njih je u dijelu Hrvatske doista i bilo, naročito na sjeveru, gdje je lokalno bilo izraženijeg nevremena praćenog jakom tučom.

Dalmacija se, srećom, izvukla s pokojom vjetroizvalom i manjom materijalnom štetom na automobilima. Najavljivali smo kako će "summerkiller" u grad pod Marjanom donijeti više od 30 litara kiše, a donio je gotovo dvostruko, od čega čak polovicu oborina u nedjelju navečer u vrlo kratkom razdoblju, što je za posljedicu imalo potopljen grad. Uz oborine i dotok osjetno hladnijeg zraka "po visini", konačno, osvježilo je i u prizemnom sloju pa se u Dalmaciji moglo ugodno zaspati bez klima uređaja.

Nestabilno vrijeme uz povremene oborine, ponovno lokalno i obilnije, zadržalo se i tijekom ponedjeljka, a mi ćemo izdvojiti zanimljivost tijekom jučerašnjeg dana, kada je Split s temperaturom nešto višom od 23 stupnja bio hladniji za gotovo 7 stupnjeva od Osijeka. Obilne oborine su tijekom jučerašnjeg dana registrirane i u južnom Jadranu (DHMZ), od 25,5 litara kiše po metru četvornom na Lastovu do čak 62,3 litre kiše po četvornom metru na mjernoj potaji NP Mljet. Navedenih količina oborine u Dalmaciji ne bi se postidio ni studeni. Nema sumnje, ciklona koja nas upravo napušta, opravdala je epitet "ubojice ljeta".

Što slijedi?

Što slijedi poslije "ciklone ubojice ljeta"? - stigla mi je poruka jednog uznemirenog Dalmatinca na godišnjem odmoru. Odgovorio sam, onako "na prvu": "Slijedi istraga, saslušanje svjedoka..."

Šalu na stranu, iako će se ljeto dijelom "opraviti" od udarca kojeg mu je nanio "summerkiller", ono više neće biti isto.

"U glavu", iako će biti vrućih dana, vjerojatnost za nove iscrpljujuće toplinske valove u kolovozu je zaista mala. Čini se da se ljeto ove godine ispuhalo nekako kao i Hajduk, "iza Gospe".

image

Maksimalne temperature zraka u srijedu

Pred nama su prekrasni ljetni dani uz maksimalne temperature zraka tek nešto malo više od 30 stupnjeva celzijusa, dok će i one jutarnje biti prihvatljive, u Splitu do 24 stupnja celzijusa. U Zagori će jutra biti posebno ugodna. Za čitateljice i čitatelje na godišnjem odmoru, optimistične vijesti, uz spomenute atmosferske prilike u idućim danima i činjenicu da je "summerkiller" rashladio more, stvoreni su izvsrni uvjeti za dugotrajan boravak na plaži, uz, naravno, kvalitetnu zaštitu od sunca, s kojim nikada dovoljno opreza.

image

Ugodno jutro u srijedu

Kratki pregled tjedna

SRIJEDA- UGODNO JUTRO, POSLIJEPODNE NESTABILNOSTI, NAVEČER BURA

Jutarnja temperatura zraka uz obalu tek nešto malo viša od 20 stupnjeva celzijusa, dok će se u Zagori ona spustiti i do 15 stupnjeva celzijusa pa će se ondje spavati uz dekicu. Ujutro gotovo vedro, prema drugom dijelu dana sve više oblaka, povremeno uz lokalne nestabilnosti mogućnost za malo kiše, pogotovo u Zagori. Poslijepodne u sjevernoj Dalmaciji pojačan sjeverozapadnjak, a na krajnjem jugu zapadnjak i sjeverozapadnjak, prema kraju dana će se proširiti jaka bura sa sjevernog Jadrana.

image

Bura u srijedu navačer

ČETVRTAK- DAN BEZ METEOROLOŠKIH UZBUĐENJA

Ugodno jutro, danju vrlo toplo i vruće, uz maksimalne temperature zraka malo više od 30 stupnjeva celzijusa. Pretežno sunčano, u poslijepodnevnim satima pojava visoke naoblake.

PETAK - JOŠ JEDAN STABILAN DAN

Petak će bit još jedan stabilan dan uz ugodne ljetne temperature zraka do maksimalnih 32-33 stupnja celzijusa koliko će se mjeriti u Ravnim Kotarima i na krajnjem jugu.

VIKEND - ‘NIKO NIJE LUD DA SPAVA...‘

Ako nekog boli glava, neće biti do vremena. Nadolazeći vikend, iz današnje perspektive, izgleda ko stvoren za plažu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 06:55