StoryEditorOCM
S mora i krajaPALE SU RIJEČI

‘Teškaš‘ Bulj dobio sudsku rundu protiv kontroverznog dalmatinskog načelnika: ‘Rekao mi je da od ‘92. ništa ne radim!‘

Piše Vladimir Urukalo
7. ožujka 2023. - 12:15

U sudskoj bitci koju su na Općinskom sudu u Šibeniku vodili Stipe Petrina, dugovječni općinski načelnik Primoštena i bivši saborski zastupnik i njegov kolega iz Mosta i aktualni sinjski gradonačelnik Miro Bulj, nepravomoćnu pobjedu zasad je odnio ovaj potonji.

Petrini je, naime, sutkinja Ana Kević Brakus odbila tužbu u kojoj je od Bulja tražio 6636,14 eura, odnosno 50 tisuća kuna naknade štete zbog riječi koje je ovaj izgovorio u predizbornoj emisiji na splitskoj Televiziji Jadran 1. srpnja 2020. godine tijekom sučeljavanja šest kandidata za devetu izbornu jedinicu. Sada će on morati, ako presuda postane pravomoćna, Bulju isplatiti 1410 eura sudskih troškova.

U emisiji su gostovali Petrina kao nositelj liste br. 13 za devetu izbornu jedinicu te Josip Jović kao kandidat Domovinskog pokreta, Ante Sanader (HDZ), Željko Jurlin (Desna liga), Nikola Vučković (Restart koalicija) i Miro Bulj kao kandidat Mosta. Petrina je u tužbi naveo da ga je Bulj u 44. minuti emisije uvrijedio i oklevetao jer mu je počeo govoriti: "Vi nemate uopće doticaja s ratom od ‘92. jer ste vi u mirovini, vi ste jedan najobičniji mađaron kojem supruga radi..."

- Vi šutite, vi nemate nikakve veze s ratom, vi nemate doticaja... Tko vam je bio zapovjednik, gdje ste vi bili u ratu? Vi veze nemate s ratom. Ja sam bio u svim operacijama, 18 godina sam vojnik.... Ma neću s vama uopće razgovarati jer hrvatski branitelji znadu tko im je bio zapovjednik, kome sam ja zapovida od Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ja nemam uopće problema s tim.... a ti te priče koje imaš, a nemaš nikakve veze s Domovinskim ratom jer si ‘92. otiša u mirovinu.

Koje veze imaš, aj reci mi? Ko ti je bija zapovjednik? Ma kome si ti bija zapovjednik? Neću uopće s tobom pričati, ti si mađaron, moja žena ne radi u mađarona. Ti si prepušta i Primošten, sve si mađaronima prepušta.

Ti blatiš tamo di smiješ blatiti. Znaš zašto? Jer si plaćenik SDP-a i podobnik HDZ-a. Ti nemaš doticaja s ničim, mađaron i koji je dopušta da Primošten i okolica budu pod mađarskom uzurpacijom - rafalnom je verbalnom paljbom tada Bulj napao Petrinu.

Primoštenski je načelnik u tužbi naveo da se početkom Domovinskog rata kao dragovoljac pridružio Hrvatskoj vojsci, a pet godina kasnije da je stekao status invalida Domovinskog rata, i to u stupnju od 20 posto trajno. Posebno ga je zabolilo i to što mu je Bulj rekao da je mađaron koji dopušta da Primošten i okolica budu pod mađarskom uzurpacijom, kao i da je sve u Primoštenu prepuštao mađaronima, a zapravo je on osobno bio protiv privatizacije bilo kakvih objekata u Primoštenu.

Kazao je da su nakon emisije počeli učestali pozivi mještana koji su odjednom postali nepovjerljivi prema njemu jer su shvatili da će on kao načelnik prodati Primošten Mađarima te da uživa beneficije kao lažni branitelj i vojni invalid. Zato je patio od nesanice i izgubio je apetit, bio je nesiguran i osjećao se nelagodno i Buljeve su riječi dovele u pitanje njegov profesionalni integritet.

Sinjski je čelnik, naravno, negirao da je klevetao, ističući da su u tijeku bili izbori za zastupnike u Hrvatski sabor pa su sva moguća pitanja koja je on postavljao Petrini itekako bila legitimna i bila usmjerena na utvrđivanje činjenica koje su od interesa hrvatske javnosti i birača u samoj izbornoj kampanji.

Sud je, pak, procijenio da u Buljevim riječima nije bilo klevete.

- Sud prihvaća da su riječi izrečene od strane tuženika bile tužitelju stresne te da su ga mogle uznemiriti. Ipak, ovaj sud smatra da su granice prihvatljive kritike mnogo šire u odnosu na pojedince s javnim statusom nego u odnosu na privatne osobe. Političari se neizbježno i svjesno stavljaju pod pomno ispitivanje svake njihove riječi i djela, kako drugih političara, tako i javnosti u cjelini. Zbog toga moraju pokazati veći stupanj tolerancije.

U konkretnom slučaju riječi tuženika upućene tužitelju u okviru predizbornog sučeljavanja ne mogu s uspjehom predstavljati kao neopravdani osobni napad na dostojanstvo, čast i ugled tužitelja. Toga bi tužitelj trebao biti svjestan jer se to načelo tolerancije primjenjuje na sve političare, pa tako i na njega... Isti kao javna osoba mora biti spreman na kritiku javnosti... S obzirom na svoju funkciju načelnika dužan je otrpjeti prozivke i kritike, ma koliko one bile česte i pretjerane - navela je, uz ostalo, sutkinja Kević Brakus u presudi kojom je odbila Petrininu tužbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2023 00:03