Dalmatinci je bacaju. Ne pada im na pamet iskoristiti je. A i kako bi kad je neugodnog mirisa, "kolje za oči“, tamna i šporka.
To je otpadna voda nakon procesa prerade maslina u ulje koja onečišćuje okoliš, a sadržava šećere, organske kiseline, zaostalo maslinovo ulje, minerale i fenolne spojeve. Tamnosmeđe je do crne boje i neugodnog mirisa koji potječe od fermentacijskih procesa tijekom prerade maslina u ulje.
Poznato je da je maslinovo ulje protuupalni lijek za crijeva, smanjuje kolesterol, poboljšava probavu, korisno je za srce, a neki tvrde da čak pomaže i kod depresije i anksioznosti.
Međutim, talijanski znanstvenici sada se usmjeravaju na mutni, smeđi i prethodno odbačeni nusproizvod iz uljare - otpadnu vodu nastalu iz prerade maslina koja bi mogla postati superhrana.
Tako naši susjedi Talijani imaju velike planove s ovom otpadnom vodom, koja se do sada smatrala zagađivačem okoliša. Tvrde da je čak ljekovita, jednako liječi kao i maslinovo ulje iz kojega je nastala. Puna je zdravih biljnih spojeva. Smatra se da ona ima najmanje deset puta više fitokemikalija od ekstra djevičanskog maslinovog ulja, koje se smatra bogatim izvorom.
Možda bi se mogla usporediti sa sirutkom, zaostatkom proizvodnje sira, koja se godinama bacala da bi danas bila izvrstan lijek za detoksikaciju jetre.
Adriana Albini, talijanska znanstvenica, ovu otpadnu vodu proučava posljednjih deset godina te je otkrila da ona može pomoći u prevenciji i liječenju pojedinih vrsta raka, što uključuje rak pluća, prostate, debelog crijeva i dojke.
- Konzumiranje hrane bogate korisnim kemikalijama biljnog podrijetla, poput onih u mediteranskoj prehrani, povezano je sa smanjenim rizikom od razvoja bolesti, a nusprodukt maslinova ulja sadrži najmanje 30 različitih vrsta polifenola, među kojima je hidroksitirosol bio najzastupljeniji - objašnjava Adriana Albini za talijanski Guardian.
Druga istraživanja pokazala su da otpadna voda može biti korisna u oporavku metabolizma, a ujedno ima i potencijal pomoći kod kardiovaskularnih i neuroloških stanja.
Međutim, u našim uljarama ova voda je bila i ostala otpad i veliki problem za zbrinjavanje.
Potvrđuje nam to i Jakša Najev, upravitelj Poljoprivredne zadruge Marina, kojega smo zatekli upravo u pripremama za ovogodišnju berbu i preradu maslina.
- Otpadna voda nakon prerade maslina bi se mogla koristiti za navodnjavanje i gnojenje maslinika, to je tako do sada bilo riješeno u Italiji. Međutim, kod nas je problem jer se ne može dobiti vodoprivredna dozvola, budući da se smatra da je zagađivač okoliša.
Naša poljoprivredna zadruga otpadnu vodu od maslina odvozi u prečistač Stupe u Splitu - pojašnjava nam Jakša Najev, koji naglašava da nije upoznat s nikakvih relevantnim podacima da bi otpadna voda od maslina bila korisna za zdravlje, kako to ističe talijanska znanstvenica Adriana Albini.
- Takva otpadna voda ide kroz strojeve i ja se ne bih usudio reći da bi se mogla piti. Nije to sok. O mogućnosti navodnjavanja i gnojidbe tla, to je nešto drugo. O tome se može razgovarati - naglašava Jakša Najev.