StoryEditorOCM
S mora i krajaIVAN ŠOLIĆ

Stiže nova vrućina, u Dalmaciji se živa ‘penje‘ do 35 stupnjeva, puhat će ‘fen‘, ali ne očajavajte! Evo što se nazire

Piše IVAN ŠOLIĆ - MALI VAKULA
27. srpnja 2024. - 14:10

"Kakvo lipo jutro, ko Mara Kasumova dok je divojka bila, ko kap vode na dlanu!“ za meteorološku analizu svježeg jutra u Zagori, uz temperature zraka tek pokoji stupanj iznad 10 stupnjeva Celzijusa, za dočarati vam ugođaj, citirat ćemo legendarni lik Kikaša iz "Prosjaka i sinova“.

Za jutarnje temperature uz obalu ne možemo reći da je osjet bio svjež, ali svakako bile su kudikamo ugodnije. U gradu pod Marjanom temperatura zraka se (službeno) spustila malo ispod 25 stupnjeva Celzijusa, dok se u Kaštelima moglo sanjati bez klime i uz nekoliko stupnjeva ugodniju temperaturu zraka (21.6 C, DHMZ). Maksimalne temperature zraka u Dalmaciji su jučer bile oko 32 stupnja Celzijusa, ali ako se prisjetimo da su to, pred koji dan, bile gotovo minimalne temperature zraka, itekako možemo biti zadovoljni sinoptičkom situacijom.

Iz meteorološke perspektive ‘dosadan‘ vikend, iz perspektive čitatelja - savršen

Za vikend pred nama zaista možemo reći kako će biti "po mjeri“, s obzirom da su mape vrste i prekrivenosti obzora naoblakom gotovo pa prazne, možemo reći da će biti vedro u potpunosti uz tek poneku ljetnu "ovčicu“- cumulus. Jutarnje temperature u Splitu bez veće promjene (oko 24 stupnja Celzijusa), a maksimalne do (snošljivih) 32 stupnja Celzijusa u gradu pod Marjanom. U nedjelju slaba bura u ranim jutarnjim satima, uskoro u okretanju na slab lebić. Zaključak, iz meteorološke perspektive, dosadan, iz perspektive naših čitatelja - savršen vikend!

Kratkotrajan povratak vrućine i fenska bura

S novim tjednom stiže nam i nova vrućina, naime, ponovno će se u Dalmaciji živa u termometru "popeti“ do 35 stupnjeva Celzijusa, ali ne očajavajte, riječ je o "blitzkrieg“ toplinskom valu koji, na sreću, nema potencijal za dugotrajniji učinak, jer će već sredinom tjedna temperature "pod kontrolom“.

U ponedjeljak će zapuhati bura koja će, prema noći u utorak i utorak ujutro, biti i jaka i vrlo jaka, a pod Vebitom i olujna, pa će ponovno, ne sumnjamo, biti posla i za meteoalarm! Zbog toplog vremena, njen karakter ipak neće biti osvježavajući, već više "fenski“. Uz porast temperature zraka i jačanje bure, rast će i vrijednost indeksa opasnosti od šumskog požara, na kojeg vam posebno skrećemo pažnju! Američki GFS, za vrijeme pisanja našeg teksta, "nacrtao“ je frontu i osvježenje za iduću subotu koje bi poljoprivrednicima itekako dobro došlo, a je li ista "duda varalica“ ili je zaista riječ o novom poremećaju vremena, pratit ćemo u danima koji su pred nama, i na vrijeme vas obavijestiti, naravno...

INDEKS OPASNOSTI OD ŠUMSKOG POŽARA (FWI)

Za izračun indeksa opasnosti od šumskog požara koristimo kanadsku metodu (Fire Weather Index, FWI) koja se temelji na uzajamnoj vezi različitih meteoroloških elemenata među kojima su: temperatura zraka, oborine, vjetar, relativna vlažnost zraka te vlažnost goriva.

Izmjereni meteorološki parametari na postajama DHMZ-a ulazni su podaci Vrijednosti indeksa opasnosti od šumskog požara i svakodnevno ih možete pronaći na službenim stranicama DHMZ-a u u rubrici "Agrometeorološki podaci“.

Za izračun indeksa opasnosti od šumskih požara DHMZ na svojim postajama vrši svakodnevna mortrenja i mjerenja, a dobiveni meteorološki parametri ulazni su podaci za izračun indeksa opasnosti, dok se pomoću FWI metode dobiju pokazatelji stanja vlažnosti (šumskog) goriva.

Prema DHMZ-u, FWI metoda razlikuje tri veličine gorivnog materijala i to; fino, srednje i krupno. Pokazatelji vlažnosti goriva su osnovne veličine za izračunavanje meteorološkog indeksa opasnosti od požara.

Za sva tri pokazatelja vlažnosti vrijedi da kada vrijednost pokazatelja vlažnosti goriva raste, sadržaj vlage u gorivu se smanjuje.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 01:48