StoryEditorOCM
S mora i krajaSTRAŠNE PRIČE

Splićanka: Ispred djece moram biti hrabra, ali kada se zatvorim u sobu, raspadnem se. Teško mi je, jedva i s vama pričam

Piše Petar Čikeš
15. prosinca 2023. - 18:05

U neposrednoj blizini parka Emanuela Vidovića u Splitu nalazi se Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije. U prizemlju sasvim obične stambene zgrade, u prostorijama sa zidovima oličenima u tople boje, božićnim drvcem, raspelom i kipom malenog Isusa dočekale su nas teške ljudske sudbine. Teže i od ukupne tonaže prekooceanskog kruzera koji ljeti Splićanima zaklanja pogled s rive.

image

"Ostaje mi dječji doplatak za rasporediti preživljavanje do idućeg mjeseca", kaže nam majka koju smo fotografirali u prostorijama Caritasa

P. Č.

Doista, teško je zamisliti da takav životni teret može podnijeti osoba u krhkom ženskom tijelu s kojom smo obavili razgovor u prostoriji koja zaposlenicima Caritasa ujedno služi kao skladište i kao ured. Dok smo sjedili sučelice za malim stolom, okruženi paketima dječjih pelena i konzervi hrane, korisnica Caritasove pomoći ispričala nam je svoju priču.

- Ja i suprug s petoro djece živimo kao podstanari. Nažalost, suprug je od roditelja naslijedio ovrhu pa nismo kreditno sposobni, inače bi se kroz ovih 20 godina nekako pobrinuli za svoj krov nad glavom. Njegova plaća nam je dovoljna za stanarinu i režije. Muž radi po 12 sati na dan, šverca se busom do posla, ali opet nam njegova plaća dotraje samo za stanarinu i režije. Ostaje mi dječji doplatak za rasporediti preživljavanje do idućeg mjeseca - uz nemalu dozu ustezanja iscijedila je iz sebe naša sugovornica koja s obitelji živi u okolici Splita. Vidi se da joj je bilo teško govoriti o nevoljama koje je prate kroz cijeli njen život. 

image

Naša sugovornica, majka petoro djece; Caritasov kontejner za odjeću

P. Č; Cropix

- Kada sam bila trudna s četvrtim djetetom prethodni stanodavac nas je istjerao po zimi jer smo zakasnili jedan dan s plaćanjem stanarine. U Splitu su me odbijali na razgovorima za posao pa sam pokušala raditi u Njemačkoj, ali nisam mogla živjeti odvojeno od obitelji, djeci je potrebna majka u tim godinama, pogotovo kad imaju probleme koje imaju - kaže ona, uz strah da joj djeca ovaj Božić i Novu godinu neće dobiti poklone. 

Odgovor na pitanje “Kakve probleme imaju Vaša djeca?” nismo mogli predvidjeti, prethodno se mentalno pripremiti pa da ne osjetimo hladni znoj u potiljku dok smo pogled sklanjali od očiju sugovornice osjećajući nelagodu jer ne dijelimo ni stotinku njenih problema.

- Moram vam reći da ja nisam imala sretno djetinjstvo, moj otac je bio alkoholičar i više sam vremena provela van kuće nego u kući. Zato sam se zaklela da ću svojoj djeci pružiti svu ljubav koju roditelj može i treba pružiti. U braku nam se rodilo osmero djece. Troje su se rodili prerano i umrli. Moj najstariji sin ima emocionalnu regresiju. Najstarija kćer ima epilepsiju. Mlađi sin ima sindrom ubrzanog starenje kostiju. Srednja kćer ima celijakiju, prvu hrenovku pojela je s navršenih pet godina. Najmlađu kćer nedavno smo vodili u Klaićevu gdje su sumnjali u neku bolest crijeva, ali još čekamo točnu dijagnozu. Teško mi je, jedva i s vama pričam... - pojašnjava nam.

Na pitanje kako djeca podnose neimaštinu odgovara:

- Moju djecu u razredu bi njihovi vršnjaci znali zezati da im mama treba dignuti kredit za kupiti plastičnu kesicu. Ali zahvalna sam dragom Bogu što su izrasli u normalnu djecu. Razumni su i znaju da dobivaju ono što im možemo dati. Nije da se ne javljaju problemi sad kad su starija djeca u pubertetu, ali i to će proći.

Ispred djece i van kuće moram biti hrabra i nositi se s problemima. Ali kada se zatvorim u svoju sobu raspadnem se. Suze idu niz obraze same od sebe. Najteže mi je bilo kad sam prvi put morala zatražiti pomoć. Zahvalna sam Caritasu što su nam pomogli, bez njih bi bilo mnogo teže proživjeti sve ovo - nije mogla suzdržati suze na kraju svoje ispovijesti.

U Caritasu Splitsko-makarske nadbiskupije ovakve priče nisu rijetkost, napose u mjestima Zagore. Mnoga djeca će ove blagdane dočekati gladna i bez darova, nitko im ništa neće staviti pod bor.

Zato ste nam potrebni vi, dragi čitatelji! I ta djeca i njihovi roditelji zaslužuju osjetiti čar Božića i Nove godine. 

Vaša mala uplata može donijeti veliki osmijeh na lica gladnih mališana Dalmacije.

Ovoj i drugim obiteljima možete pomoći uplatom na službeno registrani račun Caritasa, otvoren specijalno za ovu akciju:

►IBAN RAČUNA HR6323400091511263072

►Model i poziv na br: HR00 12-2023

SWIFT CODE: PBZGHR2X

Uplatiti možete i skeniranjem koda: 

image

BARKOD ZA BRZU UPLATU PREKO MOBITELA

Humanitarna akcija

Akcija je službeno prijavljena u nadležni ured Državne uprave, te će uplate i donacije biti transparentno objavljene na kraju prikupljanja. 

►Ako pak želite donirati hranu i potrepštine, onda i to možete učiniti. Što se prikuplja za siromašne obitelji i njihovu djecu?

• DJEČJA HRANA (slatkiši, čokolino, kašice, pahuljice...)

• KONZERVIRANA HRANA (za odrasle i djecu)

• DJEČJA HIGIJENA (pelene, vlažne maramice, kupke, šamponi, pasta za zube itd.)

• HIGIJENA ZA ODRASLE

• NOVE IGRAČKE ZA DJECU

Akcija traje od 13. prosinca do 22. prosinca 2023. godine

Svi dobročinitelji svoju donaciju mogu ostaviti svaki dan do 22. prosinca od 8:00 do 20:00 sati u prostorima Caritasove podružnice Dječji osmijeh na adresi Gundulićeva 7, Split.

Akcija Caritasa koju medijski pomaže ‘Slobodna Dalmacija‘ zove se "Božićne zvjezdice".

Ovo je prilika za čin djelotvorne ljubavi koja se umnaža našim zajedničkim nastojanjem i brigom za drugoga!

Informacije o tome kako pomoći možete dobiti i na telefon splitskog Caritasa: Tel. +385 21 318 740. 

Pročitajte i našu prvu priču: 

Dalmatinac je imao dobar posao, obitelj... Obolio je, dobio otkaz i sada po šoping centrima vodi djecu da se ugriju

⇒ AKCIJU MEDIJSKI PODUPIRE HANZA MEDIA I SLOBODNA DALMACIJA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 04:27