StoryEditorOCM
S mora i krajaSVE SU UNEREDILI

Sramota na vratima Splita, čovjek se zgrozi kad vidi što sve divljaci bacaju, ali takvoj raboti napokon dolazi kraj

Piše Mia Sesartić
12. ožujka 2024. - 20:46

Prošlo je gotovo godinu dana otkad smo pisali o velikim hrpama smeća koje se protežu na predjelu Klis - Kose ispod brze ceste Solin - Klis, u blizini tunela "Mačkovac".

Gomila smeća skoro je zatrpala i istoimeni tunel stare Sinjske rere kojim je vozila uskotračna željeznica od Splita prema Sinju i natrag, a koji se nalazi u blizini i koji je očito "idealno" mjesto za sve one nesavjesne pojedince, vjerojatno sa šireg područja Splita, Solina i okolice, koji bacaju smeće u prirodu.

image

Hoće li njezino ‘oko‘ obeshrabriti divljake koji bacaju smeće u prirodu?

Jakov Prkić/Cropix

Otpad se proteže sve od ceste na početku tunela, kroz tunel, kao i izvan njega, kao i pod brzom cestom, s druge strane tunela, nad izvorom Jadra.

Što se poduzelo otprije godinu dana, upitali smo načelnika Općine Klis Jakova Vetmu, budući da se najavljivalo rješenje ovog problema, kao i postavljanje videonadzora na više ovakvih sličnih lokacija koje su ugrožene kako bacanjem otpada tako i s prometnim problemima.

Kamere ispunile svrhu

- Kamere na ilegalnim deponijima u potpunosti su ispunile svoju svrhu i na tim lokacijama više nemamo problem. Mnoge lokacije su očišćene, a za neke čekamo koordinaciju s "Hrvatskim šumama", poput ove u Klis - Kosi - kazuje nam kliški načelnik, koji je već ranije apelirao i na sve one koji uoče nesavjesno ponašanje ljudi, da prijave slučajeve.

image

Jakov Vetma, načelnik Općine Klis

Ante Čizmić/Cropix

Lokacija u Klis - Kosi se nalazi na putu iz Majdana, šumovita je i skrovita, nije baš osvijetljeno, pa je nažalost "plodonosno" polje za ilegalno odbacivanje otpada.

Reagirali su i stanovnici koji tuda znaju šetati, pa je jednom već bilo očišćeno, ali kako su nam rekli, brzo se tu nakupi svega, od namještaja, građevinskog šuta, raznih kanti od piture, benzine, blokete, staklena vuna, vrata, prozori, zahodske školjke, stiropor, felge od automobilskih guma, katrige, kuferi, štramci, igračke, stara odjeća..., kese pune raznog drugog smeća... Živi užas i smrad.

image

Smeće je najlakše odbaciti iz automobila, odmah uz cestu

Jakov Prkić/Cropix

Kako se boriti s takvim pojedincima koji nemaju osjećaj prema zajedničkom dobru i prirodi?

Naš je fotoreporter zablježio i druge lokacije ilegalnih deponija koje niču uz cestu, da se čovjek zgrozi čega sve tu nema. Jer, takvima je očito lakše baciti u prirodu nego u kontejnere, premda sve više lokalnih zajednica ima barem jednom ili dvaput godišnje osiguran besplatan odvoz glomaznog otpada s kućnog praga ili mogućnost besplatnog odlaganja u reciklažnim dvorištima.

image

Pogled na izvor Jadra

Jakov Prkić/Cropix

Primjerice, kako je to slučaj u Solinu, građani mogu, među ostalim, u reciklažno dvorište dovesti i razvrstani građevinski otpad koji nastaje redovitim održavanjem i manjim popravcima u kućanstvu koje obavlja sam vlasnik, zaprima se u količini ne većoj od 200 kilograma u razdoblju od šest uzastopnih mjeseci.

image

Stari željeznički tunel zatrpan smećem

Jakov Prkić/Cropix

image

Stari tunel Rere pojedincima je idealno smetište

Jakov Prkić/Cropix

Ništa im nije sveto

Za one koji ne poštuju ni prirodu ni zakone, sada je na predjelu u Klis - Kosi stigla kamera koja će bilježiti tko tu dovozi i baca, a preostaje još lokaciju očistiti u dogovoru s "Hrvatskim šumama" koje upravljaju tim područjem, kako nam je već rekao načelnik, pa nam dodaje i novosti o drugim planovima i videonadzoru prometa.

- Dvije lokacije s kamerama za prometno redarstvo te pet lokacija pokrivenih kamerama za ilegalne deponije daju učinka. Još uvijek ne kažnjavamo na području Gašpine mlinice jer traje period prilagodbe stanovnika i poduzetnika koji na tom području traže alternativno rješenje parkiranja. Temeljem zahtjeva velikog broja stanovnika, ograđen je i pješački dio.

Sljedeći korak je javna nabava za kamere za nadzor brzine na 12 lokacija na području cijele općine čime ćemo zaštititi kako vozače tako i pješake.

Nama nije bio cilj pokriti cijelo područje kamerama, ali zbog tranzitne i pristupačne lokacije naše općine, ovo je jedini način uvođenja reda u prostor - poručio je načelnik Vetma.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:25