StoryEditorOCM
S mora i krajaPrava kupačica?

Spretna i na kopnu i u moru: Na jugu Dalmacije povela se živa rasprava o našoj najvećoj zmiji koja se voli i ‘bućnuti‘

Piše G. B.
6. srpnja 2024. - 12:10

U Facebook grupi ‘Zavazda Konavle‘ povela se živa rasprava o velikoj zmiji koja obitava na krajnjem jugu, a osim na kopnu, dobro se snalazi i u moru.

Komentirajući ilustraciju jedne medijske objave o bliskom susretu s gigantom, članovi grupe zaključili su da je posrijedi četveroprugi kravosas ili kraosac koji ne spada u otrovnice:

- Pripada porodici udava i najveća je zmija u u Europi. Voli biti blizu kuća jer su joj glodavci poslastica - stoji u komentarima među kojima je i mnogo umirujućih za one koji se užasavaju zmija, a pomisao na susret s njima u moru im je nepodnošljiv:

- I zmije,kao i ostale životinje, trebaju hranu i vodu! Glad i žeđ ih tjera da nam se približavaju oko kuca a more im baš i nije uobičajena tekućina.Koliko god bile omražene u narodu, one itekako trebaju u prirodi - pišu u ‘Zavazda Konavle‘.

- Ja sam je jednom vidio na Mrkanu kako pliva uz onu plažu sa istočne strane - oglasio se i jedan očevidac kravosasa, gmaza kojega zbog veličine (može narasti i do 2 metra u duljinu) neki nazivaju i ‘zmijski car‘.

Odrasli primjerci su svijetlosmeđi ili sivi, s dva para uzdužnih dugačkih crnih linija, po kojima su i dobili ime. Ime kravosas ova divovska zmija duguje pogrešnom mišljenju da siše kravlje mlijeko.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 10:38