StoryEditor
S mora i krajakulturna ‘razmjena‘

Solinjanke na festivalu tradicijskih kolača ponudile rafiole, kroštule, nonice... I Podravci su uživali u mirisima i okusima Dalmacije

6. lipnja 2022. - 11:53

Udruga "Solinjani" predstavila se svojim kolačima na 7. europskom festivalu malih, tradicijskih kolača u Virju, mjestu u središnjoj Podravini. Njihov štand koji je uz brnistru, lovor, ružmarin i rikamane stolnjake, krasio među ostalim i popularni suvenir, glava Solinjanke, bio je veoma posjećen od ostalih sudionika, a tražila se i vizitkarta više.

Mirisima i okusima Dalmacije mogli su se svi nauživati u rafiolama, kroštulama, ružicama, nonicama..., ali isto tako i Solinjani su mogli kušati što su to sve od prhkog tijesta pripravile i brojne žene s područja središnje Podravine koje su se i natjecale u spravljanju najboljeg prkača.

Veselje je domaćinima bilo tim veće jer je na kraju prvo mjesto u kategoriji najbolji prkač pripao upravo Društvu žena Virje, dok je u kategoriji najbolje aranžirane tacne prvo mjesto osvojila Udruga "Napredna žena" Babotok. Članovi ocjenjivačkog povjerenstva bili su vrsni kuhari i slastičari: Dragica Lukin, Branko Ognjenović, Branko Žufika, Mimoza Bala iz Albanije i Sarkis Yacoubian iz Izraela.

image

Solinjani su se predstavili domaćim kolačima i suvenirima

Jakov Teklić

Izvorni 'prkači'

Solinjani nisu bili u natjecateljskom programu, ali su svoj grad i svoje djelovanje predstavili izvornim "prkačima" Dalmacije, a posjetitelje je dodatno razgalila i pisma ženske klape "Tamarin".

Zanimljivo je i raznoliko bilo na svim štandovima, ali i u programu na pozornici koje je vodio Branko Uvodić, gdje su se održavale i razne radionice. Naše je članice zanimalo i kako se sprema japanska poslastica od riže, što se također moglo vidjeti kroz program u samom šatoru na Trgu Stjepana Radića gdje se većina događanja odvijala.

Prigodnim riječima ispred šatora, gdje su "najslađe jutro" otvorili svirkom i glazbari, članovi Puhačkog orkestra DVD-a "Virje", dobrodošlicu su svima zaželjeli župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, sa svojim zamjenikom Ratimirom Ljubićem, zatim Mirko Perok, načelnik Općine Virje i Dražen Đurišević, predsjednik Stručno-organizacijskog povjerenstva "Virovske prkačijade".

image

Solinjanke je zanimalo kako to spravljaju Japanke

Jakov Teklić

Manifestacija se inače održavala u organizaciji Općine Virje te uz pokroviteljstvo Koprivničko-križevačke županije i županijske Turističke zajednice i ima za cilj sačuvati tradiciju pečenja starinskih kolača, spašavanje od zaborava starih riceta, a sve je zaokruženo i dodatnim programima vezanim za ovaj turističko-gastronomski događaj.

Tako su održane i radionice iz slastičarstva, a na manifestaciji su uz domaće, sudjelovali i predstavnici iz Japana, Australije, Mađarske, Albanije, Izraela, Armenije, Palestine i BiH.

Sve je obradovalo i potpisivanje povelje suradnje između predsjednika svjetske organizacije Taste of peace Jerusalem, Sarkisa Yacoubiana i predsjednika Hrvatskog kulinarskog saveza Damira Crlenog te koordinatorice i ambasadorice Taste of peace Izrael za Hrvatsku Josipe Rasinec.

Solinski suveniri

"Razmjenjivali" su se na kraju tako kolači, ali i darovi, solinski suveniri. Tako su kraljica Jelena i glava Solinjanke "ostale" u Podravini, a svi su iz organizacije prkačijade zahvalili Udruzi Solinjani na sudjelovanju i suradnji, hvaleći ovu solinsku udrugu na ovako vrijednom čuvanju baštine. Predsjednica Udruge Hela Milišić i njezin zamjenik Jerko Podrug uzvratili su najljepšim riječima za organizaciju ovog događanja u Podravini radujući se sudjelovanju i na osmoj "Virovskoj prkačijadi", što je podržao Grad Solin i Turistička zajednica Grada.

image

Klapa 'Tamarin' zapjevala je uz solinski štand i razgalila posjetitelje

Jakov Teklić
image

Članice Udruge Solinjani dijelili su i paketiće s prženim bajamima

Jakov Teklić
image

Članice udruge Solinjani s domaćinima u šatoru na Trgu Stjepana Radića

image

Podravci su rado kušali dalmatinske slastice

Udruga Solinjani
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2022 08:37