StoryEditorOCM
S mora i krajasvijetli primjer

Solin, grad djece - grad budućnosti

Piše promo
8. rujna 2024. - 09:00
Dalibor Ninčević, gradonačelnik Grada Solina i profesor dr. sc. Zdravko Perko, predsjednik Gradskog vijeća Grada Solina  Božidar Vukičević/Cropix

Ovaj grad ponosno prkosi tužnoj Hrvatskoj statistici: postao je prvi izbog mladih za stanovanje i zasnivanje obitelji

- Svake godine na Dana grada i blagdan Male Gospe podvlačimo crtu kako bismo sagledali i razmotrili sve što smo postigli u proteklom razdoblju. Prije svega, mogu reći da sam zadovoljan harmonijom koja vlada u gradu Solinu. Kao gradonačelnika iznimno me veseli što su svakog dana naše ulice i zelene površine pune života i što sve vrvi od djece i mladih. Mislim da je upravo to cilj i smisao postojanja svake lokalne zajednice - rekao nam je gradonačelnik Dalibor Ninčević.

Grad Solin je već neko vrijeme prvi izbor brojnih mladih kao idealno mjesto za život i zasnivanje obitelji. Osim Solinjana, svoje mjesto pod suncem ovdje dolaze tražiti i brojni stanovnici okolnih mjesta. Znamo da je povjerenje mladih teško zaslužiti i još teže opravdati, pa smo povodom Dana grada Solina i blagdana Male Gospe, njihove nebeske zaštitnice, odlučili istražiti kako im to polazi za rukom.

Slatke brige

Iz godine u godinu radi se na zaista mnogo projekata koji su usmjereni prema svim građanima i svim dobnim skupinama. Ipak, poseban naglasak stavlja se na djecu i mlade obitelji jer Solin već niz godina, po svim službenim pokazateljima, ponosno nosi titulu grada s najpozitivnijim prirodnim prirastom u Hrvatskoj. 

- Sa zadovoljstvom mogu reći da je Solin grad koji ima slatke brige. Svake godine, bez obzira na to koliko novih vrtićkih grupa otvorimo, uvijek se traži mjesto više. Iz tog razloga smo krenuli s renoviranjem jednog prostora u poslovnom centru Rupotine u kojem ćemo, ja se nadam za koji mjesec, otvoriti tri nove odgojne skupine. Istovremeno radimo na ishođenju dozvola za dva velika vrtićka centra u Svetom Kaju na Bunjama i Mravincima. Vjerujemo da će otvaranjem tih vrtićkih skupina potrebe za upisom u dječje vrtiće na području našeg grada konačno biti riješene - objasnio je Ninčević.

Gradonačelnik je istaknuo da su odlukama gradskog vijeća, s obzirom na ogroman broj vrtićkih skupina i djece, ustanovu dječjeg vrtića "Cvrčak" razdijelili na dvije ustanove te odnedavno imaju novu ustanovu dječjeg vrtića "Izvor". U predškolski odgoj se ulaže velik dio proračunskih sredstava, a grad sredstvima proračuna financira ili sufinancira čak šest privatnih dječjih vrtića.

Za poboljšanje kvalitete sadržaja za djecu koriste se i proračunska sredstva Europske unije. Tim sredstvima financiran je projekt "Jadro, izvor života", koji privlači sve veći broj posjetitelja, kako Solinjana tako i brojnih izletnika, posebno djece koja dolaze na edukaciju.

image

Dalibor Ninčević, gradonačelnik Grada Solina


 

Božidar Vukičević/Cropix

Mjere koje donose rezultate

Uz sve veći broj mališana, Solin se ponosno odupire i tužnoj hrvatskoj statistici kontinuiranog smanjenja broja prvašića u školskim klupama.

- Dok drugi gradovi zatvaraju razredna odjeljenja, mi imamo problem nedostatka kapaciteta. Svake godine broj naših prvašića otprilike je jednak, što je itekako obećavajuće u odnosu na ostatak Hrvatske. U proteklih 15 godina otvorili smo dvije nove škole, a i to nam je sada postalo premalo. Zajedno sa Županijom, koja je osnivač, stvaramo nove prostorno-planske pretpostavke za osiguranje prostora kako bismo izgradili još jednu osnovnu školu. Konačni cilj je da omogućimo da sve škole mogu raditi u jednoj smjeni, usporedno s tim radimo nadogradnju Osnovne škole "Vjekoslav Parać" u Svetom Kaju - dodao je prvi čovjek grada. 

Ne samo da su im školske klupe pune, već u njima sjedi i zavidan broj odlikaša. Naime, svake godine veliki broj đaka i studenata ostvaruje pravo na stipendiranje grada Solina, što cijelu ovu priču čini još ljepšom i obećava još bolju budućnost. 

- U samom smo vrhu Hrvatske i po broju novootvorenih obrta, vjerujem da su tome pridonijele i naše mjere poticanja poduzetništva. Nadamo se da je to dobar stimulans mladim ljudima da se upuste u poduzetničke vode. Lani smo na katu NK "Solin" otvorili Kreativno razvojni ured Grada Solina (KRUG), u sklopu europskog projekta "Tempus". Ondje smo našim poduzetnicima osigurali najmodernije uvjete uz minimalnu naknadu kako bismo mogli realizirati svoje poslovne ideje - istaknuo je Ninčević.

Prometni izazovi

S rastućim brojem stanovnika javljaju se i određeni izazovi, a jedan od najvećih je svakako onaj prometni. Budući da je Solin jedno veliko prometno čvorište kroz koje na putu do svog doma moraju proći i brojni stanovnici Kaštela i Trogira, ovdje se svakodnevno stvaraju ogromne gužve na relaciji prema i iz grada Splita. 

- Vjerujem da će radovi na križanju Širina krenuti punom parom te da će ovo čvorište, koje je drugo po opterećenosti po broju automobila u Hrvatskoj, doista biti adekvatno riješeno - istaknuo je gradonačelnik, pun nade u nadolazeće projekte. 

Prvi korak u prometnom rasterećenju je svakako izgradnja i puštanje u promet dodatne prometnice, odnosno rampe, iz pravca Splita put Mravinaca, Kučina i Priko vode, koja je na inicijativu građana ušla u plan "Hrvatskih cesta". 

image

Novootvorena rampa koja spaja splitsko-solinsku obilaznicu i Matoševu ulicu u Solinu

Vojko Bašić/Cropix

‘Grad u tvom mjesnom odboru‘

Kako bi stvorili uvjete u kojima će svi građani imati priliku gradonačelniku, pročelnicima i djelatnicima grada u direktnoj i neposrednoj komunikaciji iznijeti komunalne ili druge probleme s kojima se svakodnevno susreću, ali i dati svoje prijedloge, sugestije i uputiti kritiku, Grad Solin je započeo projekt “Grad u tvom mjesnom odboru”. 

Od kraj kolovoza 2021. godine, Gradska uprava grada Solina svaki utorak radi u popodnevnoj smjeni od 11 do 19 sati kako bi građani u popodnevnim satima, izvan radnog vremena, mogli doći po određene savjete i obaviti sve što im je potrebno. 

- Navedene utorke smo iskoristili tako da dva puta godišnje, na proljeće i u jesen kad je dan duži, obiđemo sve mjesne odbore. Iz godine u godinu prilikom svakog obilaska sve veći broj ljudi iznosi svoje probleme i prijedloge, koje mi zatim evidentiramo i analiziramo te nastojimo što prije rješavati - zadovoljno nam je ispričao gradonačelnik, koji je osobno zaslužan za pokretanje ovog uspješnog projekta.  

Tako u cilju da sam centar Solina, ali i sva okolna mjesta, budu što čišći i uredniji, u Gradu rade na stvaranju uvjeta za potpunim preuzimanjem prikupljanja otpada, što trenutno obavlja "Čistoća" iz Splita.

Svečana sjednica

U protekloj godini kompletno je preuređeno kultno mjesto solinske kulture - Dom kulture "Zvonimir", koji danas blista u potpuno novom ruhu i opremljen je najmodernijom opremom.

U petak 6. rujna u ovom krovnom mjestu kulturne djelatnosti održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Solina. Tom prigodom dodijeljene su dvije osobne i dvije kolektivne nagrade.

Osobne nagrade u 2024. godini zaslužili su Andro Boban i Ivan Čerina-Pećo, a kolektivne nagrade su dobili Oldtimer kluba Zvonimir Solin Mravince i Gradski šahovski klub Solin-Cemex

image

Nagrađeni Ivan Čerina, Andro Boban, Šahovski klub ‘Zvonimir‘, Solin - Mravince
 

Jakov Prkić/Cropix

Na svečanoj sjednici prisjetili su se svih sjednica održanih u proteklom razdoblju, odnosno od prošlog Dana grada do danas. Riječ je o 7 sjednica, na kojima je doneseno 95 raznih akata. Među njima se kao najvažniji ističu aktovi o izradi nove prostorno-planske dokumentacije i aktovi koji su omogućili pravovremeni početak rada i uredno funkcioniranje novog vrtića.

- Na sjednicama Gradskog vijeća imali smo konstruktivnu suradnju sa svim vijećnicima, rad i funkcionalnost Vijeća bili su na zavidnoj razini. U prošloj godini niti jedna sjednica nije bila prekinuta ili neodržana zbog bilo kojeg razloga. Istaknuo bih da je ovo posljednja svečana sjednica u sadašnjem sazivu jer nam predstoje lokalni izbori. Ovo je ujedno i prilika da zahvalimo svima koji su sudjelovali u radu Vijeća, a vjerujemo da će građani znati vrednovati naš trud i na sljedećim izborima, na kojima će odlučivati koga će nagraditi svojim povjerenjem -  poručio je Zdravko Perko, predsjednik Gradskog vijeća grada Solina.

image

Profesor dr. sc. Zdravko Perko, predsjednik Gradskog vijeća Grada Solina


 

Božidar Vukičević/Cropix

Za kraj, gradonačelnik Ninčević je iskoristio priliku da ovim putem čestita svim svojim sugrađanima i sugrađankama Dan grada i blagdan Male Gospe, u želji da ih njezin blagoslov prati na zajedničkom putu daljnjeg razvoja. Pozvao je sve sugrađane i hodočasnike da im se pridruže na današnjoj velikoj fešti. U nadi da će ih poslužiti lijepo vrijeme, očekuje vas u što većem broju.

 

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2024 10:52