StoryEditorOCM
S mora i krajaVRUĆE, JAKO VRUĆE

Sljedeći dani bit će pakao, a onda stiže ‘ciklona - ubojica ljeta‘? Evo kada će zahladnjeti, sve zna naš Ivan Šolić

Piše IVAN ŠOLIĆ - MALI VAKULA
12. kolovoza 2024. - 16:53

Iako vas već danima pripremamo na njegov dolazak, na sam spomen toplinskog vala, siguran sam, većini naših čiteteljica i čitatelja diže se kosa na glavi. Za vrijeme zaključenja ovog teksta, živa u termometru na dalmatinskim postajama DHMZ-a otišla je, kako smo i predviđali, "u nebesa".

U 14 sati, DHMZ izvještava kako je u Metkoviću i Kninu izmjereno 38 stupnjeva Celzija, što ih svrstava na vrh ljestvice najtoplijih gradova u domovini. Slijedi ih postaja u Glavicama (Sinj) s 36,7 stupnjeva Celzija, ništa ugodnije nije ni u Imotskome (36 stupnjeva), kao ni u Splitu (35,5 stupnjeva), dok se dubrovačkih 31,9 stupnjeva naspram njih doima kamilica.

METEO-PREGLED TJEDNA

UTORAK - PASJA VRUĆINA

► Vedro i vruće te vrlo vruće, u večernjim satima porast visoke naoblake. Uz maksimalne temperature zraka između 33 i 35 stupnjeva Celzija, a u Kninu i zaleđu južne Dalmacije i do 38 stupnjeva Celzija! Ujutro slab burin, poslijepodne slab lebić.

SRIJEDA - HODOČASTITE VELIKOJ GOSPI U NOĆI

► Preslika utorka uz tek nešto više visoke naoblake, dekorativno. Temperature zraka bez veće promjene. Naša preporuka hodočasnicima koji će se uputiti pješice Velikoj Gospi u Sinj - planirajte hodočašće u kasnim večernjim i noćnim satima kada će temperature na putu prema Sinju biti ugodne, a u sitnim noćnim satima u kotlinama će biti i svježe, uz temperature zraka i malo ispod 20 stupnjeva Celzija pa svakako (uz puno tekućine) nek se i tanji dugi rukav ili gornji dio trenirke nađe u vašem ruksaku.

ČETVRTAK - JUTRO IDEALNO ZA OSVJEŽENJE U MORU

► Blagdan Velike Gospe bit će još jedan vrući dan u nizu. Uz slab burin i temperaturu zraka ispod 30 stupnjeva Celzija, mišljenja smo da je jutro izvrstan izbor za osvježenje u moru! Maksimalne temperature zraka bez promjene, a prema izračunu visokorezolucijskih modela (WRF) najviša temperatura zraka bi se mogla mjeriti u južnoj Dalmaciji uz granicu s BiH.

PETAK - VRHUNAC TOPLINSKOG VALA

► Petak bi prema izračunu prognostičkih modela trebao biti vrhunac toplinskog vala.

VIKEND - CIKLONA U NAJAVI

► Nadolazeći vikend, uz lagano ispuhivanje maksimalnih temperatura zraka, donosi sve više oblaka, naročito nedjelja, kada bi oborine u prvom dijelu dana zahvatile sjeverni Jadran, a prema večernjim satima se proširile i na ostatak Jadrana. U subotu će se zadržati suho i vruće.

image

Vrućina na blagdan Velike Gospe /Meteoadriatic

image

Hodočasnike će prema Sinju u noći pratiti ugodne temperature zrakam/Meteoadriatic

DHMZ je na svojoj službenoj stranici za iduće dane u gotovo svim dalmatinskim gradovima izdao upozorenje 3. kategorije (vrlo velika opasnost) na pojavu toplinskog vala, koji je upravo započepo svoj „vrući ples“, a na vas apeliramo da ne ulazite s njim „u kolo“, već da se držite debele hladovine, pijete puno tekućine i slušate savjete nadležnih institucija i liječnika.

U IŠČEKIVANJU ‘SUMMERKILLERA‘...

Da vam skrenemo pažnju s neugodnog toplinskog vala koji je raširio svoje pipke nad Lijepom našom, skoncentrirat ćemo se na potragu za „summerkillerom“.

Za početak, da razjasnimo što je to „summerkiller“. Naime, riječ je o terminu koji je u žargonu zaljubljenika u meteorologiju rezerviran za prvu ozbiljniju ciklonu poslije Velike Gospe nakon koje ljeto više „nije isto“. Iako su vrućine i dalje moguće i vjerojatne, „summerkiller“ je ciklona koja ljetu zada prvi ozbiljniji udarac „ispod pojasa“.

Analizom najnovijih izlaza vodećih prognostičkih modela postoje signali za ciklonalnu aktivnost u Dalmaciji i osjetniji pad temperature zraka koncem nedjelje i na samom početku idućeg tjedna, čime bi „summerkiller“ doslovce (boksačkim riječnikom rečeno) „nokautirao“ toplinski val.

image

Stiže li nam krajem tjedna "ciklona ubojica ljeta"? /ECMWF

Prema Europskom centru za srednjoročnu prognozu vremena iz Readinga, za sedam dana sa sjeverozapada starog kontinenta na naše bi područje „po visini“ trebao prodrijeti hladan zrak, uz istovremeno formiranje ciklone s kojom bi konačno stigle oborine i okončale dugo aridno (sušno) razdoblje u kojem se nalazimo.

Američki GFS model spomenutu promjenu vremena, doduše, „vidi“ nešto skromnije, ali i on je dosljedan u (meteo) scenariju po kojem bi se vrućina koncem tjedna trebala ispuhati. U iščekivanju „summerkillera“, možemo zaključiti kako će aktualni toplinski val biti kudikamo izdržljiviji u odnosu na onaj iz srpnja, koji nas je zaista iscrpio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. kolovoz 2024 08:28