StoryEditorOCM
S mora i krajaU Zavičajnoj kući

Rebeka Milković, nova ravnateljica Baštine Dubrovačkog primorja: Počinjemo od popreta, središta života naših starih

Piše Gabrijela Bijelić
7. kolovoza 2024. - 21:30

U Zavičajnoj kući u Slanom do 20. rujna može se razgledati izložba ‘U primorskom popretu‘ ne temu svakodnevice Primoraca kakva je nekad bila. Popret je odabran kao središnje mjesto okupljanja obitelji, izloženi su uporabni predmeti i rukotvorine, a za tu prigodu je tiskana i knjižica s tradicionalnim receptima s popreta. Više o izložbi rekla nam je 25-godišnja ravnateljica Javne ustanove u kulturi Baština Dubrovačko primorje Rebeka Milković kojoj je ovo prvi samostalni postav u karijeri.

image

Pletenje vune s izložbe ‘U primorskom popretu’ u Zavičajnoj kući u Slanom

Zavičajna Kuća Slano/

Posveta baštini

- Prošle godine sam imala izložbu ‘Obnovljeno narodno ruho iz sela Ošljeg‘, tu je autorica bila Anka Marinović koja je izradila sve te nošnje, a ja sam joj pomogla sve postaviti. Ovo sad mi je prva izložba koju postavljam. Inače sam magistra edukacije hrvatskog jezika i povijesti, a trenutačno sam na doktorskom studiju Književnost i kultura na Filozofskom fakultetu u Splitu gdje sam i diplomirala 2022. Bavila sam se baštinom Dubrovačkog primorja, diplomski rad mi je bio na temu pasionske baštine i uskrsnih običaja u Dubrovačkom primorju. Na trećoj godini sam imala završni rad na temu kolendi u Dubrovačkom primorju, tako da se kroz cijeli svoj studij bavim baštinom Primorja. I sad na doktoratu nastavljam proučavati baštinu, a cilj mi je da za doktorsku dizertaciju predstavim što bolje tradicijsku baštinu Dubrovačkog primorja - ističe Rebeka koja je rođena i odrasla u Slanom.

image

Detalj s izložbe ‘U primorskom popretu‘ u Zavičajnoj kući u Slanom

Zavičajna Kuća Slano/

- Volim svoj kraj, još od osnovne škole, učiteljice Lile Šimunović koja je mnogo s nama radila oko dijalekta i primorske baštine, a ta se ljubav ponovno vratila na fakultetu kad sam upisala kolegij Usmena književnost s profesorom Dragićem koji mi je bio mentor sve ove godine - kaže sugovornica koja je dužnost preuzela lani kao privremena ravnateljica.

Suradnja s mještanima

- Nakon donošenja Statuta u prosincu 2023., izabrana sam za ravnateljicu Javne ustanove u kulturi Baština Dubrovačkog primorja. Izazovno ju je voditi jer se radi o ustanovi u kulturi koja je, kao svuda u Hrvatskoj, nekako na margini. Ovo je projekt koji treba zaživjeti, moraš za to biti uporan, originalan i maštovit. Općina i Županija izlaze nam ususret koliko maksimalno mogu za sve programe i projekte koje provodimo, ali mi nemamo sredstva, ovisimo o sredstvima koja možemo povući iz njihovih natječaja. Cilj nam je privući ne samo strance koji su tu tijekom ljetnih mjeseci, već i lokalnu zajednicu. Uvijek na početku bude male zadrške prema novim stvarima, ali mislim da sam kroz ovu godinu dana mnogo toga uspjela aktivirati, a ova izložba je upravo rezultat suradnje s lokalnom zajednicom.

image

Uporabni predmeti koje su koristili stari Primorci

Ju Baština/

Posudila sam od ljudi mnoge predmete, oni su se javljali na javni poziv, obilazila sam teren, razgovarala s mještanima i prikupljala informacije jer o ovom nema stručne literature, tek treba nastati. Nadam se da će ova izložba tome pripomoći - entuzijastična je Rebeka koja za ponedjeljak, 5. kolovoza, u suradnji s Turističkom zajednicom Slano najavljuje malu izložbu fotografija razaranja Slanog u Domovinskom ratu, a ideja je za dogodine postaviti konkretnu izložbu o ratnim stradanjima tijekom ljetnih mjeseci. A voljela bih nastaviti i s ovim popretom, da u budućnosti obogatimo zbirku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 22:13