StoryEditorOCM
S mora i krajaodali počast

Prošlo je 17 godina od najveće vatrogasne tragedije u Hrvatskoj, kolege se potresnom objavom prisjetile heroja

Piše Vijesti SD
30. kolovoza 2024. - 09:37
Kornati, 300823. U spomen-parku na otoku Kornatu obiljezena je 16. godisnjica kornatske tragedije u kojoj je 30. kolovoza 2007. poginulo 12 vatrogasaca.Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Na današnji dan prije 17 godina gašenje požara na otoku Kornat pretvorilo se u najveću vatrogasnu tragediju u hrvatskoj povijesti. Preminulo je ukupno 12 vatrogasaca. 

Povodom obljetnice tragedije na FB stranici Vatrogasci 193 objavljeni su stihovi Thompsonove pjesme Ratnici svjetla: "Kada vidiš kamen na kojemu piše da je ratnik pao i nema ga više, nemoj samo proći k‘o da ne postoji, tu su hrabro pali prijatelji moji..."

Tog kobnog dana na licu mjesta poginula su šestorica vatrogasaca – najmlađi, Marko Stančić iz Šibenika, imao je samo 17 godina, a tek dvije godine stariji bio je Hrvoje Strikoman (19), iz Vodica.

Na mjestu su poginuli i 20-godišnji Gabrijel Skočić, iz Vodica, 33-godišnji Dino Klarić, iz Šibenika i njegov vršnjak, Ivan Marinović, iz Grebaštice te 42-godišnji Ivica Crvelin, iz Tisnog.

Idućih dana, u bolnici su preminuli Tomislav Crvelin (23), Josip Lučić (19) i Ante Crvelin (23), iz Tisnog, Ante Juričev Mikulin (22), Karlo Ševerdija (17), iz Vodica i Marinko Knežević (52), iz Boraje.

Preživio je jedino Frane Lučić iz Tisnog.

Tim povodom, sve vatrogasne postrojbe, od profesionalnih do dobrovoljnih, u petak 30. kolovoza moraju se postrojiti u spomen na 17. obljetnicu kornatske tragedije, kao i u počast svim drugim poginulim gasiteljima, zapovjedio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Točno u 15.25 sati sirenama i svjetlosnim signalima vatrogasci će u trajanju od jednu minutu odati počast poginulim kolegama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. listopad 2024 18:26