StoryEditor
S mora i krajaupozorenje šetačima

Probudile se zmije, Splićanin snimio jednu na Mosoru: ‘Vjerojatno se radi o poskoku, pazite se‘

Piše PSD
23. ožujka 2022. - 12:20

U šetnji Mosorom jedan je Splićanin primijetio zmiju, snimio ju je kako bi upozorio ostale šetače, planinare i zajljubljenike u prirodu da su se dolaskom toplijeg vremena počele buditi.

"Očito su zmije počele 'izlaziti', sada su se 'probudile'. Želim upozoriti sve planinare i penjače. Pazite se i imajte ovo na umu", kazao je Spličanin za portal Dalmacija danas.

Pretpostavlja da se radi o poskoku.

image
Screenshot Youtube/Dalmacija danas
image
Screenshot Youtube/Dalmacija danas

"Zato sam se morao obratiti medijima koji će svima poslati poruku", kazao je za Dalmacija danas

Poskok (lat. Vipera ammodytes) je, podsjetimo, vrsta najotrovnije i najopasnije europske zmije iz porodice ljutica. Obitava na kamenitim i sunčanim područjima južne Europe i Male Azije.

Zoran Tadić, izvanredni profesor zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) kaže kako poskok živi na suhim, kamenitim/polukamenitim mjestima obraslim grmljem i travom, a može ga se naći u vrlo rijetkim, ne gustim šumama.

- Kada idete u predjele za koje sumnjate da bi u njima moglo biti zmija, obucite dobru, čvrstu obuću (npr. planinarske cipele), ne šećite okolo bosi ili u ljetnim sandalama. Šećite po stazama, a izbjegavajte područja izvan staza ako možete. Ako vidite zmiju, zaobiđite je, nemojte je pokušati ubiti jer sve su zmije u Hrvatskoj zakonom zaštićene - kazao je Tadić za Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2022 21:45