StoryEditorOCM
S mora i krajanapad kod žirja

Prijatelj ronioca kojeg je napala barakuda: Zabila mu se u masku koja je prsnula. Ne zna se hoće li mu moći spasiti vid

Piše Dalmacija SD
26. rujna 2024. - 21:27

Barakuda (škaram) u utorak je kod otočića Blitvenice u blizini otoka Žirja u šibenskom arhipelagu napala podvodnog ribolovca iz Slovenije i to nakon što ju je ovaj pogodio podvodnom puškom.

Napadnuti Slovenac je hitno prevezen u šibensku bolnicu, nakon čega je zbog zadobivenih ozljeda glave prevezen u bolnicu na splitskom području, a danas je njegov prijatelj za 24 sata otkrio u kakvom se stanju ozlijeđeni muškarac nalazi.

- Moj prijatelj je u ljubljanskoj bolnici, čeka operaciju oka jer se riba zabila u masku koja je prsnula i tako ga ozlijedila. Ne može opisati napad jer mu je sad zdravlje na prvom mjestu i pitanje je hoće li mu liječnici uopće moći spasiti vid. Riječ je o velikoj ozlijedi oka -  kratko je rekao slovenski podvodni ribolovac, koji i sam često lovi ribu s podvodnom puškom u šibenskom akvatoriju.

Ekipa slovenskih podvodnih ribolovaca vrlo je iskusna i najčešće love tako da su stacionirani na otoku Murteru, pa brzim gliserima dolaze na lokacije koje su bogate ribom. Tako je bilo i ovaj put kad je Slovenac krenuo u podvodni ribolov u moru kod otočića Blitvenice na kojem je poznati svjetionik, ali i omiljena ribarska pošta za ulov ribe, pišu 24 sata.

- U utorak prijepodnevnim satima centar 112 je zaprimio prijavu koja je potom proslijeđena i policiji. Pomorska policija je odmah izašla na teren, no djelatnici Lučke kapetanije već su pomogli čovjeku te ga prebacili u šibensku bolnicu. Policija je obavila razgovor te se ustanovilo da je ronioca napala riba prilikom ronjenja i to zbog ispaljivanja iz podvodne puške, no nema tu elemenata prekršajnog, ni kaznenog djela - objasnila je Sanja Baljkas, glasnogovornica PU Šibenik, koja je i naglasila kako je u strani ribolovac, u ovom slučaju slovenski državljanin, imao sve potrebne dozvole za ribolov.

Morski biolog Petar Kružić kazap je za Jutarnji list da nije ništa čudno da je barakuda ili škaram u blizini Žirja napala podvodnog ribolovca koji ju je ustrijelio podvodnom puškom. Riba se pokušala obraniti.

- Nije neobično jer je ribolovac pucao puškom. Bilo koja riba pokušat će se obraniti i normalno je da je to napravio škaram ili barakuda. To je riba koja ima dosta jake zube i čeljust koja služi za lov drugog plijena.

Ona vas može ozlijediti ako je napadnete. No, ono što sigurno znamo je da vas neće napasti iz čista mira, možda samo ako čuvaju mlade. To se događalo u tropima. No, već se događalo da je ta riba ozlijedila ljude kada su ju lovili na udicu i skidali s nje. Ima široke zube i zna ugristi. To zna biti opasno ako se krivo tretira skidanje ribe s udice - objašnjava ovaj morski biolog.

Morski biolog Kružić ističe nadalje da je osobno plivao među ovim ribama u Velikom jezeru na otoku Mljetu koje su bile u jatu i da su plivale uz njega te da ih je čak mogao izmjeriti. Nisu pokazivale nikakvu agresivnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 21:28