StoryEditorOCM
S mora i krajaČOVIK OD MORA

Preminuo ugledni splitski poduzetnik Mladen Milaković, bio je pionir privatnih ulaganja i pokorio je izbirljiva tržišta

Piše Sandra Barčot
24. siječnja 2024. - 15:35
Mladen MIlaković (69) bio je osnivač tvrtke ‘Conex trade‘, specijalizirane za proizvodnju i trgovinu ribomSaša Burić/Cropix

Umro je Mladen Milaković (69), osnivač splitske tvrtke "Conex Trade", jedne od najvećih domaćih kompanija za preradu i konzerviranje ribe, a 2017. godine bio je izabran i za predsjednika Udruženja ribarstva Hrvatske gospodarske komore.

Milaković je diplomirao na Fakultetu za pomorstvo i promet, dok je bogato iskustvo u ribarstvu stekao radeći za istaknute kompanije iz javnog i privatnog sektora.

Svoje poduzeće za preradu ribe osnovao je daleke 1989. godine, čim je zakonima koje je potaknuo tadašnji savezni premijer Ante Marković bilo dopušteno otvaranje privatnih tvrtki, a u posao je ušao s malom otkupnom stanicom pokraj stadiona na splitskom Poljudu.

Poslovao je zatim u Kaštelima i Solinu sve do otvaranja pogona za konzerviranje srdela u Čaporicama kod Trilja, 2009. godine. Uspješan poduzetnik u "morskom" sektoru, početkom devedesetih godina je najprije ribom opskrbljivao španjolsko tržište, zatim i talijansko te je slijedilo i grčko, ali i kinesko i japansko. Na dva potonja "Conex" je išao isključivo s konzerviranom srdelom.

Naravno, kako je otvaranjem modernog pogona u Gospodarskoj zoni u Čaporicama, prihod tvrtke samo – rastao! Ujedno je među prvima u svojim pogonima imao i strane radnike, odnosno radnice iz jugoistočne Azije, preciznije iz države Mjanmar, nekadašnje Burme.

Uz poduzetničke rezultate, Milaković je nastavio sa "borbom" za bolji položaj i ribara i svih ljudi vezanih za ovu gospodarsku granu, no ne samo za izlov već i za preradu, ali i očuvanje morskih staništa.

A u svojoj bogatoj karijeri bio je savjetnik glavnog direktora u splitskom "Trastu", direktor u ACI-ju, te je 1989. godine osnivanje vlastite tvrtke "Conex Trade", "zaplovio" i proizvodnim vodama. Posljednji ispraćaj Mladena Milakovića bit će u petak, 26. siječnja, na Gradskom groblju u Zadru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 14:10