StoryEditorOCM
S mora i krajaRUKA KOJOJ VJERUJETE

Poznati splitski kirurg na velika vrata ulazi u utrku za Sabor, ali na birače u Dalmaciji računa i iznenadna povratnica

Piše Sandra Barčot
28. ožujka 2024. - 12:44

Zadnjeg dana za predaju lista, i Hrvatska stranka prava (HSP) će u petak u 16 sati donijeti popis svojih kandidata pred Državno izborno povjerenstvo.

I možemo reći da će prava "gužva" stranaka desnice biti u 10. izbornoj jedinici koja obuhvaća središnji i istočni dio Splitsko-dalmatinske županije i cijelu Dubrovačko-neretvansku.

HSP-ovu listu u tom dijelu Dalmacije predvodit će kirurg iz splitskog KBC-a dr. Luka Roguljić, inače HDZ-ov koalicijski partner u radu Županijske skupštine splitsko-dalmatinske. Koji sada ide samostalno sa znakovitim sloganom "Ruka kojoj vjerujete".

Na listi je ravnomjeran broj žena i muškaraca, po sedam, što baš i nije obilježje desnih stranaka. HSP u 10. jedinici izlazi u koaliciji sa strankama Hrvatsko bilo i Hrvatski demokratski seljački savez, s tri glavna cilja koja žele predstaviti biračima:

image

Dr. Luka Roguljić

Vladimir Dugandžić/Cropix

Prvi je demografska reforma koja obuhvaća povratak hrvatskih obitelji u domovinu, povratak mladih Hrvata koji su otišli trbuhom za kruhom u Irsku, Njemačku..., a njihove domove i radna mjesta mijenjamo uvoznom stranom snagom. HSP-ovci su za "odlučno ne zamjeni stanovništva".

Drugi im je cilj jačanje javnog zdravstva, odnosno novac poreznih obveznika usmjeriti u rad bolnica, a ne "pumpati" proračun privatnih ustanova.

Dok je treća briga za starije, standard svakom umirovljeniku dostojan čovjeka, a ne prosjaka u svojoj državi. Uz gradnju dovoljnog kapaciteta za smještaj starijih i potrebitih osoba, gdje je jedno od "brzih" rješenja rekonstrukcija splitskog hotela "Zagreb" na Duilovu, u Dom za starije i nemoćne.

image

Bruna Esih računa na preferencijske glasove

Goran Mehkek/Cropix

Sve to žele svojim biračima predstaviti pravaši s nositeljem dr. Roguljićem, te povratnicom na političku scenu Brunom Esih, Zagrepčankom čvrstih dalmatinskih korijena, na zadnjem 14. mjestu koje je rezervirano za preferencijske glasove.

Ostali kandidati HSP-a su: Žana Jović - Makarska, Danijela Ševerdija, Iva Borovina – Korčula, Matija Stipetić - Dugi Rat, Gordana Božiković – Podstrana, Danica Plastić – Split, Kažimir Tomasović – Omiš, Marko Jonjić – Podbablje, Stjepan Lasić Pipun – Imotski, Mario Galov – Metković, Slaven Maršić – Proložac.

Do petka poslijepodne i predaje lista odlučit će se hoće još jedno mjesto ići Korčuli, Splitu, Imotskoj krajini ili Dubrovniku, no po svemu sudeći naizgledniji je za taj izbor Ante Grubišić, HSP-ov gradski vijećnik u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:53