StoryEditorOCM
S mora i krajaVIŠEGODIŠNJI ZAKUP

Poznati kaštelanski ugostitelj preuzima vrhunski restoran s izletištem nedaleko od Splita: ‘Otvorit ćemo u lipnju‘

Piše Mladen Nejašmić
28. ožujka 2023. - 19:33

Izletište Radmanove mlinice kod Omiša ponovno je u fokusu javnosti, ali sada ta priča ide u pozitivnom smjeru.

Nakon nekoliko poništenja i ponovljenih natječaja, gradski vijećnici u četvrtak će na svojoj sjednici raspravljati o odabiru najpovoljnije ponude pristigle na javno nadmetanje za zakup poznatog izletišta u kanjonu rijeke Cetine na koji se ovog puta prijavile dvije tvrtke.

Sa ponuđenih 90 tisuća eura godišnje naknade tvrtka "Đivo" iz Kaštel Novog, u vlasništvu poznatog kaštelanskog ugostitelja Mate Muselina, tijekom narednih 15 godina trebala bi upravljati tom omiškom izletničkom mekom. Vijest je to koja će sigurno razveseliti Omišane i njihove goste, jer osim Radmanovih mlinica sličnog sadržaja nema u bližoj okolici.

Radmanove mlinice prostiru se na površini nešto višoj od 12 tisuća četvornih metara koje je u naravi izgrađeno zemljište u vlasništvu Grada Omiša, omeđeno prometnicom Omiš-Kučiće na sjeverozapadu i obalom rijeke Cetine na sjeveroistoku.

Glavni poslovni objekt sadrži restoran na etaži prizemlja s prostranom terasom. Također tu su i četiri sobe sa sanitarnim čvorom, uredskim dijelom i uređenim prostorom u ambijentu "lovačkog restorana", ljetnom kuhinjom, igralištem za djecu i parkiralištem. Međutim, prostor je to pomalo devastiran.

image
Jakov Prkić/Cropix

Svjesni su toga i kaštelanski ponuditelji, pa ove godine zbog suženih rokova ne očekuju nešto spektakularno.

- Prvenstveno i najvažnije je srediti okoliš koji je obrastao u travu i makiju. U to će se, prema viđenom stanju na terenu, utrošiti mnogo vremena. Tek onda možemo razmišljati o ugostiteljskoj ponudi.

Uglavnom, namjera nam je što prije otvoriti vrata restorana. Ali uz najbolju volju to nećemo moći do početka lipnja. Vremena je malo za bilo kakav ozbiljniji zahvat, ali svakako namjeravamo našim posjetiteljima ponuditi maksimum.

Krenut ćemo postupno. Namjera nam je u što skorije vrijeme urediti poljske puteve, rekonstruirati u autohtonom stilu sada devastirane sobe i još mnogo toga. Sobe će, među ostalim, služiti i za naše djelatnike s kojima smo kao i cijela Hrvatska, u deficitu.

image
Jakov Prkić/Cropix

Također, u doglednoj budućnosti našim gostima ponudit ćemo bogastvo zabavnih i kulturnih sadržaja. Od nastupa klapa do folklornih smotri. Međutim, za sada nam treba samo vremena, a njega je što se tiče ove sezone, vrlo malo - stav je novog koncesionara Muselina.

Naime, nekoliko mjeseci trebalo je da Radmanove mlinice dobiju novoga "gospodara". Još koncem prošle godine omiški čelnici raspisali su prvi natječaj o davanju u zakup na koji se javila samo jedna tvrka iz Tugara, koja unatoč propisanim uvjetima nadmetanja, nije dostavila potpunu dokumentaciju o prihvaćanju obveza ulaganja.

Od tada do danas prošlo je gotovo pola godine. Natječaj se svaki put mijenjao u minimalnom iznosu fiksnog dijela godišnje naknade, a varijabilni dio, koji je među potencijalnim zakupcima bio osporavan, nije doživljavao značajnije izmjene ili tek u dijelu da se prva godina ne naplaćuje.

Za preostalo razdoblje, u razdoblju od druge do pete godine, promjenjivi dio zakupnine je utvrđen u visini tri posto od ukupnog prihoda ostvarenog u prethodnoj godini gospodarenja. Za razdoblje od šeste do desete godine, varijabilni dio je pet posto, a u narednom razdoblju, onom od jedanaeste do petnaeste godine, taj dio se povećava na sedam posto.

image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2023 23:58