StoryEditorOCM
S mora i krajaLOV NA NEPLATIŠE

Poznati dalmatinski ugostitelj osvanuo na ‘listi srama‘ zbog duga za biznis u atraktivnoj uvali, ali nije on ‘najjači‘

Piše SILVIA RUDINOVIĆ
6. studenog 2023. - 08:28
Tvrtka ‘Dubrovački zalasci sunca‘ najveći je porezni dužnik u Dubrovačko-neretvanskoj županijiTonći Plazibat/Cropix

Porezna uprava objavila je najnoviji popis dužnika na kojem se na dan 31. listopada našlo 18 tvrtki te 67 obrtnika i građana koje obavljaju neku djelatnost, kao i 593 "običnih" građana s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Najveću pozornost izaziva tvrtka "Dubrovački zalasci sunca", povezana s nizom turističkih i nekretninskih projekata na jugu Dalmacije, ali i kao koncesionar u dubrovačkoj uvali Lapad. Ta kompanija duguje 822 tisuće eura za neplaćene koncesijske naknade na pomorskom dobru.

Kada se zbroje i oduzmu dugovi i uplate poreznih davanja, ta tvrtka registrirana za turizam i ugostiteljstvo našla se na prvom mjestu popisu u toj kategoriji subjekata, s ukupnim dugom od 741 tisuću eura. No, postoje dvojbe oko ovog pitanja, s obzirom na pokrenute pravne korake oko koncesije za kupalište Sumratin.

- Svaka odluka i ugovor o koncesiji, sukladno zakonskim odrednicama, sadržavaju odredbe pod kojima se koncesija može oduzeti, pa tako i ovaj. Jedan od određenih razloga mogućeg oduzimanja koncesije je i nepodmirenje koncesijske naknade.

U svrhu nadzora provedbe i izvršenja odluka i ugovora o koncesiji, sukladno zakonu, predviđeno je djelovanje Povjerenstva za praćenje i izvršavanje odluka i ugovora o koncesijama - odgovaraju iz Županije dubrovačko-neretvanske o slučaju u uvali Lapad.

Navode kako ukupno dugovanje spomenute tvrtke za koncesijsko područje pod brojem 1 iznosi 720.512 eura, a za područje broh 6 - 106.615 eura.

- Riječ je o neplaćenim obvezama za dio 2021. te 2022. i 2023. godinu. Županiji pripada trećina navedenih iznosa. Ovdje je specifična situacija zbog dviju oprečnih presude Visokog upravnog suda u pogledu postupka dodjele ove koncesije, a taj predmet od 2021. čeka konačni pravorijek Vrhovnog suda.

Stajalište Županije je da se dugovi po ugovorima o koncesiji moraju podmiriti, a nakon rješenja Vrhovnog suda mi ćemo prema njemu, bez odgode, postupiti - odgovaraju iz regionalne vlasti.

Na drugom mjestu dužnika u kategoriji pravnih osoba našla se tvrtka "Koncept automobili", registrirana u Dubrovniku, s dugom od 542 tisuće eura, uglavnom neplaćenog PDV-a. Slijede "Prižba" iz Blata na Korčuli, s neplaćenih 420 tisuća eura, "Orada nekretnine" iz Cavtata, s dugom od 148 tisuća eura, "Vebecot" u likvidaciji iz Rogotina, s dugom od 139 tisuća eura, "Nodus", registriran u Zatonu, s dugom 131 tisuću eura, "Antoan Home Resort", također iz Zatona, s "minusom" od 118 tisuća eura...

Zamjetno je da se među tim većim dužnicima uglavnom radi o tvrtkama koja trguju nekretninama, kao i to da vlasnici često nemaju prijavljeno prebivalište na području najjužnije dalmatinske županije ili cijele Hrvatske. Popis dužnika – pravnih osoba iz Dubrovačko-neretvanske županije nalazi se OVDJE.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Na popisu fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost, šestero ih ima dug veći od 90 tisuća eura. Najveći dužnik registriran je u Čibači, u Župi dubrovačkoj, s dugom od 384 tisuće eura, a ovo mu nije prvo pojavljivanje na ovoj listi. Popis dužnika – fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost iz Dubrovačko-neretvanske županije nalazi se OVDJE.

Daleko najveći dužnik u županiji ne nalazi se među tvrtkama ni obrtnicima, nego građanima. S tim da iz Porezne uprave napominju kako se građanima smatraju i fizičke osobe koje su prestale obavljati djelatnost.

Na vodećem mjestu među dužnicima – građanima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji našla se 35-godišnjakinja iz Lovišta s čak 1,9 milijuna eura duga na ime posebnih poreza i trošarina. S ovim je iznosom na 18. mjestu dužnika u Hrvatskoj.

Popis dužnika – građana iz Dubrovačko-neretvanske županije nalazi se OVDJE.

Među dužnicima nađu se trgovci nekretninama, bivši političari i odvjetnici te žena rođena 1920. godine na koju se vodi dug od 14 tisuća eura za neplaćeni porez na promet nekretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:26