StoryEditorOCM
S mora i krajaVRUĆE, VRUĆE!

Poduzetni dalmatinski kuhar proizveo rekordnu količinu čilija i izbacio novi ljuti umak kojim planira pokoriti tržište: ‘Divljak za gurmane koji znaju uživati u hrani!‘

Piše Stanislav Soldo
2. prosinca 2022. - 19:30

Poljoprivreda traži stalne inovacije, nova ulaganja i širenje poduzetništva. Inovacije mijenjaju koncept bavljenja poljoprivredom na kakvu smo naviknuli. Napušta se tradicionalna obrada zemlje a nove kulture sve više nalaze svoje mjesto i u dolini Neretve.

Mijo Ćelić iz Metkovića već nekoliko godina bavi se proizvodnjom chili paprika kao i njihovih prerađevina u obliku umaka i začina. Kad je tek počinjao ovu pomalo neobičnu proizvodnju zasadio je "probnih" petnaestak komada chillija, iduće godine ih je bilo 150 da bi ovog ljeta dogurao do 3500 sadnica chilli paprika.

image
HANZA MEDIA

Urod je bio predobar iznad svih očekivanja. Zbog suše nasad je morao navodnjavati. Da je pala koja kiša možda bi urod bio još i veći, ali s tri i pol tone chilli paprika Mijo nije nezadovoljan.

On je zasigurno najveći proizvođač chillija u Dalmaciji. Ima još malih proizvođača hobista koji sade chilli za vlastite potrebe, ali naš sugovornik, kuhar po struci, sve ih je nadmašio. Sadio je provjerene sorte, ali i uvodio nove kakvih do sada nije bilo. Tu su: Cayenna, Habanera, Yelow jamaican, Scorpion, Feferon, Mushroom Red, Caroline. Blage, ljute, jako ljute, ekstremno ljute.

Papričice je prodavao svježe a dio je preradio u vlastitom pogonu u ljute umake pod brendom "Charamanga".

Više je ljutih umaka kojima je osnova fermentirana chilli papričica uz dodataka različitog aromatičnog bilja ružmarina, kadulje, vriska, matičnjaka, mente, timijana, bosiljka. Umacima se dodaje sol i ocat bez kojega se ne može. Svojim umacima Mijo daje zanimljiva imena: Dotur, Bajto, Barba, Gigec, Ku-ma, Lipa Kate, Pa-jo, Rodijak i Giovanni.

image

Ljuti umaci

HANZA MEDIA

Oni što kušaju Charamangu neće doživjeti napad panike i straha da će im se spržiti unutarnji organi. Postignut je takav omjer sastojaka da se dobije jedno trenutačno zapaljenje koje se vrlo brzo neutralizira pa se ponovno može nastaviti jesti-pojašnjava nam Mijo, koji je upravo ovih dana iz svoje kužine "izbacio" jedan novi "spicy" umak-Divljak.

Riječ je o najljućem umaku do sada koji je svojom jačinom nadmašio sve ostale. Njegova osnova je papričica Yellow Scorpion koja je visoko rangirana prema Scoville skali koja služi za gradaciju i označavanje ljutine chili papričica (a označava količinu alkaloida kapsaicina sadržanog u ljutoj papričici). Uz Scorpion koji se prethodno fermentira u soli i kvasini ovaj umak sadrži još sirup od šišarki bora i komorač koji mu daju jednu posebnu citrusnu notu.

image
HANZA MEDIA

Nije tajna da Neretvani i Dalmatinci vole ljute paprike, dodaju ih u jela poput brudeta ali Mijo je od ljutice napravio nešto potpuno novo. Kroz svoje ljute umake chilli proizveden u Neretvi dobio je potpuno novu vrijednost. Mijo Ćelić planira proširiti proizvodnju. Zasaditi više površina pod chillijem te proširiti proizvodni pogon za preradu. Za to su mu potrebna dodatna ulaganja pa namjerava aplicirati za poticajna sredstva iz fondova EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 04:35