StoryEditorOCM
S mora i krajatko će je ukloniti?

Pod Klisom već neko vrijeme vijori crna zastava sa spornim natpisom; Udruga VeDRA: ‘Sramotno i neprihvatljivo! I to u vrijeme dok Vučić gotovo sve Hrvate proglašava ustašama!?‘

Piše Dalmacija SD
20. listopada 2022. - 12:12

Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA) uputila je javno pismo solinskom gradonačelniku Daliboru Ninčeviću te županu splitsko-dalmatinskom Blaženku Bobanu zbog, kako kažu, ‘sramotnog, neprihvatljivoga i za Republiku Hrvatsku uvrjedljivog i štetnog čina na prostoru naše županije i Grada Solina‘. Riječ je o crnoj zastavi s natpisom ‘za dom spremni‘ koju je netko postavio na staroj Kliškoj cesti.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

‘Poštovani gospodine župane, poštovani gospodine gradonačelniče,

mi kao udruga veterana Domovinskog rata i antifašista obraćamo Vam se zbog jednog sramotnog, neprihvatljivoga i za Republiku Hrvatsku uvredljivog i štetnog čina na prostoru naše županije i Grada Solina. Nakon informacije s terena obratili smo pažnju na staru Klišku cestu i i vidjeli kako se vijori zastava HOS-a s natpisom "ZA DOM SPREMNI" (na lokaciji na donjoj slici).

image
Udruga VeDRA

Znači radi se o zastavi s natpisom koji veliča fašističku tvorevinu "Nezavisnu Državu Hrvatsku" što je u suprotnosti s Europskim vrijednostima i Ustavom Republike Hrvatske.

Nadalje, zastava s natpisom koji se vezuje isključivo za ustaški pokret i NDH nalazi se na teritoriju koji su upravo ta NDH i njen poglavnik veleizdajničkim činom predali fašističkoj Italiji. (Riječ je o teritoriju koji je poglavnik Ante Pavelić potpisivanjem Rimskih ugovora s Mussolinijem praktički prepustio Italiji i bio je pripojen okupatorskoj državi, dok se međudržavna granica s NDH nalazila dvjestotinjak metara sjevernije, na grebenu Kozjaka, čime op.ur.).

To se događa u vrijeme kada se iz Mađarske čuju teritorijalne pretenzije na hrvatski teritorij, kada u Italiji na vlast dolazi političarka koja se divi Mussoliniju i izražava teritorijalne pretenzije na Dalmaciju. Što se isticanjem i toleriranjem ovakvih neprimjerenih činova poručuje onima koji sanjaju od Dalmaciji u sastavu Italije?

Ovo se događa u vrijeme kada Vučić i ministri Vlade Srbije etiketiraju Hrvatsku kao ustašku, a gotovo sve Hrvate proglašavaju ustašama. Što se isticanjem i toleriranjem ovakvih neprimjerenih činova poručuje Vučiću i ministrima srbijanske Vlade?

Dajemo li isticanjem natpisa "ZA DOM SPREMNI" njima materijal da i dalje mogu blebetati i manipulirati srpski narod? Ovakvo ponašanje, s isticanjem na javnom mjestu natpisa "ZA DOM SPREMNI" je veoma štetno i opasno.

Gospodine župane i gradonačelniče ako ovo niste vidjeli, a vjerujemo da niste, onda se uvjerite i poduzmite da se ovaj sramotni natpis ukloni s ovog prostora. Ne priliči ovo Dalmaciji koja je dala toliko mladih života da otjera fašiste koje su je okupirali‘, stoji u pismu koje, u ime Udruge VeDRA potpisuju Ranko BritvićLuka Džanko i Zoran Radman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 22:46