StoryEditorOCM
S mora i krajaRADOVI UOČI SEZONE

Počelo rušenje ilegalnih kuća po Splitu i Dalmaciji, bageri se iskrcali na Braču, evo tko je sve na meti za uklanjanje

Piše Gordan Zubčić Mirko Crnčević
12. svibnja 2023. - 10:47

Nakon što je Andrija Mikulić (HDZ), glavni državni inspektor, tijekom jučerašnje saborske rasprave o IDS-ovu prijedlogu dopuna Zakona o građevinskoj inspekciji, najavio početak novog ciklusa rušenja bespravno izgrađenih objekata, na red je došla i Dalmacija.

Konkretno, glavni inspektor je naveo kako će uklanjanje ilegalnih građevina danas početi na otocima Braču i Hvaru, a kako doznajemo, prvi na "meti" bit će privatni objekti u blizini Supetra na otoku Braču.

Prema riječima naših izvora, strojevi "rušitelja" kojeg je angažirao Državni inspektorat "napast" će objekte smještene na istočnom dijelu bračkog mjesta Mirca, ali podalje od mora i iznad državne ceste Supetar-Sutivan-Milna.

Na spomenutim parcelama nalaze se građevine koje očito nisu legalizirane i nemaju službenu adresu.

Kada je u pitanju otok Hvar, načelnika Općine Jelsa Nikša Peronja (SDP) tvrdi da na tom području neće biti rušenja protuzakonito podignutih objekata. Prvi čovjek Općine Sućuraj Ivan Slavić (HDZ) nam je rekao da on nije upoznat s tim najavama, niti da lokalna vlast dobiva obavijesti o takvim postupanjima inspekcije.

U kuloarima se puno govori o objektu Marinka Vidulina, bogatog Hrvata s njemačkim državljanstvom, koji je navodno bez ikakvih dozvola sagradio objekte iznad uvale Žukova na rtu Kabal, na teritoriju Grada Staroga Grada. U javnosi se navodilo da je investitor zbog toga bio kažnjen te da se oglušio na nalog da ih sam sruši, a nasuprot tome zatražio je koncesiju za sidrište.

Zbog navedenog se govorilo da tog investitora štite HDZ-ovi moćnici, pa će se sada u konačnici vidjeti kako će to završiti.

Budući da na Hvaru ima još takvih i sličnih objekata očekuje se šira akcija inspektora, pogotovo što je Mikulić u najavi iznio da je za rušenje "pripremljen" veći broj građevina.

Iz Državnog inspektorata (DIRH) za našu medijsku kuću potvrđuju da je tijekom svibnja na području srednje Dalmacije predviđeno rušenje osam građevina, a to će obaviti izabrana tvrtka.

- U Splitu je uklonjena jedna građevina, dvije na Braču, po jedna na Hvaru i u Omišu, te tri na Čiovu, od čega se šest objekata nalazi izvan građevinskog područja, dok su dvije građevine na pomorskom dobru. Jedno rješenje o uklanjanju je doneseno na ime nepoznatog investitora – odgovaraju iz DIRH-a na naše pitanje.

Od 1. travnja 2019. do danas na području DIRH-ova Područnog ureda u Splitu, uklonjeno je ukupno 256 nezakonito izgrađenih objekata. U istom razdoblju građevinska inspekcija je obavila 6553 nadzora.

Nakon što su inspektori utvrdili da se radi o nezakonitim radovima, pokrenuta su 1254 inspekcijska postupka zbog povrede propisa u području gradnje.

- Slijedom toga doneseno je 1217 rješenja o uklanjanju nezakonitih građevina, podnesena je 41 kaznena prijava zbog nezakonitog građenja u zaštićenim područjima ili povrede službenog znaka.

Također su podnesena 373 optužna prijedloga nadležnim sudovima zbog povreda propisa te je izrečeno 548 novčanih kazni kojima se investitore prisiljava na izvršenje rješenja i na obustavu daljnjeg građenja – poručuju iz DIRH-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:04