stdClass Object ( [id] => 1343448 [title] => Pionirski projekt Šibenčana: Kakva modra galica, vinograde ‘polijevamo‘ UVC lampama! Sve je počelo jedne lude noći... [alias] => pionirski-projekt-sibencana-kakva-modra-galica-vinograde-polijevamo-uvc-lampama-sve-je-pocelo-jedne-lude-noci [catid] => 452 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prva velika tajna vinarstva objavljena je u onome vicu, kada otac na samrti okupi sinove i povjeri im da se vino ipak može napraviti od grožđa. Pa ako smo odlučili mukotrpno obrađivati loze, tada druga važna tajna, zapravo otkriće jest da se grožđe u vinogradu do berbe može sačuvati od štetnih bakterija, virusa, gljivica i kukaca bez upotrebe kemijskih sredstava i to - osvjetljavanjem čokota UVC lampama!

---

---

Prema svemu sudeći, to je prava stvar i hrvatski konj za utrku u proizvodnji ekoloških usjeva, naročito u svjetlu europske agende da se do 2030. upotreba pesticida u poljoprivredi smanji za 60 posto. Pionirski razvijajući ljudima neškodljivu tehnologiju UVC-a uz pomoć znanstvenika, a s primjenom na otvorenom "tajnu" razotkrivaju udruženi poduzetnički entuzijasti, strojar Martin Krstić i ekonomist Zvonko Bešlić iz startupa Food4people sa sjedištem u Šibeniku. Treći u parterstvu je Marko Duvančić, agronom i predavač na kninskome veleučilištu na čijim se vinogradima u Razvođu provodi zaštita od nametnika s UVC-om, a budući da su od lanjske berbe napunili nekoliko tisuća boca s prvim prirodnim vinom u Hrvatskoj – bijelim i crnim – pridružio im se najmlađi član grupe.

Lasina i plavina

On je Antonijo Šunjerga, šibenski dizajner, autor efektnih etiketa vina istih takvih, upečatljivih naziva. "Ma" je bijelo vino, kupaža maraštine i debita, a "Pa" je crnjak nastao miješanjem lasine i plavine. Sve su to tradicijske sorte prominskoga kraja i možemo samo zamisliti što bi rekli stari prominski vinogradari na to da se "polivačina" više ne radi s vodom, modrom galicom i "japnjom", nego po noći, "na lampadinu", i to s Papinim blagoslovom!

Dizajn je inspiriran hrvatskom glagoljicom i čipkom, a nazivi s onim što je svakom blisko i označava počelo: "Ma" je majka, "Pa" je otac, te ne čudi da je boca "Pa" poklonjena Papi Frani na jednoj audijenciji; ukoliko nije otvorena, tada leži u vinoteci Vatikana – čulo se na predstavljanju te ekološke zaštite usjeva u Razvođu, na OPG-u Marka Duvančića. Kušali smo dakako i vina u kojima, s obzirom na potpuno novi način zaštite vinograda i grožđa od nametnika – nema ničeg osim prirodnih sastojaka. Čisti "eko"!

---

image

Dizajn je inspiriran hrvatskom glagoljicom i čipkom, a nazivi s onim što je svakom blisko i označava počelo - ‘Ma‘ je majka, ‘Pa‘ je otac

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Postrojenje projektirano za tretiranje vinograda UVC svjetlom razmjerno je jednostavne izvedbe. Duguljaste lampe, poput neonskih pričvršćene su na obje strane metalne konstrukcije postavljene na običnu auto-prikolicu, koju kod Duvančića između redova loza vuče neuništivi "mali div", renault 4.

- Mi smo se bavili s primjenom UVC tehnologije za vrijeme epidemije koronavirusa i u tome nismo baš od jučer. Poznato je da UV zrake mogu sterilizirati sve i svašta, u bolnicama i prehrambenoj industriji se to već primjenjuje gotovo pola stoljeća, međutim, dosad nije bilo primjene na otvorenom i utoliko smo pioniri ne samo u Hrvatskoj.

U Nizozemskoj se sterilizacija usjeva UVC svjetlošću provodi već 10-20 godina, no jedino u plastenicima. Na otvorenom prostoru to još nitko nije primijenio, trebalo je to razraditi, a Marko se odmah složio s riječima da je ideja odlična – kaže Martin Krstić o "jednoj ludoj noći" kada su odlučili upustiti se u to u čemu se nazire solidan uspjeh.

---

image

Romantični prizor vinograda u noći obasjanog UVC svjetlom
 

Food 4 people
---

Uspjeli od prve

Marko Duvančić dodaje da su im trebale dobre dvije godine da započnu s projektom. UVC zrake, jedne iz spektara UV-a emitira Sunce, no one ne prodiru do Zemlje, nego se zadržavaju u atmosferi, objašnjava Duvančić dodajući da nije sumnjao u njihovu učinkovitost, međutim nisu im odmah bili poznati važni parametri. A to je vrijeme insolacije i brzina kretanja vinogradom. Srećom, uspjeli su od prve.

UVC, zapravo, razara DNK strukturu živih bića, a tretman se obavlja noću zato što ciljani organizmi koje se želi uništiti u to vrijeme dana, kada nema sunca, prirodno otpuštaju aureolu urođene zaštite i postaju ranjivima. Problem se pojavio – ističu sugovornici – u trajanju zaštite. Jer, čim osvijetlite, sterilizirali ste lozu, no što kada već u sljedećem trenutku zapuše i vjetar donese nove spore štetnika?

Na njihovo veliko zadovoljstvo, izlaganje loze UVC-u potiče da biljka sama proizvodi zaštitu, jednako kao što se pod određenim uvjetima pobuđuje imunitet kod ljudi. Analizirajući listove loze, pokazalo se da biljka stvara zaštitu od UVC-a koji je za nju stres, ali istodobno postaje otporna također na nametnike: počinje se boriti. Nije bilo ni štetnih kukaca, niti bolesti.

---

image

Vinograd Marka Duvančića u podnožju Promine iz kojeg su dobivena prva prirodna vina u Hrvatskoj
 

Food 4 people
---

- Postavlja se pitanje, ako smo kod biljke isprovocirali samozaštitu, treba li je i dalje izlagati UVC-u? - nastavlja Zvonko Bešlić. Na to pitanje zasad nema cjelovitog odgovora, a dat će ga, očekuju, istraživanja koje provodi osječki Agronomski fakultet (FAZUS) u drugačijim, kontinentalnim klimatskim uvjetima.

- Mi smo u prvoj godini zaštite UV-om u tome uspjeli, a ove godine imali smo urod veći od lanjskog. Dalje ćemo vidjeti, jer ono što donosi rezultat u Dalmaciji, ne znači da će se pokazati i u drugom klimatu. Nedavno je dogovorena suradnja s vinarima Matkovićem i Krauthakerom, sve pod stručnom paskom stručnjaka s osječke Agronomije, te nam je u planu UVC zaštitu primjenjivati na velikim vinogradarskim površinama, te na ostalim kulturama, u voćnjacima i povrtnjacima – kaže Bešlić, dodajući da se ulaganje u UVC tehnologiju isplaćuje već nakon godine i po dana korištenja.

Tjeranje kukaca

Akteri te pionirske, revolucionarne metode zaštite usjeva na otvorenom vrlo su realistični u pogledu krajnjeg rezultata, što je sažeo Marko Duvančić:

- Ne tvrdimo da ćemo kemijsku zaštitu usjeva u cijelosti izbaciti iz upotrebe, jer UVC svjetlo nije sveti gral. Međutim, sigurno ćemo znatno smanjiti upotrebu pesticida i nadam se, našim nasljednicima ostaviti zdraviji Planet. Smatramo da će optimum zaštite usjeva, uz ovu tehnologiju biti još bioraznolikost, točnije sadnja drugih biljaka uz osnovnu kulturu, koje samim svojim prisustvom tjeraju štetne kukce. Kada je riječ o vinogradima, korov se tretira mehanički, spaljivanjem s posebnog traktorskog priključka.

---

image
Nikša Stipaničev/Cropix
---

Najavljen je i sljedeći, sličan susret poput ovoga u Razvođu. Budući da će ista ekipa pripremiti pokusni povrtnjak tretiran protiv štetnika isključivo UVC svjetlošću, ubrzo će u nekom restoranu prirediti degustaciju tako uzgojenog povrća. Dakako, točit će se "Ma" i "Pa", "praroditelji" od kojih je sve započelo…

---

UVC stvara i korisni ozon

- Ako čovjek dođe bez zaštite u blizinu UVC svjetla, najvjerojatnije će ga peći oči ili će izgorjeti po licu i ništa više. Budući da su jednostavniji organizmni, sporama i kukcima je dovoljno kraće izlaganje UVC-u, a već na 60 centimetara udaljenosti od UVC lampe dolazi do tolike disperzije da ono jednostavno nestaje. Osim toga što uništava gljivice, bakterije i kukce, UVC svjetlo tvori ozon. To je jaki antioksidans i ukoliko ste imali oštećenje na listu od neke infekcije, ozon ga dezinficira i ne dopušta daljnje širenje patogena - objasnio je Marko Duvančić.

---

---

image

Zdravica s vinom proizvedenim uz pomoć nove tehnologije

Nikša Stipaničev/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ekološko vino [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ekološko vino 2 0 6460 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-30 09:36:25 [created_by] => 3104 [created_by_alias] => Branimir Periša [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-30 11:29:02 [modified_by] => 3104 [publish_up] => 2023-11-30 11:29:02 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 452 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => S mora i kraja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pionirski projekt Šibenčana: Kakva modra galica, vinograde 'polijevamo' UVC lampama! Sve je počelo jedne lude noći... page_title=Pionirski projekt Šibenčana: Kakva modra galica, vinograde 'polijevamo' UVC lampama! Sve je počelo jedne lude noći... [metakey] => Martin Krstić, Zvonko Bešlić, Marko Duvančić, Antonijo Šunjerga, vino, Vinarstvo, UVC svjetlo, Food4people, Šibenik [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/30\/26109054.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/30\/26109043.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/30\/26109056.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/30\/26109051.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/30\/26127796.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/30\/26127797.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/30\/26127798.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/30\/26109045.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/30\/26109040.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Food 4 people","Food 4 people"," Food 4 people","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u010cetiri mu\u0161ketira - Marin Krsti\u0107, Marko Duvan\u010di\u0107, Antonio \u0160unjerga i Zvonimir Besli\u0107<\/p>","

\u010cetiri mu\u0161ketira - Marin Krsti\u0107, Marko Duvan\u010di\u0107, Antonio \u0160unjerga i Zvonimir Besli\u0107<\/p>","

Zdravica s vinom proizvedenim uz pomo\u0107 nove tehnologije<\/p>","","

Romanti\u010dni prizor vinograda u no\u0107i obasjanog UVC svjetlom
\n\u00a0<\/p>","","

Vinograd Marka Duvan\u010di\u0107a u podno\u017eju Promine iz kojeg su dobivena prva prirodna vina u Hrvatskoj
\n\u00a0<\/p>","","

Dizajn je inspiriran hrvatskom glagoljicom i \u010dipkom, a nazivi s onim \u0161to je svakom blisko i ozna\u010dava po\u010delo -\u00a0\u2018Ma\u2018 je majka, \u2018Pa\u2018\u00a0je otac<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1300","hd_26109054_1920.jpg":"1920x1080","k_26109054_1280.jpg":"1280x1280","k_26109054_1024.jpg":"1024x1024","k_26109054_640.jpg":"640x640","k_26109054_480.jpg":"480x480","k_26109054_340.jpg":"340x340","k_26109054_220.jpg":"220x220","o_26109054_1280.jpg":"1280x866","o_26109054_1024.jpg":"1024x693","o_26109054_640.jpg":"640x433","o_26109054_480.jpg":"480x325","o_26109054_340.jpg":"340x230","o_26109054_220.jpg":"220x148","h_26109054_1280.jpg":"1280x854","h_26109054_1024.jpg":"1024x683","h_26109054_640.jpg":"640x427","h_26109054_480.jpg":"480x320","h_26109054_340.jpg":"340x227","h_26109054_220.jpg":"220x147","pp_26109054_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109054_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109054_640.jpg":"640x814","pp_26109054_480.jpg":"480x611","pp_26109054_340.jpg":"340x432","pp_26109054_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26109043_1920.jpg":"1920x1080","k_26109043_1280.jpg":"1280x1280","k_26109043_1024.jpg":"1024x1024","k_26109043_640.jpg":"640x640","k_26109043_480.jpg":"480x480","k_26109043_340.jpg":"340x340","k_26109043_220.jpg":"220x220","o_26109043_1280.jpg":"1280x853","o_26109043_1024.jpg":"1024x682","o_26109043_640.jpg":"640x426","o_26109043_480.jpg":"480x320","o_26109043_340.jpg":"340x226","o_26109043_220.jpg":"220x146","h_26109043_1280.jpg":"1280x854","h_26109043_1024.jpg":"1024x683","h_26109043_640.jpg":"640x427","h_26109043_480.jpg":"480x320","h_26109043_340.jpg":"340x227","h_26109043_220.jpg":"220x147","pp_26109043_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109043_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109043_640.jpg":"640x814","pp_26109043_480.jpg":"480x611","pp_26109043_340.jpg":"340x432","pp_26109043_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26109056_1920.jpg":"1920x1080","k_26109056_1280.jpg":"1280x1280","k_26109056_1024.jpg":"1024x1024","k_26109056_640.jpg":"640x640","k_26109056_480.jpg":"480x480","k_26109056_340.jpg":"340x340","k_26109056_220.jpg":"220x220","o_26109056_1280.jpg":"1280x853","o_26109056_1024.jpg":"1024x682","o_26109056_640.jpg":"640x426","o_26109056_480.jpg":"480x320","o_26109056_340.jpg":"340x226","o_26109056_220.jpg":"220x146","h_26109056_1280.jpg":"1280x854","h_26109056_1024.jpg":"1024x683","h_26109056_640.jpg":"640x427","h_26109056_480.jpg":"480x320","h_26109056_340.jpg":"340x227","h_26109056_220.jpg":"220x147","pp_26109056_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109056_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109056_640.jpg":"640x814","pp_26109056_480.jpg":"480x611","pp_26109056_340.jpg":"340x432","pp_26109056_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26109051_1920.jpg":"1920x1080","k_26109051_1280.jpg":"1280x1280","k_26109051_1024.jpg":"1024x1024","k_26109051_640.jpg":"640x640","k_26109051_480.jpg":"480x480","k_26109051_340.jpg":"340x340","k_26109051_220.jpg":"220x220","o_26109051_1280.jpg":"1280x853","o_26109051_1024.jpg":"1024x682","o_26109051_640.jpg":"640x426","o_26109051_480.jpg":"480x320","o_26109051_340.jpg":"340x226","o_26109051_220.jpg":"220x146","h_26109051_1280.jpg":"1280x854","h_26109051_1024.jpg":"1024x683","h_26109051_640.jpg":"640x427","h_26109051_480.jpg":"480x320","h_26109051_340.jpg":"340x227","h_26109051_220.jpg":"220x147","pp_26109051_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109051_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109051_640.jpg":"640x814","pp_26109051_480.jpg":"480x611","pp_26109051_340.jpg":"340x432","pp_26109051_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26127796_1920.jpg":"1920x1080","k_26127796_1280.jpg":"1280x1280","k_26127796_1024.jpg":"1024x1024","k_26127796_640.jpg":"640x640","k_26127796_480.jpg":"480x480","k_26127796_340.jpg":"340x340","k_26127796_220.jpg":"220x220","o_26127796_1280.jpg":"1280x852","o_26127796_1024.jpg":"1024x682","o_26127796_640.jpg":"640x426","o_26127796_480.jpg":"480x319","o_26127796_340.jpg":"340x226","o_26127796_220.jpg":"220x146","h_26127796_1280.jpg":"1280x854","h_26127796_1024.jpg":"1024x683","h_26127796_640.jpg":"640x427","h_26127796_480.jpg":"480x320","h_26127796_340.jpg":"340x227","h_26127796_220.jpg":"220x147","pp_26127796_1280.jpg":"1280x1628","pp_26127796_1024.jpg":"1024x1303","pp_26127796_640.jpg":"640x814","pp_26127796_480.jpg":"480x611","pp_26127796_340.jpg":"340x432","pp_26127796_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26127797_1920.jpg":"1920x1080","k_26127797_1280.jpg":"1280x1280","k_26127797_1024.jpg":"1024x1024","k_26127797_640.jpg":"640x640","k_26127797_480.jpg":"480x480","k_26127797_340.jpg":"340x340","k_26127797_220.jpg":"220x220","o_26127797_1280.jpg":"1280x852","o_26127797_1024.jpg":"1024x682","o_26127797_640.jpg":"640x426","o_26127797_480.jpg":"480x319","o_26127797_340.jpg":"340x226","o_26127797_220.jpg":"220x146","h_26127797_1280.jpg":"1280x854","h_26127797_1024.jpg":"1024x683","h_26127797_640.jpg":"640x427","h_26127797_480.jpg":"480x320","h_26127797_340.jpg":"340x227","h_26127797_220.jpg":"220x147","pp_26127797_1280.jpg":"1280x1628","pp_26127797_1024.jpg":"1024x1303","pp_26127797_640.jpg":"640x814","pp_26127797_480.jpg":"480x611","pp_26127797_340.jpg":"340x432","pp_26127797_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26127798_1920.jpg":"1920x1080","k_26127798_1280.jpg":"1280x1280","k_26127798_1024.jpg":"1024x1024","k_26127798_640.jpg":"640x640","k_26127798_480.jpg":"480x480","k_26127798_340.jpg":"340x340","k_26127798_220.jpg":"220x220","o_26127798_1280.jpg":"1280x852","o_26127798_1024.jpg":"1024x682","o_26127798_640.jpg":"640x426","o_26127798_480.jpg":"480x319","o_26127798_340.jpg":"340x226","o_26127798_220.jpg":"220x146","h_26127798_1280.jpg":"1280x854","h_26127798_1024.jpg":"1024x683","h_26127798_640.jpg":"640x427","h_26127798_480.jpg":"480x320","h_26127798_340.jpg":"340x227","h_26127798_220.jpg":"220x147","pp_26127798_1280.jpg":"1280x1628","pp_26127798_1024.jpg":"1024x1303","pp_26127798_640.jpg":"640x814","pp_26127798_480.jpg":"480x611","pp_26127798_340.jpg":"340x432","pp_26127798_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26109045_1920.jpg":"1920x1080","k_26109045_1280.jpg":"1280x1280","k_26109045_1024.jpg":"1024x1024","k_26109045_640.jpg":"640x640","k_26109045_480.jpg":"480x480","k_26109045_340.jpg":"340x340","k_26109045_220.jpg":"220x220","o_26109045_1280.jpg":"1280x853","o_26109045_1024.jpg":"1024x682","o_26109045_640.jpg":"640x426","o_26109045_480.jpg":"480x320","o_26109045_340.jpg":"340x226","o_26109045_220.jpg":"220x146","h_26109045_1280.jpg":"1280x854","h_26109045_1024.jpg":"1024x683","h_26109045_640.jpg":"640x427","h_26109045_480.jpg":"480x320","h_26109045_340.jpg":"340x227","h_26109045_220.jpg":"220x147","pp_26109045_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109045_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109045_640.jpg":"640x814","pp_26109045_480.jpg":"480x611","pp_26109045_340.jpg":"340x432","pp_26109045_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1257","hd_26109040_1920.jpg":"1920x1080","k_26109040_1280.jpg":"1280x1280","k_26109040_1024.jpg":"1024x1024","k_26109040_640.jpg":"640x640","k_26109040_480.jpg":"480x480","k_26109040_340.jpg":"340x340","k_26109040_220.jpg":"220x220","o_26109040_1280.jpg":"1280x838","o_26109040_1024.jpg":"1024x670","o_26109040_640.jpg":"640x419","o_26109040_480.jpg":"480x314","o_26109040_340.jpg":"340x222","o_26109040_220.jpg":"220x144","h_26109040_1280.jpg":"1280x854","h_26109040_1024.jpg":"1024x683","h_26109040_640.jpg":"640x427","h_26109040_480.jpg":"480x320","h_26109040_340.jpg":"340x227","h_26109040_220.jpg":"220x147","pp_26109040_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109040_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109040_640.jpg":"640x814","pp_26109040_480.jpg":"480x611","pp_26109040_340.jpg":"340x432","pp_26109040_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4263600 Threads: 4 Questions: 131356510 Slow queries: 56496 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3958310 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) ) [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/pionirski-projekt-sibencana-kakva-modra-galica-vinograde-polijevamo-uvc-lampama-sve-je-pocelo-jedne-lude-noci-1343448 [printLink] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/pionirski-projekt-sibencana-kakva-modra-galica-vinograde-polijevamo-uvc-lampama-sve-je-pocelo-jedne-lude-noci-1343448?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 738715 [name] => Martin Krstić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-30 11:24:00 [main_article_id] => 0 [alias] => martin-krstic [link] => /tag/martin-krstic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 738716 [name] => Zvonko Bešlić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-30 11:24:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zvonko-beslic [link] => /tag/zvonko-beslic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 376017 [name] => Marko Duvančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-duvancic [link] => /tag/marko-duvancic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 738717 [name] => Antonijo Šunjerga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-30 11:24:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antonijo-sunjerga [link] => /tag/antonijo-sunjerga ) [4] => stdClass Object ( [id] => 422488 [name] => vino [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vino [link] => /tag/vino ) [5] => stdClass Object ( [id] => 350449 [name] => Vinarstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vinarstvo [link] => /tag/vinarstvo ) [6] => stdClass Object ( [id] => 738718 [name] => UVC svjetlo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-30 11:24:00 [main_article_id] => 0 [alias] => uvc-svjetlo [link] => /tag/uvc-svjetlo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 738719 [name] => Food4people [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-30 11:24:00 [main_article_id] => 0 [alias] => food4people [link] => /tag/food4people ) [8] => stdClass Object ( [id] => 391153 [name] => Šibenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sibenik [link] => /tag/sibenik ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ekološko vino [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pionirski projekt Šibenčana: Kakva modra galica, vinograde ‘polijevamo‘ UVC lampama! Sve je počelo jedne lude noći... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3104 [name] => Branimir Periša [username] => branimir.perisa [email] => brane.perisa@sibenski-list.hr [password] => $2y$10$ZdQPcBrYLDSYK64AG4toqOHYzVpM8P76cigc/kJ7WJeNwwZNdsQlq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/branimir-perisa-3104 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1622 [gender] => m [description] => [image] => 1622.png [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1622.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/30/26109054.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Četiri mušketira - Marin Krstić, Marko Duvančić, Antonio Šunjerga i Zvonimir Beslić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/30/26109054.jpg [title] =>

Četiri mušketira - Marin Krstić, Marko Duvančić, Antonio Šunjerga i Zvonimir Beslić

Nikša Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/30/26109043.jpg [title] =>

Četiri mušketira - Marin Krstić, Marko Duvančić, Antonio Šunjerga i Zvonimir Beslić

Nikša Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/30/26109056.jpg [title] =>

Zdravica s vinom proizvedenim uz pomoć nove tehnologije

Nikša Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/30/26109051.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/30/26127796.jpg [title] =>

Romantični prizor vinograda u noći obasjanog UVC svjetlom
 

Food 4 people ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/30/26127797.jpg [title] => Food 4 people ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/30/26127798.jpg [title] =>

Vinograd Marka Duvančića u podnožju Promine iz kojeg su dobivena prva prirodna vina u Hrvatskoj
 

Food 4 people ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/30/26109045.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/30/26109040.jpg [title] =>

Dizajn je inspiriran hrvatskom glagoljicom i čipkom, a nazivi s onim što je svakom blisko i označava počelo - ‘Ma‘ je majka, ‘Pa‘ je otac

Nikša Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prva velika tajna vinarstva objavljena je u onome vicu, kada otac na samrti okupi sinove i povjeri im da se vino ipak može napraviti od grožđa. Pa ako smo odlučili mukotrpno obrađivati loze, tada druga važna tajna, zapravo otkriće jest da se grožđe u vinogradu do berbe može sačuvati od štetnih bakterija, virusa, gljivica i kukaca bez upotrebe kemijskih sredstava i to - osvjetljavanjem čokota UVC lampama!

---

---

Prema svemu sudeći, to je prava stvar i hrvatski konj za utrku u proizvodnji ekoloških usjeva, naročito u svjetlu europske agende da se do 2030. upotreba pesticida u poljoprivredi smanji za 60 posto. Pionirski razvijajući ljudima neškodljivu tehnologiju UVC-a uz pomoć znanstvenika, a s primjenom na otvorenom "tajnu" razotkrivaju udruženi poduzetnički entuzijasti, strojar Martin Krstić i ekonomist Zvonko Bešlić iz startupa Food4people sa sjedištem u Šibeniku. Treći u parterstvu je Marko Duvančić, agronom i predavač na kninskome veleučilištu na čijim se vinogradima u Razvođu provodi zaštita od nametnika s UVC-om, a budući da su od lanjske berbe napunili nekoliko tisuća boca s prvim prirodnim vinom u Hrvatskoj – bijelim i crnim – pridružio im se najmlađi član grupe.

Lasina i plavina

On je Antonijo Šunjerga, šibenski dizajner, autor efektnih etiketa vina istih takvih, upečatljivih naziva. "Ma" je bijelo vino, kupaža maraštine i debita, a "Pa" je crnjak nastao miješanjem lasine i plavine. Sve su to tradicijske sorte prominskoga kraja i možemo samo zamisliti što bi rekli stari prominski vinogradari na to da se "polivačina" više ne radi s vodom, modrom galicom i "japnjom", nego po noći, "na lampadinu", i to s Papinim blagoslovom!

Dizajn je inspiriran hrvatskom glagoljicom i čipkom, a nazivi s onim što je svakom blisko i označava počelo: "Ma" je majka, "Pa" je otac, te ne čudi da je boca "Pa" poklonjena Papi Frani na jednoj audijenciji; ukoliko nije otvorena, tada leži u vinoteci Vatikana – čulo se na predstavljanju te ekološke zaštite usjeva u Razvođu, na OPG-u Marka Duvančića. Kušali smo dakako i vina u kojima, s obzirom na potpuno novi način zaštite vinograda i grožđa od nametnika – nema ničeg osim prirodnih sastojaka. Čisti "eko"!

---

image

Dizajn je inspiriran hrvatskom glagoljicom i čipkom, a nazivi s onim što je svakom blisko i označava počelo - ‘Ma‘ je majka, ‘Pa‘ je otac

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Postrojenje projektirano za tretiranje vinograda UVC svjetlom razmjerno je jednostavne izvedbe. Duguljaste lampe, poput neonskih pričvršćene su na obje strane metalne konstrukcije postavljene na običnu auto-prikolicu, koju kod Duvančića između redova loza vuče neuništivi "mali div", renault 4.

- Mi smo se bavili s primjenom UVC tehnologije za vrijeme epidemije koronavirusa i u tome nismo baš od jučer. Poznato je da UV zrake mogu sterilizirati sve i svašta, u bolnicama i prehrambenoj industriji se to već primjenjuje gotovo pola stoljeća, međutim, dosad nije bilo primjene na otvorenom i utoliko smo pioniri ne samo u Hrvatskoj.

U Nizozemskoj se sterilizacija usjeva UVC svjetlošću provodi već 10-20 godina, no jedino u plastenicima. Na otvorenom prostoru to još nitko nije primijenio, trebalo je to razraditi, a Marko se odmah složio s riječima da je ideja odlična – kaže Martin Krstić o "jednoj ludoj noći" kada su odlučili upustiti se u to u čemu se nazire solidan uspjeh.

---

image

Romantični prizor vinograda u noći obasjanog UVC svjetlom
 

Food 4 people
---

Uspjeli od prve

Marko Duvančić dodaje da su im trebale dobre dvije godine da započnu s projektom. UVC zrake, jedne iz spektara UV-a emitira Sunce, no one ne prodiru do Zemlje, nego se zadržavaju u atmosferi, objašnjava Duvančić dodajući da nije sumnjao u njihovu učinkovitost, međutim nisu im odmah bili poznati važni parametri. A to je vrijeme insolacije i brzina kretanja vinogradom. Srećom, uspjeli su od prve.

UVC, zapravo, razara DNK strukturu živih bića, a tretman se obavlja noću zato što ciljani organizmi koje se želi uništiti u to vrijeme dana, kada nema sunca, prirodno otpuštaju aureolu urođene zaštite i postaju ranjivima. Problem se pojavio – ističu sugovornici – u trajanju zaštite. Jer, čim osvijetlite, sterilizirali ste lozu, no što kada već u sljedećem trenutku zapuše i vjetar donese nove spore štetnika?

Na njihovo veliko zadovoljstvo, izlaganje loze UVC-u potiče da biljka sama proizvodi zaštitu, jednako kao što se pod određenim uvjetima pobuđuje imunitet kod ljudi. Analizirajući listove loze, pokazalo se da biljka stvara zaštitu od UVC-a koji je za nju stres, ali istodobno postaje otporna također na nametnike: počinje se boriti. Nije bilo ni štetnih kukaca, niti bolesti.

---

image

Vinograd Marka Duvančića u podnožju Promine iz kojeg su dobivena prva prirodna vina u Hrvatskoj
 

Food 4 people
---

- Postavlja se pitanje, ako smo kod biljke isprovocirali samozaštitu, treba li je i dalje izlagati UVC-u? - nastavlja Zvonko Bešlić. Na to pitanje zasad nema cjelovitog odgovora, a dat će ga, očekuju, istraživanja koje provodi osječki Agronomski fakultet (FAZUS) u drugačijim, kontinentalnim klimatskim uvjetima.

- Mi smo u prvoj godini zaštite UV-om u tome uspjeli, a ove godine imali smo urod veći od lanjskog. Dalje ćemo vidjeti, jer ono što donosi rezultat u Dalmaciji, ne znači da će se pokazati i u drugom klimatu. Nedavno je dogovorena suradnja s vinarima Matkovićem i Krauthakerom, sve pod stručnom paskom stručnjaka s osječke Agronomije, te nam je u planu UVC zaštitu primjenjivati na velikim vinogradarskim površinama, te na ostalim kulturama, u voćnjacima i povrtnjacima – kaže Bešlić, dodajući da se ulaganje u UVC tehnologiju isplaćuje već nakon godine i po dana korištenja.

Tjeranje kukaca

Akteri te pionirske, revolucionarne metode zaštite usjeva na otvorenom vrlo su realistični u pogledu krajnjeg rezultata, što je sažeo Marko Duvančić:

- Ne tvrdimo da ćemo kemijsku zaštitu usjeva u cijelosti izbaciti iz upotrebe, jer UVC svjetlo nije sveti gral. Međutim, sigurno ćemo znatno smanjiti upotrebu pesticida i nadam se, našim nasljednicima ostaviti zdraviji Planet. Smatramo da će optimum zaštite usjeva, uz ovu tehnologiju biti još bioraznolikost, točnije sadnja drugih biljaka uz osnovnu kulturu, koje samim svojim prisustvom tjeraju štetne kukce. Kada je riječ o vinogradima, korov se tretira mehanički, spaljivanjem s posebnog traktorskog priključka.

---

image
Nikša Stipaničev/Cropix
---

Najavljen je i sljedeći, sličan susret poput ovoga u Razvođu. Budući da će ista ekipa pripremiti pokusni povrtnjak tretiran protiv štetnika isključivo UVC svjetlošću, ubrzo će u nekom restoranu prirediti degustaciju tako uzgojenog povrća. Dakako, točit će se "Ma" i "Pa", "praroditelji" od kojih je sve započelo…

---

UVC stvara i korisni ozon

- Ako čovjek dođe bez zaštite u blizinu UVC svjetla, najvjerojatnije će ga peći oči ili će izgorjeti po licu i ništa više. Budući da su jednostavniji organizmni, sporama i kukcima je dovoljno kraće izlaganje UVC-u, a već na 60 centimetara udaljenosti od UVC lampe dolazi do tolike disperzije da ono jednostavno nestaje. Osim toga što uništava gljivice, bakterije i kukce, UVC svjetlo tvori ozon. To je jaki antioksidans i ukoliko ste imali oštećenje na listu od neke infekcije, ozon ga dezinficira i ne dopušta daljnje širenje patogena - objasnio je Marko Duvančić.

---

---

image

Zdravica s vinom proizvedenim uz pomoć nove tehnologije

Nikša Stipaničev/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Food 4 people Food 4 people  Food 4 people Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix
Nikša Stipaničev/Cropix

Četiri mušketira - Marin Krstić, Marko Duvančić, Antonio Šunjerga i Zvonimir Beslić

Nikša Stipaničev/Cropix

Četiri mušketira - Marin Krstić, Marko Duvančić, Antonio Šunjerga i Zvonimir Beslić

Nikša Stipaničev/Cropix

Zdravica s vinom proizvedenim uz pomoć nove tehnologije

Food 4 people

Romantični prizor vinograda u noći obasjanog UVC svjetlom
 

Food 4 people

Vinograd Marka Duvančića u podnožju Promine iz kojeg su dobivena prva prirodna vina u Hrvatskoj
 

Nikša Stipaničev/Cropix

Dizajn je inspiriran hrvatskom glagoljicom i čipkom, a nazivi s onim što je svakom blisko i označava počelo - ‘Ma‘ je majka, ‘Pa‘ je otac

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/pionirski-projekt-sibencana-kakva-modra-galica-vinograde-polijevamo-uvc-lampama-sve-je-pocelo-jedne-lude-noci-1343448 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e449ee34dbcde88c500faa75ff573d67fb7ee9f0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pionirski+projekt+%C5%A0iben%C4%8Dana%3A+Kakva+modra+galica%2C+vinograde+%E2%80%98polijevamo%E2%80%98+UVC+lampama%21+Sve+je+po%C4%8Delo+jedne+lude+no%C4%87i...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fpionirski-projekt-sibencana-kakva-modra-galica-vinograde-polijevamo-uvc-lampama-sve-je-pocelo-jedne-lude-noci-1343448 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fpionirski-projekt-sibencana-kakva-modra-galica-vinograde-polijevamo-uvc-lampama-sve-je-pocelo-jedne-lude-noci-1343448 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ekološko vino [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
S mora i krajaekološko vino

Pionirski projekt Šibenčana: Kakva modra galica, vinograde ‘polijevamo‘ UVC lampama! Sve je počelo jedne lude noći...

Piše Branimir Periša
30. studenog 2023. - 12:29

Prva velika tajna vinarstva objavljena je u onome vicu, kada otac na samrti okupi sinove i povjeri im da se vino ipak može napraviti od grožđa. Pa ako smo odlučili mukotrpno obrađivati loze, tada druga važna tajna, zapravo otkriće jest da se grožđe u vinogradu do berbe može sačuvati od štetnih bakterija, virusa, gljivica i kukaca bez upotrebe kemijskih sredstava i to - osvjetljavanjem čokota UVC lampama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 12:48