StoryEditorOCM
S mora i krajanoć za poludit

Paklena noćna vrućina u Dalmaciji: u ponoć je u Baškoj Vodi izmjereno čak 35 stupnjeva! Za sve je kriva fenska bura!

Piše vijesti sd
29. srpnja 2024. - 09:42

Umjereno do pretežno oblačno je u većem dijelu zemlje, vedro je na području Dalmacije. Na moru puše umjerena do jaka bura, pojačana pod Velebitom. Vjetrovito će biti i u nastavku ponedjeljka i većinom sunčano posvuda.

Stabilno će biti i tijekom utorka. Na moru će i dalje puhati umjerena do jaka bura. Srijeda donosi slabljenje bure. Posvuda će biti sunca u izobilju. U četvrtak nestabilnije, lokalno kiša i pljuskovi na sjevernom Jadranu i na zapadu unutrašnjosti.

I tijekom petka treba lokalno računati na kišu i pljuskove s grmljavinom, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. U Dalmaciji će se zadržati većinom suho i sunčano. Za vikend isto nestabilno, u unutrašnjosti i osjetno svježije. Lokalno je moguće nevrijeme.

image
Paun Paunovic/Cropix

U Dalmaciji su zabilježene neuobičajeno visoke temperature u noćnim satima. Bura je imala fenski učinak jer je njezin dolazak bio praćen isušivanjem zraka i rastom temperature, piše Dalmacija Danas. Zapuhala je prvo na sjevernom Jadranu, a na Krčkom mostu najjači udari dosegli su gotovo orkanske vrijednosti. Bura s pokojim jakim udarom stigla je i do srednje Dalmacije. Državni hidrometeorološki zavod ranije je najavio da će bura imati fenski učinak, a zbog toga su izdali i crveni stupanj upozorenja za obalu i otoke.

U Baškoj Vodi izmjereno je ekstremnih 35 °C u ponoć, a Makarska, Brela i Omiš ‘kuhali‘ su se u noći na 34 °C. Stupanj manje bilo je u Kaštel Gomilici i Solinu, kao i u Splitu. U Selcima na Braču, Čiovu i Trogiru bilo je 32 °C. Fenski učinak bure jasno se vidi na primjeru Žrnovnice gdje bura stiže s Mosora, piše Dalmacija Danas. Tamo je temperatura iznosila 25 stupnjeva Celzijusa kad je pao mrak, a vlaga je bila na 75 posto. Kada je zapuhala bura, temperatura je porasla na 32 stupnja Celzijusa, a vlaga pala na 41 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 21:27