Naš najsunčaniji i najmirisniji otok bio je tema nedavne zagrebačke promocije najboljih hvarskih proizvoda - mirisnih začina, maslinovih ulja i vina. Pomalo magloviti petak intenzivno je zamirisao na Mediteran jer su svoje vrhunske proizvode donijele dvije predstavnice istočnoga dijela otoka Hvara – svoja ekstra djevičanska maslinova ulja Seca Eva Marija predstavila je vlasnica maslinika i kušaonice Eva Marija Čurin, a začinima se predstavio najmirisniji vrt na otoku Hvaru - Fjori Fôra Garden.
Prvi korak ove večeri pod nazivom "Petkom dame biraju" bio je kušanje ulja prema pravilima struke, iz neprozirnih plavih čašica. Ulje se kuša iz neprozirnih plavih čašica kako bi se eliminirao vizualni utjecaj boje ulja na ocjenjivače. Boja maslinova ulja može varirati od zlatnožute do tamnozelene, što nije nužno povezano s njegovom kvalitetom. Plava boja čašica sprječava da kušači budu podsvjesno ili svjesno pristrani prema boji ulja, fokusirajući se isključivo na miris i okus – najvažnije aspekte ocjenjivanja maslinova ulja.
Saznalo se koje karakteristike mora imati ekstra djevičansko ulje – voćnost, gorčinu, pikantnost – da bi nosilo taj naziv. Govorilo se i o certificiranom ekološkom uzgoju biljaka te kako izgleda gdinjski vrt Fjori Fôra i koje sve blagodati možemo imati od mediteranskih "trava".
Gošće su tijekom večeri kušale dva nefiltrirana nova maslinova ulja Levantinka i Selekcija Seca Eva Marija iz 2024. i maslinovo ulje s limunom te bio začine raznih kombinacija mediteranskih biljaka Fjori Fôra.
Večera je započela izvornom vinskom sortom bogdanušom, laganim vinom koje se može piti i kao aperitiv, a uz nju je bila burrata s pistacijom. Pašteta od bakalara, poslužena uz vino mekuju i prč, bila je pravi izazov za začine i ulja. Uz nju je kušan i "plavi" začin Fjori Fôra za ribu - mješavina origana, češnjaka, bosiljka, kadulje, lovora, korijandera, peršina, timijana, čili papričice, sjemenki koromača i soli.
Uz rosé vino posluženi su slani inćuni uz mješavinu začina (češnjak, čili papričica, peršin i sol). Crna vina (plavac mali i darnekuša) pratila su zapečene lignje kušane s više začina i ulja. Na kraju, uz hvarski desert – čokoladne praline s rogačem i smokvom pio se plavac mali, a uz drugi desert – kolač od limuna, jedini pravi dressing bilo je nekoliko kapi začinskog maslinova ulja s limunom Seca Eva Marija.