stdClass Object ( [id] => 1374189 [title] => Ovdje će se spaljivati otpad iz cijele Dalmacije? Direktor objašnjava: ‘Mogli bismo proizvoditi energiju za zonu Podi‘ [alias] => ovdje-ce-se-spaljivati-otpad-iz-cijele-dalmacije-direktor-objasnjava-mogli-bismo-proizvoditi-energiju-za-zonu-podi [catid] => 452 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad je nedavno ministar gospodarstva Damir Habijan, u pratnji zamjenika šefa Fonda za zaštitu okoliša Mirka Budiše, boravio u Šibeniku, obišao je Centar za gospodarenje otpadom na Bikarcu i zajedno sa svojim domaćinima, gradonačelnikom Željkom Burićem, njegovim zamjenikom Danijelom Miletom te direktorom CGO-a Bikarac Robertom Podrugom, pompozno najavio izgradnju prve hrvatske spalionice otpada, odnosno goriva od otpada i posušenog mulja, tzv. energane, upravo na Bikarcu, u Šibeniku.

Sva proizvedena energija iz šibenskog postrojenja potencijalno bi se distribuirala prema industrijskoj zoni Podi koja se kontinuirano širi. I eto pravog primjera kružnoga gospodarenja otpadom koje može biti uzor svima u Hrvatskoj, izjavio je tada Habijan.

Još je zadovoljniji bio šibenski gradonačelnik Željko Burić, koji je posebno naglasio da je projekt postrojenja za energetsko iskorištavanje otpada još jedan značajan projekt koji će svrstati Šibenik u vrh gradova koji imaju u potpunosti riješeno pitanje zbrinjavanja otpada, a i u pogledu kružnog gospodarenja otpadom ovaj je grad, pohvalio se Burić, napravio ogroman iskorak u odnosu na sve druge sredine u Hrvatskoj.

Brojne kontroverze

A da ne bi sve ostalo na još jednoj praznoj predizbornoj priči, Šibenčanima je već odobreno i oko 3 milijuna eura za projektno-tehničku dokumentaciju. Šibenska energana jedna je od 11 koje se u Hrvatskoj planiraju izgraditi.

No, činjenica je da tzv. energane, odnosno spalionice otpada, izazivaju brojne kontroverze ne samo kod nas nego i širom Europe. “Zelena akcija” u Zagrebu je organizirala prosvjed protiv novog plana Grada za upravljanje otpadom, a koji podrazumijeva i proizvodnju goriva od otpada. Spaljivanjem.

Na tom tragu je i pismo jednog našeg sugrađanina koji revoltirano reagira na najavu izgradnje spalionice na Bikarcu koju, kako kaže, nekritički, potpuno benevolentno, prihvaćaju lokalni političari, plasirajući priču o kružnom gospodarenju otpadom i eufemistički nazivajući spalionicu – energanom. “Međutim, radi se o dokazano izuzetno štetnoj tehnologiji za okoliš i zdravlje ljudi”, tvrdi naš čitatelj, pozivajući se na stajalište “Zelene akcije” koja je energični protivnik spaljivanja otpada.

---

image

Nikša Stipaničev/CROPIX

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Naš sugrađanin spominje i kako zagovornici ove tehnologije navode da su Hrvatskoj potrebne 3-4 spalionice, te da su Zadrani, primjerice, otvorili Centar za gospodarenje otpadom u kojem će proizvoditi “gorivo” iz otpada, ali ne kažu što će radit s njim i gdje ga namjeravaju spaljivati. A zbog činjenice da je šibenska zona Podi dobila spoj na autocestu i željeznicu (kao spoj s lukom Šibenik) izvodi zaključak kako je sve to dio plana da se na Bikarcu spaljuje otpad iz cijele Dalmacije, pa i šire. Posebno je ogorčen, kako sam kaže, “nesposobnošću lokalnih političara da u Šibenik privuku iole kvalitetnije investicije, već samo ono što nitko drugi ne želi”, pa u tom kontekstu navodi svojedobne ideje (od kojih se odustalo) o izgradnji zatvora na prostoru Poda, pa odlagališta otpada iz cijele Dalmacije u Lećevici, ili ideje o bušenju nafte na Kornatima, a sada, evo, i spalionice…

Centar za gospodarenje otpadom Bikarac izgrađen je za potrebe (tada predviđenih) 120 tisuća stanovnika Šibensko-kninske županije, s kapacitetom od 20 tisuća tona otpada godišnje, a pušten je u rad 2021. godine. Pritom je saniran stari gradski deponij na Bikarcu koji je u funkciji od davne 1971., izgrađeno je moderno postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO), nova lokacija za odlaganje inertnog otpada kapaciteta 600 tisuća tona, s dvije pretovarne stanice u Pirovcu i Biskupiji. Projekt je to čija je vrijednost oko 200 milijuna kuna, a provodi se godinama… Kako je projektiran, CGO Bikarac trebao bi zadovoljiti potrebe županije u zbrinjavanju (i recikliranju) otpada do 2045., a već je rezervirana, na istoj lokaciji, i površina za treću plohu, 270 tisuća kvadrata, koja bi se koristila od 2045. nadalje.

Dosad je gorivo proizvedeno iz otpada na Bikarcu, kojim se koriste energane i spalionice, iz Šibenika bilo transportirano u cementare kojima je plaćano da prihvate to gorivo(?!) A ubuduće bi, kada se eventualno izgradi spalionica u Šibeniku, dobivena energija odlazila u zonu Pode za potrebe tamošnjih pogona.

Kako spalionice imaju puno protivnika, osobito među aktivistima ekoloških udruga, pitali smo i direktora CGO-a Bikarac Roberta Podruga koliko je oportuna izgradnja takvog postrojenja nadomak grada, i što je s ekološkim aspektima rada spalionice, s obzirom na neupitnu emisiju otrovnih plinova iz takvog postrojenja, pogotovo CO2 koji, osim na okoliš i zdravlje ljudi, značajno utječe i na klimu.

– Je li spalionica na Bikarcu “gotova stvar? – pitali smo za početak Podruga.

– Sredstva za izradu projektne dokumentacije su odobrena, oko 3 milijuna eura, ali da bi se projekt realizirao potrebno je izraditi Studiju izvodljivosti, Studiju utjecaja na okoliš i Idejni projekt – napominje Podrug

Ne zna koliko bi izgradnja spalionice koštala, sve ovisi o Idejnom projektu i Studiji izvodljivosti koji će utvrditi ekonomske parametre i kapacitete, a što se tiče izrade dokumentacije, ta će pripremna faza, kaže Podrug, trajati između godinu i pol do dvije godine.

---

image

Robert Podrug: Diljem EU-a postoje stotine spalionica

Nikša Stipaničev/Cropix
---

– Koliko je točna teza da bi to bila spalionica za cijelu Dalmaciju? – također nas je zanimalo.

Idejni projekt

Na to pitanje direktor CGO-a Bikarac nema odgovora, jer tek sada naručuju izradu idejnog projekta kako bi od struke saznali što je idealan, optimalan kapacitet, hoće li pokriti potrebe jedne, dvije županije, ili cijele regije (Dalmacije). Studija izvodljivosti će, veli Podrug, pokazati što je optimalno i isplativo.

– Mi sada imamo mehaničko biološku obradu otpada, odvajamo i recikliramo sve što se u tim uvjetima može reciklirati, a ona teška frakcija koja ostaje, gorivo, spaljuje se. To je gorivo iz otpada koje nije pogodno za reciklažu. Sada naše gorivo s Bikarca odlazi u cementaru NEXE u Našicama. Izgradnjom spalionice mogli bismo sami, na Bikarcu, obrađivati to gorivo i proizvoditi energiju koja bi se potencijalno distribuirala i koristila u zoni Podi, uz naknadu, s kojom bismo minimalno mogli pokrivati vlastite režijske troškove – objašnjava Podrug.

– Ali, što je s negativnim posljedicama rada spalionice, na koje upozoravaju “zeleni”? – inzistiramo.

– Budimo realni, pa u Europskoj uniji trenutno rade 504 energane na gorivo iz otpada. U Francuskoj ih je 120, u Njemačkoj 80, u Švicarskoj, koju smatramo “zelenim parkom”, ima ih 30, u Austriji 10... Postoji tehnologija prerade kojom se uz pomoć posebnih, najmodernijih filtera i dimnjaka koji pročišćavaju plinove do dozvoljene razine, sprječava zagađivanje zraka. Pa sigurno nećemo dozvoliti da nam stave filtere od špahera – ironično će Podrug, naglašavajući da je Šibenik već sada, u odnosu na druge gradove itekako doveo u red gospodarenje otpadom.

– Zanimljivo je da nitko ne spominje opasnosti od metana, iako se sada otpad iskipava na otvorenom, na odlagalištu, a metan koji se stvara u toj nataloženoj masi je 25 puta štetniji od CO2 koji izlazi iz energane. I to nitko sada ne problematizira – napominje direktor Bikarca.

– U Hrvatskoj nije još izgrađena nijedna spalionica, a ova u Šibeniku bi bila prva, dok u susjedstvu već rade takva postrojenja. U Beogradu je nedavno izgrađena nova spalionica, slična onoj u Dubaiju – veli Podrug.

No, kako saznajemo neke koje su bile planirane u regiji, poput Siska i Brčkog, zaustavljene su u realizaciji. U Zagrebu su protiv spalionice ustali aktivisti Zelene akcije, kako tvrde, zbog zdravstvenih, financijskih i ekoloških šteta koje bi uzrokovala i zagovaraju druga tehnološka rješenja, čemu u prilog govori i odluka EU-a iz prošle godine da će se emisije stakleničkih plinova, nastale spaljivanjem otpada, uskoro početi naplaćivati. Konzekventno tome, gradovi diljem Europe počeli su zatvarati postojeće spalionice, a od izgradnje novih odustaju.

Marko Košak iz Zelene akcije, svojevremeno je izjavio da je neprihvatljivo da se unatoč poznatim štetama koje spaljivanje otpada donosi, ne razmatraju bolja rješenja. Zelena akcija je inzistirala u slučaju Zagreba, da se Studija unaprijedi uključivanjem najboljih dostupnih tehnologija koje miješani otpad visokoučinkovito sortiraju u sirovinu za reciklažu, a ostatak neutraliziraju za građevinsku industriju i sanacije, uz odlaganje minimalnih količina. Smatra, također, da je planirano plaćanje odvoza otpada na spaljivanje u cementare, termoelektrane i druga industrijska postrojenja, financijski neodrživo, što je, kaže, dokazano na primjeru Marišćine i Kaštijuna, pa je izgradnja spalionica i tamo izgledna. Inače, ističe, “energana je samo uljepšan naziv za spalionicu čime se nastoje prikriti problematični aspekti, dokazani diljem Europe”.

---

image

Spalionice otpada često su rješenje u mnogim europskim gradovima

Cropix
---

Nove tehnologije

Direktor CGO-a Bikarac Robert Podrug kaže, međutim, kako nije čuo da se ijedna spalionica zatvorila, a u međuvremenu se razvija i tehnologija, pa danas postoje vrlo precizni, sofisticirani hvatači CO2 kojima je cilj i svrha da se i to oporabi kako ne bi odlazilo u atmosferu.

– Ja sam također zagovornik potpune reciklaže, a otpadom se bavim već 25 godina i nešto o tome znam, I moram reći da nema potpune reciklaže. Uvijek nešto ostaje. Moramo znati da danas u miješanom komunalnom otpadu postoji 50 posto onečišćene plastike i papira koji nisu pogodni za reciklažu i zato se radi energetska oporaba. Što se mene tiče, apsolutno dajem prednost recikliranju, a da bi ono bilo uspješno to podrazumijeva da svi, na kućnom pragu, odvajamo svoj otpad, i tada bismo imali 90 posto reciklaže. Sada, međutim, imamo razinu 20 posto reciklaže od odvojenog otpada, a čak ni sve to nije za reciklažu – ističe Podrug nezadovoljno i zaključuje:

Proces zbrinjavanja otpada ići će, vjerujem, u smjeru razvoja tehnologije, a ne zatvaranja spalionica.

– Hoće li se išta pitati građane – zanimalo nas je na kraju – jer o njihovom se zdravlju i kvaliteti života radi.

– Kada se bude radila Studija utjecaja na okoliš, svakako ćemo organizirati javnu raspravu i omogućit da se čuje mišljenje građana – umiruje nas direktor CGO-a Bikarac Robert Podrug.

---

Ivan Slavica, Možemo!: Energana nije spalionica

Gradski vijećnik stranke Možemo! Ivan Slavica, čija stranka zagovara “zelene politike”, smatra da su spalionice najgori način zbrinjavanja otpada, zbog štetnog utjecaja na zdravlje ljudi. Vjeruje da je dobar model energane Resnik koji Zagrepčani namjeravaju otvoriti nakon zatvaranja Jakuševca.

– I Gospić ima energanu koja proizvodi toplinsku energiju za potrebe kućanstava. U Dalmaciji je problem grijanje, jer se mahom ljudi griju na struju koja je skupa – ističe vijećnik Slavica i napominje da nisu energane i spalionice ista stvar, kako se to javnosti prezentira. Naravno, kaže, sve će ovisiti o kvaliteti filtera koji će biti instalirani jer o njima ovisi koliko će otrovnih plinova odlaziti u atmosferu.

–​ Beč je bio godinama istican kao pozitivan primjer kako treba funkcionirati spalionica, pa i usred grada, a bez posljedica na zdravlje građana. Ali, otkako se dogodio požar, i ta je spalionica postala dvojbena. Ne znam, dodat će na kraju Slavica – možda je ta priča o spalionici na Bikarcu, plasirana uoči izbora, i to kao prva u Hrvatskoj, pa baš u Šibeniku, samo predizborni trik. Vidjet ćemo.

---

---

Kristina Dobra, aktivistica planinarsko-ekološke udruge ‘Stribor’:

– Nisam sasvim sigurna koliko je dobro ili loše rješenje izgradnja spalionice, nisam dovoljno kompetentna za jasan stav o tome. Ali, sviđa mi se ideja da se otpad rješava na licu mjesta, tamo gdje se i odlaže. Ta ideja oporabe otpada što bliže mjestu prikupljanja vrlo mi je prihvatljiva.

Jer, nitko se ne pita što se događa s otpadom koji se reciklira i odvozi negdje drugdje, i zagađuje neku drugu lokaciju. Sve ovisi o tome kako će biti dizajnirana spalionica, s kakvom tehnologijom. Konačno, najbolje je rješenje da svi ljudi odvajaju svoj otpad, pa bi imali maksimalno recikliranje, I bio bi red da i građani preuzmu dio odgovornosti za to. A svi znamo da je oduvijek mafija u biznisu s otpadom… – kazala nam je Kristina Dobra, aktivistica planinarsko-ekološke udruge “Stribor”.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => skupljaju se papiri [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => skupljaju se papiri 2 0 10215 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-21 10:28:22 [created_by] => 3167 [created_by_alias] => Davorka Blažević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-21 14:05:11 [modified_by] => 3167 [publish_up] => 2024-03-21 12:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 452 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => S mora i kraja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ovdje će se spaljivati otpad iz cijele Dalmacije? Direktor objašnjava: 'Mogli bismo proizvoditi energiju za zonu Podi' page_title=Ovdje će se spaljivati otpad iz cijele Dalmacije? Direktor objašnjava: 'Mogli bismo proizvoditi energiju za zonu Podi' [metakey] => bikarac, Šibenik, spalionica smeća [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/21\/26432598.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/21\/26432597.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/21\/26432596.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/21\/25253505.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Spalionica na Bikarcu bi mogla preuzeti sav ostatak otpada iz Dalmacije<\/p>","

Nik\u0161a Stipani\u010dev\/CROPIX<\/p>","

Robert Podrug: Diljem EU-a postoje stotine spalionica<\/p>","

Spalionice otpada \u010desto su rje\u0161enje u mnogim europskim gradovima<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26432598_1920.jpg":"1920x1080","k_26432598_1280.jpg":"1280x1280","k_26432598_1024.jpg":"1024x1024","k_26432598_640.jpg":"640x640","k_26432598_480.jpg":"480x480","k_26432598_340.jpg":"340x340","k_26432598_220.jpg":"220x220","o_26432598_1280.jpg":"1280x853","o_26432598_1024.jpg":"1024x682","o_26432598_640.jpg":"640x426","o_26432598_480.jpg":"480x320","o_26432598_340.jpg":"340x226","o_26432598_220.jpg":"220x146","h_26432598_1280.jpg":"1280x854","h_26432598_1024.jpg":"1024x683","h_26432598_640.jpg":"640x427","h_26432598_480.jpg":"480x320","h_26432598_340.jpg":"340x227","h_26432598_220.jpg":"220x147","pp_26432598_1280.jpg":"1280x1628","pp_26432598_1024.jpg":"1024x1303","pp_26432598_640.jpg":"640x814","pp_26432598_480.jpg":"480x611","pp_26432598_340.jpg":"340x432","pp_26432598_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26432597_1920.jpg":"1920x1080","k_26432597_1280.jpg":"1280x1280","k_26432597_1024.jpg":"1024x1024","k_26432597_640.jpg":"640x640","k_26432597_480.jpg":"480x480","k_26432597_340.jpg":"340x340","k_26432597_220.jpg":"220x220","o_26432597_1280.jpg":"1280x853","o_26432597_1024.jpg":"1024x682","o_26432597_640.jpg":"640x426","o_26432597_480.jpg":"480x320","o_26432597_340.jpg":"340x226","o_26432597_220.jpg":"220x146","h_26432597_1280.jpg":"1280x854","h_26432597_1024.jpg":"1024x683","h_26432597_640.jpg":"640x427","h_26432597_480.jpg":"480x320","h_26432597_340.jpg":"340x227","h_26432597_220.jpg":"220x147","pp_26432597_1280.jpg":"1280x1628","pp_26432597_1024.jpg":"1024x1303","pp_26432597_640.jpg":"640x814","pp_26432597_480.jpg":"480x611","pp_26432597_340.jpg":"340x432","pp_26432597_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1294","hd_26432596_1920.jpg":"1920x1080","k_26432596_1280.jpg":"1280x1280","k_26432596_1024.jpg":"1024x1024","k_26432596_640.jpg":"640x640","k_26432596_480.jpg":"480x480","k_26432596_340.jpg":"340x340","k_26432596_220.jpg":"220x220","o_26432596_1280.jpg":"1280x862","o_26432596_1024.jpg":"1024x690","o_26432596_640.jpg":"640x431","o_26432596_480.jpg":"480x323","o_26432596_340.jpg":"340x229","o_26432596_220.jpg":"220x148","h_26432596_1280.jpg":"1280x854","h_26432596_1024.jpg":"1024x683","h_26432596_640.jpg":"640x427","h_26432596_480.jpg":"480x320","h_26432596_340.jpg":"340x227","h_26432596_220.jpg":"220x147","pp_26432596_1280.jpg":"1280x1628","pp_26432596_1024.jpg":"1024x1303","pp_26432596_640.jpg":"640x814","pp_26432596_480.jpg":"480x611","pp_26432596_340.jpg":"340x432","pp_26432596_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25253505_1920.jpg":"1920x1080","k_25253505_1280.jpg":"1280x1280","k_25253505_1024.jpg":"1024x1024","k_25253505_640.jpg":"640x640","k_25253505_480.jpg":"480x480","k_25253505_340.jpg":"340x340","k_25253505_220.jpg":"220x220","o_25253505_1280.jpg":"1280x960","o_25253505_1024.jpg":"1024x768","o_25253505_640.jpg":"640x480","o_25253505_480.jpg":"480x360","o_25253505_340.jpg":"340x255","o_25253505_220.jpg":"220x165","h_25253505_1280.jpg":"1280x854","h_25253505_1024.jpg":"1024x683","h_25253505_640.jpg":"640x427","h_25253505_480.jpg":"480x320","h_25253505_340.jpg":"340x227","h_25253505_220.jpg":"220x147","pp_25253505_1280.jpg":"1280x1628","pp_25253505_1024.jpg":"1024x1303","pp_25253505_640.jpg":"640x814","pp_25253505_480.jpg":"480x611","pp_25253505_340.jpg":"340x432","pp_25253505_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7790038 Threads: 5 Questions: 1567954225 Slow queries: 4782625 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111701211 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) ) [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/ovdje-ce-se-spaljivati-otpad-iz-cijele-dalmacije-direktor-objasnjava-mogli-bismo-proizvoditi-energiju-za-zonu-podi-1374189 [printLink] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/ovdje-ce-se-spaljivati-otpad-iz-cijele-dalmacije-direktor-objasnjava-mogli-bismo-proizvoditi-energiju-za-zonu-podi-1374189?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 303992 [name] => bikarac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bikarac [link] => /tag/bikarac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 391153 [name] => Šibenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sibenik [link] => /tag/sibenik ) [2] => stdClass Object ( [id] => 752679 [name] => spalionica smeća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-21 11:52:54 [main_article_id] => 0 [alias] => spalionica-smeca [link] => /tag/spalionica-smeca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => skupljaju se papiri [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovdje će se spaljivati otpad iz cijele Dalmacije? Direktor objašnjava: ‘Mogli bismo proizvoditi energiju za zonu Podi‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3167 [name] => Marijo Kavain [username] => marijo-kavain [email] => marijo-kavain@sd.hr [password] => $2y$10$UOzQ.Lm3Rk1pZSKF3LrgYeWilvFIHVpFy8qNrMg2X5zPsYyjoVKfy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijo-kavain-3167 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1685 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30682698b4173f7a77081518e90a25e3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26432598.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Spalionica na Bikarcu bi mogla preuzeti sav ostatak otpada iz Dalmacije

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26432598.jpg [title] =>

Spalionica na Bikarcu bi mogla preuzeti sav ostatak otpada iz Dalmacije

Nikša Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26432597.jpg [title] =>

Nikša Stipaničev/CROPIX

Nikša Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/26432596.jpg [title] =>

Robert Podrug: Diljem EU-a postoje stotine spalionica

Nikša Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/21/25253505.jpg [title] =>

Spalionice otpada često su rješenje u mnogim europskim gradovima

Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad je nedavno ministar gospodarstva Damir Habijan, u pratnji zamjenika šefa Fonda za zaštitu okoliša Mirka Budiše, boravio u Šibeniku, obišao je Centar za gospodarenje otpadom na Bikarcu i zajedno sa svojim domaćinima, gradonačelnikom Željkom Burićem, njegovim zamjenikom Danijelom Miletom te direktorom CGO-a Bikarac Robertom Podrugom, pompozno najavio izgradnju prve hrvatske spalionice otpada, odnosno goriva od otpada i posušenog mulja, tzv. energane, upravo na Bikarcu, u Šibeniku.

Sva proizvedena energija iz šibenskog postrojenja potencijalno bi se distribuirala prema industrijskoj zoni Podi koja se kontinuirano širi. I eto pravog primjera kružnoga gospodarenja otpadom koje može biti uzor svima u Hrvatskoj, izjavio je tada Habijan.

Još je zadovoljniji bio šibenski gradonačelnik Željko Burić, koji je posebno naglasio da je projekt postrojenja za energetsko iskorištavanje otpada još jedan značajan projekt koji će svrstati Šibenik u vrh gradova koji imaju u potpunosti riješeno pitanje zbrinjavanja otpada, a i u pogledu kružnog gospodarenja otpadom ovaj je grad, pohvalio se Burić, napravio ogroman iskorak u odnosu na sve druge sredine u Hrvatskoj.

Brojne kontroverze

A da ne bi sve ostalo na još jednoj praznoj predizbornoj priči, Šibenčanima je već odobreno i oko 3 milijuna eura za projektno-tehničku dokumentaciju. Šibenska energana jedna je od 11 koje se u Hrvatskoj planiraju izgraditi.

No, činjenica je da tzv. energane, odnosno spalionice otpada, izazivaju brojne kontroverze ne samo kod nas nego i širom Europe. “Zelena akcija” u Zagrebu je organizirala prosvjed protiv novog plana Grada za upravljanje otpadom, a koji podrazumijeva i proizvodnju goriva od otpada. Spaljivanjem.

Na tom tragu je i pismo jednog našeg sugrađanina koji revoltirano reagira na najavu izgradnje spalionice na Bikarcu koju, kako kaže, nekritički, potpuno benevolentno, prihvaćaju lokalni političari, plasirajući priču o kružnom gospodarenju otpadom i eufemistički nazivajući spalionicu – energanom. “Međutim, radi se o dokazano izuzetno štetnoj tehnologiji za okoliš i zdravlje ljudi”, tvrdi naš čitatelj, pozivajući se na stajalište “Zelene akcije” koja je energični protivnik spaljivanja otpada.

---

image

Nikša Stipaničev/CROPIX

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Naš sugrađanin spominje i kako zagovornici ove tehnologije navode da su Hrvatskoj potrebne 3-4 spalionice, te da su Zadrani, primjerice, otvorili Centar za gospodarenje otpadom u kojem će proizvoditi “gorivo” iz otpada, ali ne kažu što će radit s njim i gdje ga namjeravaju spaljivati. A zbog činjenice da je šibenska zona Podi dobila spoj na autocestu i željeznicu (kao spoj s lukom Šibenik) izvodi zaključak kako je sve to dio plana da se na Bikarcu spaljuje otpad iz cijele Dalmacije, pa i šire. Posebno je ogorčen, kako sam kaže, “nesposobnošću lokalnih političara da u Šibenik privuku iole kvalitetnije investicije, već samo ono što nitko drugi ne želi”, pa u tom kontekstu navodi svojedobne ideje (od kojih se odustalo) o izgradnji zatvora na prostoru Poda, pa odlagališta otpada iz cijele Dalmacije u Lećevici, ili ideje o bušenju nafte na Kornatima, a sada, evo, i spalionice…

Centar za gospodarenje otpadom Bikarac izgrađen je za potrebe (tada predviđenih) 120 tisuća stanovnika Šibensko-kninske županije, s kapacitetom od 20 tisuća tona otpada godišnje, a pušten je u rad 2021. godine. Pritom je saniran stari gradski deponij na Bikarcu koji je u funkciji od davne 1971., izgrađeno je moderno postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO), nova lokacija za odlaganje inertnog otpada kapaciteta 600 tisuća tona, s dvije pretovarne stanice u Pirovcu i Biskupiji. Projekt je to čija je vrijednost oko 200 milijuna kuna, a provodi se godinama… Kako je projektiran, CGO Bikarac trebao bi zadovoljiti potrebe županije u zbrinjavanju (i recikliranju) otpada do 2045., a već je rezervirana, na istoj lokaciji, i površina za treću plohu, 270 tisuća kvadrata, koja bi se koristila od 2045. nadalje.

Dosad je gorivo proizvedeno iz otpada na Bikarcu, kojim se koriste energane i spalionice, iz Šibenika bilo transportirano u cementare kojima je plaćano da prihvate to gorivo(?!) A ubuduće bi, kada se eventualno izgradi spalionica u Šibeniku, dobivena energija odlazila u zonu Pode za potrebe tamošnjih pogona.

Kako spalionice imaju puno protivnika, osobito među aktivistima ekoloških udruga, pitali smo i direktora CGO-a Bikarac Roberta Podruga koliko je oportuna izgradnja takvog postrojenja nadomak grada, i što je s ekološkim aspektima rada spalionice, s obzirom na neupitnu emisiju otrovnih plinova iz takvog postrojenja, pogotovo CO2 koji, osim na okoliš i zdravlje ljudi, značajno utječe i na klimu.

– Je li spalionica na Bikarcu “gotova stvar? – pitali smo za početak Podruga.

– Sredstva za izradu projektne dokumentacije su odobrena, oko 3 milijuna eura, ali da bi se projekt realizirao potrebno je izraditi Studiju izvodljivosti, Studiju utjecaja na okoliš i Idejni projekt – napominje Podrug

Ne zna koliko bi izgradnja spalionice koštala, sve ovisi o Idejnom projektu i Studiji izvodljivosti koji će utvrditi ekonomske parametre i kapacitete, a što se tiče izrade dokumentacije, ta će pripremna faza, kaže Podrug, trajati između godinu i pol do dvije godine.

---

image

Robert Podrug: Diljem EU-a postoje stotine spalionica

Nikša Stipaničev/Cropix
---

– Koliko je točna teza da bi to bila spalionica za cijelu Dalmaciju? – također nas je zanimalo.

Idejni projekt

Na to pitanje direktor CGO-a Bikarac nema odgovora, jer tek sada naručuju izradu idejnog projekta kako bi od struke saznali što je idealan, optimalan kapacitet, hoće li pokriti potrebe jedne, dvije županije, ili cijele regije (Dalmacije). Studija izvodljivosti će, veli Podrug, pokazati što je optimalno i isplativo.

– Mi sada imamo mehaničko biološku obradu otpada, odvajamo i recikliramo sve što se u tim uvjetima može reciklirati, a ona teška frakcija koja ostaje, gorivo, spaljuje se. To je gorivo iz otpada koje nije pogodno za reciklažu. Sada naše gorivo s Bikarca odlazi u cementaru NEXE u Našicama. Izgradnjom spalionice mogli bismo sami, na Bikarcu, obrađivati to gorivo i proizvoditi energiju koja bi se potencijalno distribuirala i koristila u zoni Podi, uz naknadu, s kojom bismo minimalno mogli pokrivati vlastite režijske troškove – objašnjava Podrug.

– Ali, što je s negativnim posljedicama rada spalionice, na koje upozoravaju “zeleni”? – inzistiramo.

– Budimo realni, pa u Europskoj uniji trenutno rade 504 energane na gorivo iz otpada. U Francuskoj ih je 120, u Njemačkoj 80, u Švicarskoj, koju smatramo “zelenim parkom”, ima ih 30, u Austriji 10... Postoji tehnologija prerade kojom se uz pomoć posebnih, najmodernijih filtera i dimnjaka koji pročišćavaju plinove do dozvoljene razine, sprječava zagađivanje zraka. Pa sigurno nećemo dozvoliti da nam stave filtere od špahera – ironično će Podrug, naglašavajući da je Šibenik već sada, u odnosu na druge gradove itekako doveo u red gospodarenje otpadom.

– Zanimljivo je da nitko ne spominje opasnosti od metana, iako se sada otpad iskipava na otvorenom, na odlagalištu, a metan koji se stvara u toj nataloženoj masi je 25 puta štetniji od CO2 koji izlazi iz energane. I to nitko sada ne problematizira – napominje direktor Bikarca.

– U Hrvatskoj nije još izgrađena nijedna spalionica, a ova u Šibeniku bi bila prva, dok u susjedstvu već rade takva postrojenja. U Beogradu je nedavno izgrađena nova spalionica, slična onoj u Dubaiju – veli Podrug.

No, kako saznajemo neke koje su bile planirane u regiji, poput Siska i Brčkog, zaustavljene su u realizaciji. U Zagrebu su protiv spalionice ustali aktivisti Zelene akcije, kako tvrde, zbog zdravstvenih, financijskih i ekoloških šteta koje bi uzrokovala i zagovaraju druga tehnološka rješenja, čemu u prilog govori i odluka EU-a iz prošle godine da će se emisije stakleničkih plinova, nastale spaljivanjem otpada, uskoro početi naplaćivati. Konzekventno tome, gradovi diljem Europe počeli su zatvarati postojeće spalionice, a od izgradnje novih odustaju.

Marko Košak iz Zelene akcije, svojevremeno je izjavio da je neprihvatljivo da se unatoč poznatim štetama koje spaljivanje otpada donosi, ne razmatraju bolja rješenja. Zelena akcija je inzistirala u slučaju Zagreba, da se Studija unaprijedi uključivanjem najboljih dostupnih tehnologija koje miješani otpad visokoučinkovito sortiraju u sirovinu za reciklažu, a ostatak neutraliziraju za građevinsku industriju i sanacije, uz odlaganje minimalnih količina. Smatra, također, da je planirano plaćanje odvoza otpada na spaljivanje u cementare, termoelektrane i druga industrijska postrojenja, financijski neodrživo, što je, kaže, dokazano na primjeru Marišćine i Kaštijuna, pa je izgradnja spalionica i tamo izgledna. Inače, ističe, “energana je samo uljepšan naziv za spalionicu čime se nastoje prikriti problematični aspekti, dokazani diljem Europe”.

---

image

Spalionice otpada često su rješenje u mnogim europskim gradovima

Cropix
---

Nove tehnologije

Direktor CGO-a Bikarac Robert Podrug kaže, međutim, kako nije čuo da se ijedna spalionica zatvorila, a u međuvremenu se razvija i tehnologija, pa danas postoje vrlo precizni, sofisticirani hvatači CO2 kojima je cilj i svrha da se i to oporabi kako ne bi odlazilo u atmosferu.

– Ja sam također zagovornik potpune reciklaže, a otpadom se bavim već 25 godina i nešto o tome znam, I moram reći da nema potpune reciklaže. Uvijek nešto ostaje. Moramo znati da danas u miješanom komunalnom otpadu postoji 50 posto onečišćene plastike i papira koji nisu pogodni za reciklažu i zato se radi energetska oporaba. Što se mene tiče, apsolutno dajem prednost recikliranju, a da bi ono bilo uspješno to podrazumijeva da svi, na kućnom pragu, odvajamo svoj otpad, i tada bismo imali 90 posto reciklaže. Sada, međutim, imamo razinu 20 posto reciklaže od odvojenog otpada, a čak ni sve to nije za reciklažu – ističe Podrug nezadovoljno i zaključuje:

Proces zbrinjavanja otpada ići će, vjerujem, u smjeru razvoja tehnologije, a ne zatvaranja spalionica.

– Hoće li se išta pitati građane – zanimalo nas je na kraju – jer o njihovom se zdravlju i kvaliteti života radi.

– Kada se bude radila Studija utjecaja na okoliš, svakako ćemo organizirati javnu raspravu i omogućit da se čuje mišljenje građana – umiruje nas direktor CGO-a Bikarac Robert Podrug.

---

Ivan Slavica, Možemo!: Energana nije spalionica

Gradski vijećnik stranke Možemo! Ivan Slavica, čija stranka zagovara “zelene politike”, smatra da su spalionice najgori način zbrinjavanja otpada, zbog štetnog utjecaja na zdravlje ljudi. Vjeruje da je dobar model energane Resnik koji Zagrepčani namjeravaju otvoriti nakon zatvaranja Jakuševca.

– I Gospić ima energanu koja proizvodi toplinsku energiju za potrebe kućanstava. U Dalmaciji je problem grijanje, jer se mahom ljudi griju na struju koja je skupa – ističe vijećnik Slavica i napominje da nisu energane i spalionice ista stvar, kako se to javnosti prezentira. Naravno, kaže, sve će ovisiti o kvaliteti filtera koji će biti instalirani jer o njima ovisi koliko će otrovnih plinova odlaziti u atmosferu.

–​ Beč je bio godinama istican kao pozitivan primjer kako treba funkcionirati spalionica, pa i usred grada, a bez posljedica na zdravlje građana. Ali, otkako se dogodio požar, i ta je spalionica postala dvojbena. Ne znam, dodat će na kraju Slavica – možda je ta priča o spalionici na Bikarcu, plasirana uoči izbora, i to kao prva u Hrvatskoj, pa baš u Šibeniku, samo predizborni trik. Vidjet ćemo.

---

---

Kristina Dobra, aktivistica planinarsko-ekološke udruge ‘Stribor’:

– Nisam sasvim sigurna koliko je dobro ili loše rješenje izgradnja spalionice, nisam dovoljno kompetentna za jasan stav o tome. Ali, sviđa mi se ideja da se otpad rješava na licu mjesta, tamo gdje se i odlaže. Ta ideja oporabe otpada što bliže mjestu prikupljanja vrlo mi je prihvatljiva.

Jer, nitko se ne pita što se događa s otpadom koji se reciklira i odvozi negdje drugdje, i zagađuje neku drugu lokaciju. Sve ovisi o tome kako će biti dizajnirana spalionica, s kakvom tehnologijom. Konačno, najbolje je rješenje da svi ljudi odvajaju svoj otpad, pa bi imali maksimalno recikliranje, I bio bi red da i građani preuzmu dio odgovornosti za to. A svi znamo da je oduvijek mafija u biznisu s otpadom… – kazala nam je Kristina Dobra, aktivistica planinarsko-ekološke udruge “Stribor”.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Cropix
Nikša Stipaničev/Cropix

Spalionica na Bikarcu bi mogla preuzeti sav ostatak otpada iz Dalmacije

Nikša Stipaničev/Cropix

Nikša Stipaničev/CROPIX

Nikša Stipaničev/Cropix

Robert Podrug: Diljem EU-a postoje stotine spalionica

Cropix

Spalionice otpada često su rješenje u mnogim europskim gradovima

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/ovdje-ce-se-spaljivati-otpad-iz-cijele-dalmacije-direktor-objasnjava-mogli-bismo-proizvoditi-energiju-za-zonu-podi-1374189 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f051e7dfaa4b58c9b28acd216fbf8b2ee2f3f548 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovdje+%C4%87e+se+spaljivati+otpad+iz+cijele+Dalmacije%3F+Direktor+obja%C5%A1njava%3A+%E2%80%98Mogli+bismo+proizvoditi+energiju+za+zonu+Podi%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fovdje-ce-se-spaljivati-otpad-iz-cijele-dalmacije-direktor-objasnjava-mogli-bismo-proizvoditi-energiju-za-zonu-podi-1374189 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fovdje-ce-se-spaljivati-otpad-iz-cijele-dalmacije-direktor-objasnjava-mogli-bismo-proizvoditi-energiju-za-zonu-podi-1374189 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => skupljaju se papiri [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
S mora i krajaskupljaju se papiri

Ovdje će se spaljivati otpad iz cijele Dalmacije? Direktor objašnjava: ‘Mogli bismo proizvoditi energiju za zonu Podi‘

Piše Davorka Blažević
21. ožujka 2024. - 13:00

Kad je nedavno ministar gospodarstva Damir Habijan, u pratnji zamjenika šefa Fonda za zaštitu okoliša Mirka Budiše, boravio u Šibeniku, obišao je Centar za gospodarenje otpadom na Bikarcu i zajedno sa svojim domaćinima, gradonačelnikom Željkom Burićem, njegovim zamjenikom Danijelom Miletom te direktorom CGO-a Bikarac Robertom Podrugom, pompozno najavio izgradnju prve hrvatske spalionice otpada, odnosno goriva od otpada i posušenog mulja, tzv. energane, upravo na Bikarcu, u Šibeniku.

Sva proizvedena energija iz šibenskog postrojenja potencijalno bi se distribuirala prema industrijskoj zoni Podi koja se kontinuirano širi. I eto pravog primjera kružnoga gospodarenja otpadom koje može biti uzor svima u Hrvatskoj, izjavio je tada Habijan.

Još je zadovoljniji bio šibenski gradon...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 13:09