StoryEditorOCM
S mora i krajaNEMA BOGATA URODA

Opaka bolest napala neretvanske plantaže mandarina, na udaru japanska sorta, zna se i uzrok: ‘Najprije žuti lišće...‘

Piše Stanislav Soldo
2. rujna 2024. - 18:41

Mandarine u dolini Neretve, posebno sorta Ivasaki se suše. Najprije žuti lišće, zatim mlade grane i plodovi, a nerijetko sve završava sušenjem stabla. Riječ je o opasnoj biljnoj bolesti Antraknoza (Colletotrichum gleosporoides).

Na pojedinim lokalitetima nedaleko od Ušća Neretve primjetan veći broj suhih i polusuhih grana, žutoga lišća i intenzivnog otpadanja plodova mandarina.

Obilaskom terena i laboratorijskom analizom plodova (izvor HAPIH) utvrđena je zaraza uzročnikom antraknoze Colletotrichum gloeosporioides na sortama mandarina Ivasaki, objavila je poljoprivredno savjetodavna služba.

Simptomi se očituju u sušenju vršnog dijelova krošnje i grana koje je potrebno odrezati i ukloniti iz nasada kao i zaražene plodove zaostale nakon berbe. Zaraza na plodovima mandarina javlja se u vrijeme dozrijevanja u vidu nekrotičnih pjega koje se s vremenom šire i postaju izraženo udubljene. Ako nekroza obuhvati dio oko čaške ploda dolazi do opadanja plodova, pojašnjavaju stručnjaci koji za kemijsko tretiranje preporučuju sljedeće registrirane pripravke.

image
Denis Jerković/Cropix

Geoxe - karenca 10 dana

Neoram WG - karenca 20 dana

Cuprablau Z 35 WG - primjena u vrijeme mirovanja vegetacije do pred cvatnju (zatvoreni cvjetovi)

Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN 46/22) propisuje da je profesionalni korisnik obvezan voditi i čuvati evidenciju o uporabi pesticida na razdoblje od tri godine, uključujući i račune za kupljene pesticide. Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način, stoji u objavi na mrežnoj stranici poljoprivredno savjetodavne službe, koju potpisuje Ivana Tomac Talajić,  dipl. ing. agr.

Gljiva Colletotrichum gloeosporioides poznat je kao parazit agruma, a njegova pojava sve je češća u mediteranskim zemljama. Ta i srodne Colletotrichum vrste koje se javljaju na agrumima premet su većeg broja znanstvenih istraživanja u svijetu. Iako je prisutnost patogena C. gloeosporioides na mandarinama na području južnog Jadrana poznata od 1960-ih godina, bolesti agruma uzrokovane tim patogenim počele su se istraživati u Hrvatskoj tek prije nekoliko godina.

C. gloeosporioides, osim na plodovima, može javiti i na cvjetovima. Dokazano je da ta vrsta može uzrokovati otpadanje cvjetova i tek zametnutih plodova. Osim toga, u drugim zemljama svijeta dokazano je da C. gloeosporioides može uzrokovati sušenje mladica. 

  U istraživanjima je potvrđeno da C. gloeosporioides redovito naseljava osušene vrhove mladica, što predstavlja izvor zaraze za cvjetove i plodove. Colletotrichum gloeosporioides u fazi ranijih zaraza plodova redovito uzrokuje njihovo otpadanje. Takva zaraza prepoznaje se po nekrotiziranom prstenu oko čaške plodova.

image
Denis Jerković/Cropix

Na temelju dosadašnjih spoznaja, u zaštiti od tog patogena može se preporučiti kombinacija agrotehničkih i kemijskih mjera. Agrotehničke mjere obuhvaćale bi temeljito uklanjanje osušenih mladica i grana. Kako se parazit redovito održava i na otpalim zaraženim plodovima ili na plodovima preostalima nakon berbe iz prošlih sezona, što je potvrđeno istraživanjima u Hrvatskoj, uklanjanje takvih plodova također bi trebalo predstavljati važnu mjeru zaštite. Primjena fungicida u suzbijanju antraknoze i bolesti uzrokovanih Colletotrichum vrstama trebala bi biti usmjerena na razdoblje cvatnje i neposredno nakon cvatnje. Nakon toga, tretman fungicidom mogao bi se provesti još jednom u razdoblju kada plodovi počinju mijenjati boju. 

Posljedice po opće stanje stabala imaju klimatski ekstremi. Razdoblja naglih promjena vremena, ekstremnih količina oborina, dugotrajnih suša ili temperaturnih ekstrema.

Poljoprivrednici s kojima smo razgovarali kažu da su zapušteni nasadi, a takvih je u dolini Neretve veliki broj izvor brojnih zaraza na stablima mandarina pa tako i antrakoza. Svemu tome dodatno kumuje i državna administracija, koja je u posljednje dvije godine izbrisala iz ARKODA više od 700 hektara nasada mandarina zbog neriješene vlasničke strukture zemljišta. Većina takvih nasada se ne obrađuje ili se obrađuje minimalno budući poljoprivrednici nemaju pravo na poticaje niti u konačnici mogu legalno prodavati mandarine s takvih parcela. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:54