StoryEditor
S mora i krajadi je priša?!

Objavljeno izvješće o stradalima na cestama u SD županiji ove godine. Brojke bude nadu da su se vozači malo opametili, no jedna je i dalje alarmantna. A toliko bi se smrti moglo izbjeći

Piše Dalmacija SD
14. srpnja 2022. - 19:39

PU Splitsko-dalmatinska objavila je izvješće o stanju sigurnosti prometa u prvih šest mjeseci 2022.g. na području županije i Grada Splita. Izvješće prenosimo u cijelosti:

'U 2022. godini nastavili smo provoditi ciljane aktivnosti usmjerene na neprihvatljiva ponašanja koja uzrokuju najveći broj prometnih nesreća: alkoholizirani vozači, neprilagođena i nedopuštena brzina, nekorištenje pojasa i uporaba mobitela tijekom vožnje

Policijski službenici na području Splitsko-dalmatinske županije svakodnevno obavljaju poslove nadzora i kontrole prometa, a tijekom vikenda provode se ciljane i intenzivnije akcije posebno tijekom noćnih sati.

Rezultat aktivnog rada na terenu je da su u prvih šest mjeseci na području Splitsko-dalmatinske županije policijski službenici  evidentirali i sankcionirali  37142 prometna prekršaja, od čega:

- 14568 prekršaja prekoračenja brzine,

-  2328 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola

- 870 prekršaja nepoštivanja svjetlosnog prometnog znaka-semafora.

Na području Grada Splita sankcionirano je 11365 prekršaja, od čega:

- 2935 prekoračenja brzine (naseljeno mjesto),

- 839 prekršaja ne korištenja sigurnosnog pojasa,

- 826 prekršaja nepropisno korištenog mobitela,

- 685 vožnja pod utjecajem alkohola,

- 198 prekršaja nepoštivanja svjetlosnog prometnog znaka-semafora

Prometne nesreće i posljedice

U prvih šest mjeseci na području Splitsko-dalmatinske županije evidentirano je 1259 prometnih nesreća od čega 479 na području Grada Splita. Najčešći uzrok prometnih nesreća bila je  neprilagođena brzina.

U prvih šest mjeseci na području Splitsko-dalmatinske županije u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 8 osoba -46% manje nego prošle godine u istom vremenskom periodu. Na području Grada Splita smrtno je stradala jedna osoba  (vozač bicikla) što je identično prošlogodišnjem razdoblju. Od 8 smrtno stradalih četiri osobe su bile motociklisti.

Iako imamo na području Županije evidentno smanjenje smrtno stradalih osoba u prometu, potrebno je još jednom naglasiti kako je svaki izgubljeni život tragedija za obitelj, prijatelje i nepovratni gubitak za zajednicu. Najteže prometne nesreće događaju se kada se najmanje nadate, dovoljna je sekunda i jedna nepromišljena odluka. Zbog toga je  potrebno da svaki put kada sjednete za upravljač svog vozila, na motocikl ili bicikl, vodite računa o svojoj sigurnosti i sigurnosti svih drugih sudionika.

Poštujte prometna pravila, smanjite brzinu, ne konzumirajte alkohol i budite tolerantan vozač. Poštuje druge sudionike i tijekom vožnje ne dozvolite da vam bilo što odvlači pažnju. Budite koncentriran na vožnju, posebno tijekom ljetnih mjeseci kada se broj sudionika cestovnog prometa na području Splitsko-dalmatinske županije višestruko poveća.   

Policijski službenici će i dalje nastaviti provoditi nadzor prometa i kontrolirati ponašanje sudionika u prometu, ali vi svojim odgovornim ponašanjem možete doprinijeti da se razina sigurnosti prometa poveća. Odgovornim ponašanjem i osobnim pozitivnim primjernom,  podižemo razinu prometne kulture i pozitivno utječemo na stanje sigurnosti.

Obzirom da se tijekom ljetnih mjeseci višestruko poveća broj vozila na području Splita i Splitsko-dalmatinske županije, češće dolazi do prometnih zastoja i gužvi, radi čega vas pozivamo na strpljenje i dodatan oprez posebno u dane vikenda.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2022 18:24