StoryEditorOCM
S mora i krajaDrama u Opuzenu

Nitko neće u vruću fotelju ravnateljice vrtića, tete prijete štrajkom, roditelji ogorčeni: ‘Kome ćemo ostaviti djecu?‘

Piše Stanislav Soldo
29. kolovoza 2024. - 15:28

Opuzenski vrtić, koji pohađa 128 djece već mjesec dana čeka odluku gradskih službi o novom ravnatelju. Dosadašnja ravnateljica, koja je na toj funkciji bila nešto više od godine dana podnijela je krajem srpnja neopozivu ostavku, pa od tada vrtić nema odgovorne osobe koja bi trebala potpisivati akte, od najobičnijih primki pošte pa do plaća zaposlenika ili investicijskih održavanja i nabave školskog pribora i hrane. Tko će dočekati djecu u ponedjeljak na početku nove pedagoške godine-pitaju se roditelji opuzenskih mališana.

Roditelji na čekanju

Oni nestrpljivo čekaju kada će vrtić na web stranici objaviti raspored odgojno obrazovnih grupa, da vide u koju grupu i ide dijete i koja ga teta uči. Posebno se brinu s kime će potpisati ugovor o boravku djeteta u vrtiću, ako vrtić nema ravnatelja. Do njih dopiru različite informacije i dezinformacije iz vrtića, pa tako neke glasine kažu da će tete, njih 27 krenuti u generalni štrajk kojim će tražiti povećanje plaćanje i usklađivanje s državnim pedagoškim standardom. 

image

Dječji vrtić Opuzen

Grad Opuzen

Problemi oko uprave u opuzenskom vrtiću vuku se već nekoliko godina točnije nakon smjene višegodišnje gradske vlasti HDZ-a i gradonačelnika, Ive Mihaljevića, kojega je naslijedio nezavisni kandidat, Ivan Mataga, dok je vlast u Gradskom vijeću preuzela stranka Most s partnerima. Nova vlast je formirala novo Upravno vijeće vrtića, koje je u listopadu 2022 godine usred mandata prisilno razriješilo dugogodišnju ravnateljicu Dijanu Glavor Vitali, koja je u međuvremenu otišla u mirovinu.  

U Opuzenu su to shvatili kao političku smjenu i odmazdu prema ravnateljici Glavor Vitali, koja je uživala potporu tadašnje HDZ-ove vlasti.

Nakon toga raspisan je natječaj za ravnateljicu na kojem je izabrana kandidatkinja Anamaria Čović odgajateljica zaposlena u vrtiću. U međuvremenu su doneseni i novi državni pedagoški standardi prema kojima su tete trebale dobiti značajno veću plaću. Neslužbeno se radi od oko 350 € povišice, no gradski proračun toga novca u ovoj godini nema. Stoga je krenulo veliko nezadovoljstvo unutar kolektiva, a rezultat svega toga je i ostavka ravnateljice Čović. Nitko od teta iz vrtića o tome nije želio javno govoriti. Valja podsjetiti da je prošlo ljeto je došlo do preslagivanja omjera snaga u Gradskom vijeću u kojem je Most izgubio većinu, koja se formirala na strani HDZ-a. HDZ i partneri su imenovali svoja upravna vijeća u gradskim ustanovama tako i Dječjem vrtiću. 

Traži se v.d. 

Neslužbeno, ravnateljica Čović nije mogla naći zajednički jezik s novim upravnim vijećem kojega čini članovi HDZ-a i HNS-a, što je kažu upućeni bio i glavni razlog za ostavku. Međutim, opet neslužbeno saznajemo da upravno vijeće od ravnateljice nije tražilo ništa nenormalno već samo da se organizira rad tijekom kolovoza, da se uredi unutarnji ustroj vrtića, radno vrijeme, zaduženja teta i drugog osoblja, godišnji odmori i ostala prava i obveze zaposlenika. 

Upravno vijeće je sa predstavnicima gradskih službi pokušalo organizirati skup radnika vrtića kako bi razgovarali sa zaposlenicima te među njima pronašli osobu, koja će biti vršiteljica dužnosti ravnatelja do raspisivanja natječaja i imenovanja ravnatelja. Ali, nitko od teta nije se želio prihvatiti funkcije vršitelja dužnosti. Čini se da se u slučaju vrtića koplja lome na relaciji gradonačelnik Ivan Mataga (nezavisni) i Gradsko vijeće u kojem HDZ ima većinu sa partnerima.

Hoće li se i kada imenovati v.d. ravnateljica vrtića u Opuzenu nismo uspjeli doznati. Za sada je jedino sigurno da nitko od teta iz ustanove to ne želi. Na potezu je Upravno vijeće koje će buduću ravnateljicu ili ravnatelja morati potražiti na širem području doline Neretve pa možda i Dalmacije, valjda će imati više sreće izvan granica grada Opuzena. 

image

Ivan Mataga

Bozo Radic/Cropix

Gradonačelnik Mataga: Djeca su u ponedjeljak u svojim grupama

Ne znam kakve dezinformacije kruže da Dječji vrtić Opuzen neće pružati usluge u ponedjeljak zbog nepovećanja plaća djelatnicama ustanove ili nekog drugog razloga, ali to nije istina. Imao sam sastanak s djelatnicama vrtića u ponedjeljak 26.kolovoza 2024.godine, vrtić će pružati usluge normalno u novoj pedagoškoj godini, a dinamika povećanja plaća će se dogovarati sa sindikatom koji predstavlja zaposlenike dječjeg vrtića Opuzen u tom dijelu. Imali smo već jedno povećanje osnovice sa 771 € na 850 € krajem 2023., cilj do kraja godine se uskladiti sa Zakonskom osnovicom sukladno proračunskim mogućnostima i planu proračuna,odnosno sukladno Zakonu o proračunu.

Veći razlog sastanka u ponedjeljak 26.kolovoza 2024.godine je trenutno kritično stanje da vrtić nema v.d.ravnatelja od 20. kolovoza 2024.godine, niti da je raspisan natječaj za ravnatelja, a isto je bilo u nadležnosti Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Opuzen koje je trebalo meni predložiti imenovanje v.d. ravnatelja. Dječji vrtić Opuzen je bez ravnatelja od 20. kolovoza jer sam na prijedlog Upravnog vijeća donio odluku o razrješenju Anamarije Čović s mjesta dužnosti ravnateljice Dječjeg vrtića Opuzen s danom 19. kolovoza 2024. godine na njen osobni zahtjev. Nastavno na isto poslan je dopis 29.srpnja 2024.godine Upravnom vijeću da predlože imenovanje v.d.ravnatelja kako poslovanje dječjeg vrtića ne bi bilo ugroženo.

-Neću sada poimenično nekoga kriviti za ovu situaciju u vrtiću od strane Upravnog vijeća, ali po meni predsjednik Upravnog vijeća treba biti inicijator provedbe Odluke te inzistirati na sastanku s odgojiteljicama da se potakne nekoga da se predloži v.d.ustanove. Po mom mišljenju to nije odrađeno na vrijeme. Mislim da je ovo prvi put u povijesti da je neka Gradska ustanova ili trgovačko društvo u gradu Opuzenu bez ravnatelja ili direktora, kaže gradonačelnik Opuzena, Ivan Mataga.

  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 08:54