
Ako temperature nastave padati – a sve upućuje na to da hoće, jer prognostičari za naredne dane najavljuju debele minuse – dalmatinske tržnice mogle bi ostati gotovo prazne kad je riječ o domaćem voću i povrću. Led će spržiti kupus, blitvu i špinat, ali ni voćke neće biti pošteđene: već rascvjetale trešnje, višnje, breskve, jabuke i marelice teško će preživjeti ovaj temperaturni udar. Štete bi mogle biti goleme.
Domaćeg voća i povrća na tržnicama bit će samo u tragovima, a i to što se pojavi vjerojatno će imati paprenu cijenu. Tko zna – možda će kilogram trešanja koštati 30, 40, 50 eura eura, a špinat i blitva postati luksuz ravnopravan pečenoj janjetini. Situacija bi mogla ozbiljno uzdrmati ne samo obiteljske budžete, već i cijelo domaće tržište hrane.
U takvom scenariju, mnogi će se potrošači okrenuti uvoznim proizvodima, što dodatno otežava položaj domaćih proizvođača, već ionako na rubu isplativosti. Ako se ovakvi vremenski ekstremi nastave, pitanje je koliko će uopće biti održiva proizvodnja povrća i voća na otvorenom – a to nas vodi u puno širu priču o klimatskim promjenama, prehrambenoj sigurnosti i nužnosti prilagodbe domaće poljoprivrede.
Točno prije četiri godine, na isti datum, snijeg i ledena kiša poharali su dalmatinske voćnjake. Bio je to udar koji su mnogi poljoprivrednici jedva financijski preživjeli. Mraz je te noći, u samo nekoliko sati, spržio voćnjake i povrtnjake.
- Imamo loš osjećaj... Previše sličnosti s vremenom od prije četiri godine. Ako opet dođe led, nema nam spasa, govore nam zabrinuti poljoprivrednici koji budno prate vremensku prognozu.
Komentari (0)
Komentiraj