StoryEditorOCM
S mora i krajaKAP NA KAP

Može li svakodnevne probleme s opskrbom vodom u Zadarskoj županiji "spasiti" izgrađeni vodovod do rijeke Krke?

Piše Iva Ivanac
14. kolovoza 2024. - 20:50

Infrastruktura postoji. U kakvom je trenutno stanju, teško je reći. Bi li mogla već sutra spasiti stanovnike Zadarske županije koji ovo ljeto imaju svakodnevne probleme s vodoopskrbom – teško i nikako!

Riječ je o trasi cjevovoda koji je spojen na šibenski vodovod i ide od Pirovca pa sve do Biograda na Moru. Izgrađen je tijekom Domovinskog rata kako bi se u tim teškim vremenima Zadarskoj županiji osigurala stabilna opskrba vode iz rijeke Krke.

Upravo je Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik čija mjesta cijelo ljeto imaju strahovitih problema s vodoopskrbom, prije dva dana javno postavio pitanje što se dogodilo s cjevovodom koji povezuje Krku i Zrmanju i zbog čega nije u funkciji. Vjeruje, iako sam naglašava kako nije tehničke struke, da bi se napajanjem južnog dijela županije iz šibenskog vodovoda drastično smanjio problem koji imaju mještani zadarskih kotara. Pogotovo onih koji su na uzvišenim područjima.

image

Ilustracija

/Vodovod Zadar

No Lončarovi snovi će samo to i ostati. Jer trasa cjevovoda koja bi vodu iz Krke dovodila do istočnog dijela u Zadarske županije nije u funkciji trideset i više godina.

Malo je onih koji uopće znaju išta o tom cjevovodu, osim da je nekad postojao.

Direktor zadarskog Vodovoda Tomislav Matek, koji je posljednjih dana na meti brojnih žitelja županije zbog problema s vodoopskrbom, kazao nam je kako taj cjevovod nikada nije završen. Odnosno, da je, koliko on zna o tome, stigao do Draga.

- Cjevovod do Zadra nikad nije napravljen, a ono što je napravljeno bi trebalo pregledati i dezinficirati kako bi uopće mogao biti stavljen u pogon, ističe Matek.

Što se u prošlosti dogodilo da je cijeli taj sustav "otpisan"? Jedni govore kako su cijene vode koje bi dolazile iz Šibenske u Zadarsku županiju bile astronomske, iako su one jasno definirane zakonima i šibenski vodovod bi za njih imao nula kuna profita, a drugi kako nikada nije bilo nikakvog političkog jedinstva da se takvo nešto dogodi i omogući građanima.

Da "istočna" trasa vodovoda nije u funkciji potvrdio nam je i direktor Vodovoda i odvodnje Šibenik Zvonimir Štrkalj.

- Ta trasa cjevovoda je za vrijeme rata kratko bila u funkciji kada je iz Šibensko-kninske županije voda stizala za Biograd na moru, ali već trideset i više godina on nije u funkciji. U kakvom je stanju, teško je reći, ali s obzirom da se toliko godina taj cjevovod nije upotrebljavao, zasigurno stanje nije dobro. Zbog toga i da se sutra pokrene revitalizacija tog cjevovoda, pitanje je kada bi se on uopće mogao staviti u funkciju, kazao je Štrkalj.

image

Zvonimir Štrkalj direktor Vodovoda i odvodnje Šibenik

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Stoga će snovi o možebitnoj boljoj vodoopskrbi zadarskog zaleđa i dalje ostati san, a ne java.

Sve dok se situacija ne poboljša, i dok se ne završe strateški projekti zadarskog Vodovoda koji ima gubitke od oko 65 posto vode iz sustava, i dalje ćemo slušati kako su neodgovorni pojedinci koji kradu vodu glavni razlog rušenja tlaka u cijevima zbog čega je nemoguće napuniti vodospreme i osigurati normalnu vodoopskrbu u županiji.

A neodgovorni pojedinci, unatoč tome što su zapravo lopovi, prolaze nekažnjeno jer je zadarski Vodovod ovo godine prema zadarskoj policiji podnio samo dvije kaznene prijave.

Jedna se tiče zatvaranja glavnog vodovodnog ventila za Debeljak koji se nedavno dogodio, a druga se odnosi krađe vode iz veljače gdje PU zadarska i dalje provodi kriminalističko istraživanje.

Direktor zadarskog Vodovoda govori kako je uzaludno prijavljivati krađu vode sve dok se ne promijeni zakonodavni okvir. Naime, kada i ako stvar dođe do suda, potrebno je utvrditi koliko je netko ukrao vode, a što je, tvrdi Matek, gotovo nemoguće. Ako su vrijednosti krađe vode manje od 132,72 eura, onda bi komunalne tvrtke trebale pokretati privatne tužbe, a ako cijena ukradene vode prelazi tu cifru, onda se počinitelji "gone" po službenoj dužnosti.

No, dok Vodovod ne bude prijavljivao takve slučajeve i zatrpao nadležne institucije svojim prijavama, i dalje će tlak u cijevima padati, a brojni građani koji svakog mjeseca uredno podmiruju svoje račune bit bez vode.

Prijave policiji

Policija je 12. kolovoza 2024. godine u 10.38 sati zaprimila telefonsku dojavu iz zadarskog Vodovoda.

- Temeljem dojave u Debeljak su odmah upućeni policijski službenici na mjesto događaja zbog poduzimanja potrebitih mjera i radnji u svezi zatvaranja dotoka vode u vodovodnom šahtu u vlasništvu javne ustanove, a koje se dogodilo u vremenu od 10. do 12. kolovoza 2024. godine. O svemu dosad utvrđenom policija je putem posebnog izvješća upoznala nadležno državno odvjetništvo. Također, policija je tijekom 2024. godine zaprimila jednu prijavu krađe vode na zadarskom području, a odnosi se na prijavu fizičke osobe iz veljače, u svezi čega je kriminalističko istraživanje u tijeku, kazali su iz PU zadarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 12:54