StoryEditorOCM
S mora i krajanapeta situacija

Može li nam kriza u Ukrajini uništiti sezonu? Dođe li do eskalacije, svi smo u sorbuli, pogotovo mi ovdje gdje smo! No turiste još više muči nešto drugo...

Piše Kristina Filičić
23. veljače 2022. - 10:43

Može li napeta situacija u Ukrajini uzdrmati predstojeću turističku sezonu od koje svi puno očekujemo, pitali smo dubrovačke turističke znalce.

- Moj prvi dojam je da može i hoće, ali se nadam da neće to biti u velikoj mjeri – kaže Đuro Market, turistički stručnjak s dugogodišnjim iskustvom rada u turizmu.

- Pored korone koja je prisutna, i bit će još dugo tu, imamo ovu situaciju s Ukrajinom i Rusijom. Pitanje je kako će se stvari dalje odvijati. Svakako će ova kriza uzdrmati šire područje, ne samo Europu. Općenito će se odraziti na rezultate turističkih zemalja, a budući da smo mi ipak ovdje gdje smo, možda malo više na nas – kaže Market pa se prisjeća još 'potresa' koji su dubrovački turizam izbacivali iz kolosijeka.

- Kad je još bio zastoj? Godine 1995. završava rat u Hrvatskoj i turizam odmah počinje. Ali NATO-ovo bombardiranje u susjedstvu 1999. godine, od ožujka do lipnja baš donosi zastoj. To je Hrvatskoj jako usporilo nagli turistički uspon poslije rata, da bi već 2000. sve ponovno krenulo.

Kada je Cipranima pošao dio zemlje koji je i danas turski, to je u ono doba bio neki potres u turizmu. Na turizam su utjecale i bolesti, kao što su bile velike boginje. To je bila zdravstvena situacija, kao danas korona, s tim da su boginje dosta brzo obuzdane – nabraja još Market.

image
Đuro Market: Veća muka i boljka je korona nego ta događanja
Tonči Plazibat/Cropix

Na pitanje hoće li, unatoč napetostima oko Ukrajine, Amerikanci i Rusi turistički ipak putovati, odgovara:

Putovat će jedni i drugi

- Ako dođe do eskalacije, svi smo u sorbuli. A što se tiče putovanja, putovat će i jedni i drugi. Ako se zaustavi na ovome, pa da bude, kako se kaže, "psi laju, karavane prolaze", što vjerojatno hoće, barem za sada, ići će život i turizam. U svakom slučaju, veća muka i boljka je korona nego ta događanja.

Neki dan razgovaram s agentom koji radi u Njemačkoj i kaže mi da gosti dođu bukirati Jadran, hrvatsku obalu i prvo pitanje je "kakva je procijepljenost?" - ukazuje na ono što bi moglo utjecati na ovosezonska turistička postignuća koja će "biti kolika budu, svakako bolja nego lanjska, iako se neće primaknuti 2019.".

Uspješni turistički poduzetnik Goran Hrnić smatra da je "nama ova situacija dosta problematična i kritična s obzirom na to da su i Ukrajina i Rusija bili naša značajna tržišta".

- Možda ne toliko u Dubrovniku koliko u drugim dijelovima Hrvatske, ali isto to ima utjecaj i na američko tržište jer i Amerikanci će se teško odlučivati putovati preko oceana u Europu ako je već takva situacija. Ako taj sukob eskalira, nisam baš optimist. Cijela Europa je preblizu, neće ljudi putovat' ako to tako bude. Još vjerujem da neće do toga doći, ali ako dođe, onda nisam baš optimističan. Sigurno bi utjecalo na sezonu – kaže iskusni djelatnik u turizmu.

image
Goran Hrnić: Ako taj sukob eskalira, nisam baš optimist
Tonči Plazibat/Cropix

Može li se nešto učiniti da se moguće posljedice ublaže?

Hrnić odgovara:

- Nemam neku formulu. Dodatnu promociju raditi i bacati novac na to, a rezultat ovisi o političkoj situaciji, a ne o nama? Turizam će biti loš i u Grčkoj i u Španjolskoj i u Hrvatskoj. Treba moliti Boga da razum pobijedi.

Turistički znalac Filip Marinko Žaja, inače gradonačelnikov savjetnik za turizam, za situaciju s Ukrajinom kaže da je "ovo već nešto malo ozbiljnije", a hoće li imati utjecaja na naša turistička očekivanja, teško mu je prognozirati.

- Ako se ne počnu mlatit', dobro je, nema veze, daleko je. Iako, čudna je i osjetljiva biljka taj turizam. Davno je to bilo, 70-ih godina prošlog stoljeća, nešto se dogodilo s mušulama dole u Veneciji, bile su otrovane. Tada turisti nisu ni ođe dolazili jer, kao, imamo i mi Ston i mušule. Dakle, i to se čak osjeća, altroke neće rat. Ne daj Bože rata, jer će se u tom slučaju osjetiti i kod nas – kaže Žaja pa nastavlja:

- Istra i Kvarner neće, opet su oni u prednosti jer im dolaze autogosti. Njima je od Münchena do Poreča četiri ure polagane vožnje, a do nas treba najmanje 10, 11 ura.

image
Filip Marinko Žaja: Čudna je i osjetljiva biljka taj turizam
Božo Radić/Cropix

Lanjsku turističku sezonu obilježilo je pokretanje direktnih linija između Dubrovnika i SAD-a, preko oceana se letjelo osam puta tjedno. S Moskvom nas je povezivao prijevoznik Aeroflot, čime nam se otvorilo ogromno tržište Ruske Federacije. Možemo li i ove sezone očekivati Ruse i Amerikance?

- Ako dođe do sukoba, Rusi i Amerikanci teško će turistički putovati, valja im doći avionom, preletjeti ocean. Opet se vratilo na ono isto – ako! A to "ako" je nevolja – kaže Žaja.

Ako bude dobro i situacija na relaciji Rusija - Zapad s Ukrajinom u fokusu ipak se smiri, kakvu sezonu možemo očekivati?

- Nadam se da će biti bolja, nema straha od korone. Vidim, već se u trgovini ne deru "stavi masku". Možda će nam jedino malo prometa uzeti Španjolska, Portugal i Grčka, ono što lani nisu imali.

Gora je korona

image
Nino Dubretić: Ne vidim da bi gosti odustali od putovanja da su gore neki problemi, osim ako nije 3. svjetski rat
Božo Radić/Cropix
Nino Dubretić iz Direct Bookera, još jedan iskusan poznavatelj turističkih prilika, pogotovo kad je privatni smještaj u pitanju, smatra da u ovom trenutku napetost u Ukrajini na naš turizam nema nikakvog utjecaja.

- Ako se situacija promijeni nagore, bilo bi sigurno. Ovisi kakva vrsta eskalacije bi bila, ako je NATO protiv Rusije onda imamo svi problem jer praktički se cijeli svijet petlja u to. Ne vidi se na brojkama, samo ne daj Bože da eskalira, sigurno bi se primijetilo, ali opet je pitanje u kolikom broju. Ne vidim da bi gosti odustali od putovanja da su gore neki problemi, osim ako nije 3. svjetski rat – kaže Dubretić i dodaje da je nama i dalje korona najveća opasnost.

Spominje da objektivno ulazimo u bolju sezonu za svakoga, kongresna industrija je živa, kruzeri se bude, najave iz zračne luke su optimistične...

- Kad gledamo privatni smještaj, brojke stvarno pokazuju da ćemo u najgorem slučaju raditi 80 posto 2019. godine. Ne bih se čudio da je dosegnemo ili prestignemo. Dosta toga ovisi o ulasku u sezonu, koliko će biti živ taj predsezonski dio. Ako on podbaci, tu bi moglo faliti tih 10, 15 posto u brojkama 2019., ali lipanj, srpanj... listopad bi trebali ponoviti ili čak prebaciti 2019. – optimističan je Dubretić, koji zaključuje da će se "turizam dogoditi već u travnju, pogotovo imajući u vidu 'last minute', koji je jak u doba korone".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 07:52