StoryEditor
S mora i krajaPogačice s Blaca

Mladi Solinjani oživjeli stare običaje i odlično se zabavili: ‘Na svježem smo zraku i učimo kako praviti kruh i tijesto za pizzu. Super nam je, radit ćemo ovo i kući!‘

Piše Mia Sesartić
19. rujna 2022. - 15:56

Udruga "Blaca" i udruga "Solinjani" koje čuvaju stare običaje, zajedno s Dječjim gradskim vijećem (DGV) grada Solina na solinskim su Blacama, za Kozjakom, zajedničkim snagama priredili jedan projekt kako bi se naša tradicija prenijela na mlade.

Na Blace su tako stigli solinski učenici, odnosno "mali gradski vijećnici" pa su od članova i članica spomenutih udruga kroz projekt "Od šenice do pogače" učili o tome kako se nekoć na Blacama vršilo žito, a za ovu prigodu već je ranije samljeveno u Gašpinoj mlinici u Solinu, te su od dobivenog brašna radili male pogače i potom pratili kako se peku.

– Svrha i želja ovog zajedničkog projekta je naglasiti važnost običaja koji se prenose s generacije na generaciju, a kojima se danas pridaje sve manje pozornosti. Ovo je spoj starih mudrosti i mladih ruku – kazala je voditeljica DGV-a Radojka Bućan, upućujući zahvalu Gradu i udrugama koji su pomogli u realizaciji ovog projekta.

Članovima Dječjeg gradskog vijeća pridružila se i druga dječica koja je pristigla na Blace, pa su tako svi zajedno: Marin, Marina, Mira, Petra, Emanuela, Domagoj, Branimir, Martin, Vlatka, Duje, Ana, Iva, Kajo, Roza... zdušno prionuli mijesiti pogačice.

image

Ernesta Barišić poučava mlade kako se pravi pogača

Jakov Teklić

Kako se priprema tijesto mladima su prezentirale članice udruge "Solinjani" Ernesta Barišić i Vanja Jankov.

Stari savjeti

– Prvo se odabere brašno, ovisno o vrsti kruva koji se planira pripremiti, prosije se, stavi sol, kvasac, suhi ili svježi, topla voda i počne se misit. Tisto mora bit lipo mekano, kad stavite prst da se diže, vraća. Tako se diže na toplom nekih pola sata, ovisno je li ladnije ili toplije vrime, a kad se otprilike udvostruči još jednom se primisi i spremno je za pečenje – objasnila je mladima teta Ernesta, dodajući kako je baš dobro da djeca ovo nauče jer se danas doma sve manje peče kruh, brzo se živi pa je lakše otić u pekaru.

image

Prionuli su svi poslu

Jakov Teklić/

Djeca su poslušala i savjet da treba baciti malo brašna na komin kako bi se vidjelo je li prevruć za pečenje kruha, ili malo pure, kako je dodao i Zdenko Milanović kojemu je u pripremi peke pomogao i Nikica Jadrić, oboje članovi udruge "Blaca".

– Ako pura gori, znači da je prevruće... – objasnio je djeci barba Zdenko.

– Ako je prevruće baci se malo ladne vode... – nadovezala se i Ernesta.

Djeca su pratila i dio prilikom dizanja peke, da se vidi gdje je kruh manje pečen, pa se doda još žerave.

image

Djeca su uživala mijesiti tijesto

Jakov Teklić

Tijesto za pizzu

Mladi su naravno rado poslušali i ricetu za tijesto za pizzu.

– Za razliku od kruva koji smo sad pripremali s jednom vrstom brašna, glatkim, za pizzu se stavlja pola oštrog pola glatkog brašna. Sve radite isto, samo kada stavljate kvas i sol dodate i malo običnoga ulja – kazala je Ernesta, a djeca su na to dodala kako će ovo rado kući praviti uz svoje roditelje.

– Pokušavamo dočarati mladim ljudima kako su živjeli njihovi pradjedovi i prabake. Neki do sada nisu imali priliku vidjeti ovo, a vidljivo je da svi rado žele sudjelovati kako bi naučili, pa vjerujem da će dalje prenositi i svojim prijateljima – kazao je Ivica Čerina Ćiro, čelnik udruge koja čuva tradiciju dijela grada na sjevernim padinama Kozjaka, dodajući kako mu je drago vidjeti da sve više obitelji s djecom dolazi na Blace vikendom, šetaju se, igraju, roštiljaju..., te je zahvalio Gradu što je postavio sadržaje za igru.

image

Pogačice su stavljene pod peku

Jakov Teklić

Veseli to i solinskoga dogradonačelnika Ivicu Rakušića koji je istaknuo kako Blace imaju veliki potencijal kao izletište i kako ga Grad polako oplemenjuje sadržajima za djecu.

– Drago mi je da danas ovdje djeca uživaju u učenju običaja i spremanju kruha, te što im, također, možemo ukazati na važnost hrane i uzgajanja poljoprivrednih kultura – kazao je Rakušić. ​ Hela Milišić, predsjednica udruge "Solinjani", navela je za djecu pripremljena i marenda, kako bi se mogli nakon radionice još veselije igrati na okolnim livadama.

image

Na pogačice su urezani inicijali svakog djeteta, da se zna čiji je kruh

Jakov Teklić

– Mislim da je važno učiti tradiciju od naših starijih, poput pečenja ove pogače –​ istaknuo je i Marin, predsjednik Dječjeg gradskog vijeća, dodavši da im je danas ovdje stvarno lijepo, da su na svježem zraku, a da pritom rade nešto poučno, uče o običajima i da im je zabavno. Potvrdila su to za kraj i sva ostala djeca.

image

Kruh je gotov

Jakov Teklić

Pješke u fabriku

‘Našim starima je bija puno teži život nego nama, dok su žene spremale kruv, bile domaćice, muškarci su, osin šta su radili u polju, išli na posal u tvornicu cementa ‘Prvoborac‘ odavde pješke, osan do deset kilometara su imali s posla na posal, nije im bija lagodan život...‘, kazao je Čerina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 06:23